Politika

ASV senatoru grupa vēlas iebilst pret elektoru balsojuma rezultātiem

© Pixabay / sarangibСенат США
Сенат США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš nodomu iebilst pret elektoru balsojuma rezultātiem atklāja republikānis Džošs Holijs, kā arī apmēram 140 apakšpalātas locekļi no Republikāņu partijas.

RĪGA, 4. janvāris - Sputnik. ASV Republikāņu partijas pārstāvji – 11 senatoru grupa paziņoja, ka apņēmusies paust formālus iebildumus pret elektoru balsojuma rezultātiem 6. janvārī – dienā, kad Kongresam tie jāapstiprina, vēsta Sputnik Baltkrievija.

"Kongresam nekavējoties jāizveido vēlēšanu komisija ar pilnvarām veikt izmeklēšanu un noskaidrot faktus, lai steidzami veiktu vēlēšanu rezultātu pārbaudi strīdīgajos štatos," teikts viņu kopīgajā paziņojumā, ko citēja izdevums The Hill.

Солдат с винтовкой М4 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Prezidenta žēlastība slepkavniekiem: privātā militārā biznesa nākotne

Paziņojumu parakstījuši Teds Krūzs, Rons Džonsons, Džons Kenedijs, Mārša Blekbērna un citi.

Iepriekš nodomu iebilst pret elektoru balsojuma rezultātiem atklāja republikānis Džošs Holijs, kā arī apmēram 140 apakšpalātas locekļi no Republikāņu partijas.

Šī informācija nedēļas nogalē kļuva par vienu no galvenajām tēmām vadošajos ārvalstu izdevumos. "Tas ir satriecošs notikums, kas demonstrē, cik tālu aizies daži Republikāņu partijas pārstāvji, lai pievienotos Donalda Trampa pretenzijām par to, ka viņam nozagtas vēlēšanas," uzskata avīze Politico.

"Trampa un viņa sabiedroto izmisīgais mēģinājums apstrīdēt vēlēšanu rezultātus radījis haosu Vašingtonā," piezīmēja Washington Post.

Avīze norādīja, ka šis solis gandrīz noteikti nenesīs panākumus, tomēr tas nozīmē, ka Tramps joprojām turpina spiedienu pret republikāņiem, cenšoties panākt, lai viņi atbalstītu viņa "nepamatotos apgalvojumus par vēlēšanu falsifikāciju". Izdevums atzīmēja, ka šis paziņojums ir "atklāta sacenšanās" pret republikāņu līderi Senātā Miču Makkonelu, kurš decembrī lūdza partijas biedrus izvairīties no publiskām debatēm par leģitimitāti un personīgi apsveic Džo Baidenu ar uzvaru.

Президент США Дональд Трамп бросает маски своим сторонникам на митинге Сделаем Америку снова великой  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Donalds Tramps licis lietā savu pēdējo resursu

Avīze New York Times uzsvēra, ka štati – daudzi no tām pēc balsu pārbaudēm un manuālas skaitīšanas – jau sertificējuši vēlēšanu rezultātus, tiesas visā valstī un Augstākā tiesa noraidījušas gandrīz 60 Trampa un viņa sabiedroto mēģinājumus apstrīdēt vēlēšanu rezultātus. Neviens no šiem senatoriem "nav izvirzījis konkrētas apsūdzības par krāpšanos". Izdevums netic, ka senatoru pretestība mainīs vēlēšanu rezultātus, taču šī pretošanās, pēc mediju domām, garantē, ka Kongresa formālā sēde trešdien izvērsīsies par "skandālu".

Prezidenta vēlēšanas ASV notika 3. novembrī, tajās uzvarēja bijušais viceprezidents Džo Baidens, taču pašreizējais prezidents Donalds Tramps neatzina sakāvi. Kongress oficiāli izsludinās uzvarētāju 6. janvārī, inaugurācijai vajadzētu notikt 20. janvārī.

Ziņu lente
0