Teju diplomēts anesteziologs iznes šīberus: Urbanovičs kritizē Veselības ministriju

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМедицинские работники надевают защитные костюмы и маски для работы с больными с коронавирусной инфекцией
Медицинские работники надевают защитные костюмы и маски для работы с больными с коронавирусной инфекцией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ar mikroskopu naglas neiedzen, bet mediķi Latvijā kokos neaug," Jānis Urbanovičs komentēja resursu sadali slimnīcās koronavīrusa pandēmijas periodā.

RĪGA, 17. decembris — Sputnik. Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA) vērsusies ar atklātu vēstuli Veselības ministrijai un lielāko slimnīcu vadītājiem, kurā pieprasīja nekavējoties sākt apmācīt ārstus, kuri līdz šim nav strādājuši ar Covid-19 pacientiem. Situāciju komentēja partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs. Viņš uzskata, ka VM jau maijā varēja aptvert, ka būs otrais koronavīrusa vilnis un darbā jāiesaista topošie ārsti.

Гилис Вадим - Sputnik Latvija
Griež nost kaķim asti pa gabalam vien: Gilis kritizē pasākumus pret Covid-19

LJĀA vēstulē atzīmēja, ka veselības aprūpes sistēmā iestājusies krīze – trūkst cilvēku resursu. Ārkārtējā stāvokļa režīma ieviešana medicīnā dāvā plašas iespējas slimnīcu vadītājiem, un asociācija ierosināja sākt mācīt darbam ar Covid-19 pacientiem rezidentus, kuri gandrīz noslēguši izglītošanos vairākās deficītās specialitātēs – pulmonologus, anesteziologus, kardiologus un infekcionistus.

Partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs uzskata, ka piedāvājums ir pamatots, tomēr VM būtu varējusi padomāt par to agrāk.

"Šodien Latvijas slimnīcās veidojas unikāla situācija. Laikā, kad katastrofāli trūkst medicīnas personāla un studenti ir gatavi palīdzēt vecākajiem kolēģiem, slimnīcas pārsvarā sūta viņus palīdzēt sanitāriem un jaunākajam veselības aprūpes personālam. Manuprāt, tas ir tāpat, kā iesist naglas ar mikroskopu!" Urbanovičs rakstīja savā lapā Facebook.

Politiķis piebilda, ka arī sanitāra darbs epidēmijas apstākļos prasa īpašas apmācības, vajag vismaz prast pareizi uzvilkt speciālo tērpu, kuros šodien spiesti strādāt slimnīcu darbinieki "kovida" nodaļās.

"Nosūtot uz "kovida" nodaļām jaunus, darbam paaugstinātu bioloģisko draudu apstākļos nesagatavotus mediķus, mēs apdraudām viņu veselību un dzīvību. Ja arī viņi saslims, vienkārši nebūs neviena, kam sniegt palīdzību iedzīvotājiem. Diemžēl mediķi Latvijā neaug kokos!

Mainīt šīberus, mainīt gultas veļu, ēdināt un pārvadāt pacientus – tas ir ļoti svarīgs, godājams un nepieciešams darbs, taču šim nolūkam nevajag mācīties 5-7 gadus. Un uzdot šo darbu studijas gandrīz pabeigušam anesteziologam ir vismaz neracionāli, bet patiesībā – noziedzīgi, kad kaimiņu palātā smok pacients, ko neviens nevar intubēt! Latvija nav tik bagāta ar kvalificētiem medicīnas kadriem, lai tik nevērīgi izšķiestu dārgos cilvēku resursus!" uzsvēra Urbanovičs.  

Акция протеста на набережной 11 Ноября в Риге.  - Sputnik Latvija
Latvijas bijušais premjers: Covid-19 dēļ mēs iznīcinām 90% iedzīvotāju, lai glābtu pārējos

Viņš piebilda, ka VM "pietika prāta izsludināt ārkārtējo situāciju veselības aprūpes jomā, taču nepietika, lai sāktu mediķu steidzamu pārkvalifikāciju", lai arī jau apmēram maijā bija skaidrs, ka slimības otrais vilnis ir neizbēgams.

"Šodien, stāvot prožektoru gaismā, foto un videokameru tēmēkļos, veselības aprūpes sfēras augstākie ierēdņi ar raižpilnām sejām mūs biedē: sak, ja būs pavisam slikti, lūgsim palīdzēt arī brīvprātīgos no ielas. Iespējams, viņiem šķiet, ka ar tādiem izteikumiem viņi uzsver, cik dziļi ir viņu pārdzīvojumi par situāciju valstī un gatavība spert ārkārtējus soļus. Taču klausītāji uztver šīs frāzes kā absolūtu nespēju pieņemt racionālus lēmumus. Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka saziņa nav pašreizējā Ministru kabineta stiprā puse," secināja politiķis.

Ziņu lente
0