Latvijas bijušais premjers: Covid-19 dēļ mēs iznīcinām 90% iedzīvotāju, lai glābtu pārējos

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста на набережной 11 Ноября в Риге.
Акция протеста на набережной 11 Ноября в Риге.  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ieviešot ierobežojumus Covid-19 dēļ, varas sagrauj ekonomiku, kad robežas tiks atvērtas, Latviju gaida jauns emigrācijas vilnis, uzskata Vilis Krištopans.

RĪGA, 14. decembris — Sputnik. Latvija un citas valstis, kuras ievieš ierobežojumus saistībā ar Covid-19, iznīcina vienus, lai glābtu citus, paziņojis uzņēmējs, bijušais Baltijas republikas premjers Vīlis Krištopans intervijā Vakara Ziņām.

Krištopans atzīmēja, ka bažas attiecībā uz koronavīrusu visā pasaulē uzskrūvē politiķi – bailēs, "lai tikai nekas nenotiktu". Pēc viņa domām vārds "pandēmija" ir pārāk skaļš, lai aprakstītu notiekošo. "Pandēmija ir tad, kad mirst tūkstošiem cilvēku dienā, kad viss ir fokusēts uz glābšanos un vispār nekas vairs nenotiek," teica bijušais politiķis. Viņš uzskata, la Latvijā pašlaik nav runas pat par epidēmiju, nemaz nerunājot par pandēmiju.

Российская вакцина от коронавируса доставлена в Венгрию - Sputnik Latvija
"Sputnik V" un AstraZeneca sāks kopīgu darbu pie Covid-19 vakcīnas

"Tas Covid-19 pasaulē ir pārspīlēts. Piemēram, testi ir šaubīgi, un joprojām uzskatu, ka tiem īpaši ticēt nevar. Tos ražo, lai tirgotu par bargu naudu. Tāpat milzīgs bizness būs vakcīna. Vārdu sakot, mēs apspiežam un iznīcinām 90 procentus dzīvo, lai glābtu tos pārējos. Viņus var glābt tāpat, bet vismaz pārējie lai dzīvo," teica Krištopans.

Tāpat pēc viņa domām, prasība valkāt sejas maskas sabiedriskajās vietās un transportā nav garantija, ka Covid-19 izplatīšana apstāsies. Cilvēki Latvijā bieži vien nevar atļauties mainīt maskas ar pietiekamu regularitāti, jo viņiem nav naudas. Īpaši tas attiecas uz reģioniem.

"Lielākā daļa iedzīvotāju maskas lieto formāli. Uzliek vienīgo masku, kas viņiem ir kopš marta, kurā ir visi iespējamie vīrusi, un brīnās, ka pieaug Covid-19 pozitīvie testi," teica Krištopans.

Viņš uzskata, ka ideālā gadījumā, ieejot sabiedriskajā telpā, jāizdod vienreizēja maska, kuru vajadzēja izmest, izejot ārā – tad, iespējams, tas būtu darbojies.

На что готовы власти Киева, чтобы защитить людей от COVID-19? Верховная Рада Украины кипит - Sputnik Latvija
Video
Ko gatava darīt Ukrainas valdība, lai pasargātu cilvēkus no Covid-19? Rada vārās

"Mēs nedzīvojam ideālā pasaulē. Tas nabaga mežcirtējs, kuram jānopērk maize, ‒ viņš uzliekt to nošmulēto, pusgadu veco masku un ieiet veikalā. Ko tas dod?" vaicā Krištopans.

Piemēram, Zviedrijā, pārliecināts bijušais politiķis, tur masku nēsāšana nav obligāta, ir atvērtas visas kafejnīcas, turklāt Covid-19 rādītāji nav kritiski augsti.

"Tāpēc, ka nav nekā obligāta. Valdība lūdz, tauta dara. 80 procenti tautas tic valdībai, jo notiek diskusijas. Tauta uzticas valdībai, tāpēc ka valdība skaidro loģiski, nevis saka: mēs no rītdienas jums aizliedzam šito," skaidro Krištopans.

Turpinot tēmu par pieeju Covid-19 dažādās valstīs, viņš pievērsa uzmanību Lietuvai, kur masku valkāšana kļuva obligāta vēl jūlijā, bet situācija tur ir vēl sliktāka nekā Latvijā.

Tāpat bijušais politiķis uzskata, ka uz vakcīnas kāds nopelnīs miljardus, bet vakcinācija liks valdībai atvērt robežas. Tad no Latvijas atkal aizbrauks daudzi cilvēki. "Visi savakcinēsies, un atsāksies normāla dzīve. Tas, kuram būs komplikācijas, lai vaino pats sevi. Tad, kad viss atvērsies, liela daļa cilvēku atkal sakrāmēs koferus un būs prom. Nekādi brīnumi nenotiks. Būs vēl viens liels emigrācijas vilnis," teica bijušais Latvijas premjers.

Новогоднее оформление Никольской улицы - Sputnik Latvija
Aptauja: Covid-19 otrais vilnis saasinājis attiecības ģimenēs

Turklāt viņš prognozē, ka, ja nenostrādās, tad būs smagi.

"Ne velti Eiropas Savienībā ir vairāki pētījumi. Vienā pētījumā secināts, ka 50 procenti mazo uzņēmumu bankrotēs. Es tam pilnīgi piekrītu," - teica Krištopans.

Nobeigumā viņš piebilda, ka situācija jau tagad ir smaga, un, ja dzīve neatgriezīsies normālā gultnē tuvākajā laikā, būs jāaizmirst gan par airBaltic, kurā jau ieguldīti 250 miljoni eiro glābšanai, gan par daudz ko citu.

"Nekādas palīdzības jau nav. Tādas ģimenes ir tūkstošiem. Tie ir sagruvuši sapņi, neatdoti kredīti un salauztas dzīves. Latvijā līdz šim ir izdarītas 240 pašnāvības, kas ir vairāk nekā ar kovidu mirušo," teica Krištopans.

Ziņu lente
0