Viedoklis

Kāpēc sistēma HIMARS apdraud Rumāniju un Baltijas valstis, nevis Krieviju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienoto Valstu un to sabiedroto rīcībā nav bruņojuma, kas patiešām ultimatīvi apdraudētu Krieviju Krimas pussalā vai Kaļiņingradas apgabalā.

Sabiedroto skaitu NATO nav iespējams transformēt par militāro operāciju kvalitāti vismaz Afganistānā (talibi nav tas mūsdienīgākais pretinieks), norāda militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Amerikāņus nemulsina būtiskā atpalicība no Krievijas mūsdienīgo bruņojuma tehnoloģiju jomā (hiperskaņas raķetes, PGA un radioelektroniskās cīņas sistēmas, zemūdens robotizētie kompleksi). Aizvadītajā nedēļā, izspēlējot "moderno tehnoloģiju kara" taktiku, ASV sauszemes spēki dažu stundu laikā pārvietoja no Vācijas uz Rumāniju divas zalves uguns reaktīvās sistēmas HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), organizēja vairākus mācību raķešu startus Melnās jūras virzienā un operatīvi nogādāja iekārtas atpakaļ Ramštainas bāzē.

Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija
Viņu atbilde "Iskanderiem". Kā pasauli apdraud ASV jaunās raķetes

Saskaņā ar izdevuma Forbes datiem, vienu dienu ilgā misija Rumānijā demonstrēja amerikāņu armijas "spēka atjaunošanos", "vēstījumu Maskavai" un "raķešu pārsteigumu" Krievijas bruņoto spēku grupējumam Krimā. Citādi nevar, jo Melnā jūra "ātri pārvēršas par krievu ezeru", un tas apdraud Savienoto Valstu intereses.

Protams, divas HIMARS iekārtas neko lielu reģionā nepanāks, tomēr 2018. gadā Vācijā atgriezās ASV 41. artilērijas brigāde, kuras sastāvā ir četras HIMARS baterijas (36 starta iekārtas ar 216 reaktīvajiem 227 mm kalibra lādiņiem). Amerikāņi uzskata, ka HIMARS izvēršanas lielais ātrums apgrūtinās pretinieka atbildi: "Grūti trāpīt reaktīvajai iekārtai, kas uz zemes pavada tikai dažas stundas" un nodrošina apšaudes vairākos iecirkņos

Iepriekš līdzīgi manevri "Rail Gunner Rush" ar sistēmu HIMARS šaušanas mācībām notika Igaunijā, aptuveni 110 km attālumā no Krievijas robežas. Tā 2020. gada septembrī ASV demonstrēja centienus nosargāt Baltijas valstu drošību. Maskava no savas puses norādīja, ka minētās mācības ir provokatīvas un ārkārtīgi bīstamas stabilitātei reģionā".

Izrādes Eiropai

ASV armija Eiropā labprāt nepievērš uzmanību sabiedroto interesēm un pat ģeogrāfijai. Izdevums Forbes atzīmēja: "No Rumānijas piekrastes līdz Krimai ir tikai 250 jūdzes (400 km) pa Melno jūru. Uz Rumāniju pārvietotās armijas sistēmas HIMARS rada nopietnus un neprognozējamus draudus Krievijas bruņotajiem spēkiem reģionā." Rumānijas sauszemes spēku komandieris ģenerālmajors Lulians Berdila apstiprināja: "Nāvējošais spēks, kas šodien tika parādīts mācībās Melnajā jūrā izmantotajā attālumā, ir pietiekami daiļrunīgs." Starp citu, Rumānija gatavojas iepirkt ASV pati savas sistēmas HIMARS un plāno maksimālo bruņojuma ekspluatācijas gatavību sasniegt 2022. gadā.

Šķiet, Rumānijā sekmīgi nodemonstrēta amerikāņu sistēmu HIMARS operatīvā atbilstība Rumānijas zalves uguns raķešu sistēmām, NATO ir izveidojusi operatīvo vidi un izspēlējusi efektīvu stratēģiskās savaldīšanas variantu karadarbības arēnā.

Taču patiesībā divu M142 High Mobility Artillery Rocket (HIMARS) komandas no 41. artilērijas brigādes iesēdās lidmašīnās MC-130J, ieradās Kogelničanu aviobāzē Rumānijā, teātrāli padarbojās ar ASV speciālo operāciju 352. vienības karavīriem un Rumānijas sauszemes spēku vienībām. Bezmērķīgi apšaudīja Melno jūru un atkal atgriezās Vācijā.

Реактивная система залпового огня Himars  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādiem nolūkiem Varšava pērk amerikāņu raķetes
Pie tam HIMARS reaktīvo šāviņu darbības attālums sastāda 30-300 km, bet Krievijas Krimas piekraste atrodas 400 km attālumā. Garantēti nepārvarēs 100 km. Ko apdraud loki uz ūdens?

Iespējams, mēs vērojam tikai loģistikas iemaņu uzlabošanu, bet reālas karadarbības apstākļos ASV armijas 41 atilērijas brigāde ieradīsies Gruzijā vai Ukrainā, tuvāk pretiniekam. Pat šajā gadījumā sistēmas HIMARS iespējams likvidēt gaisā vai aerodromā, izkraušanas laikā – Krievijas kosmiskās izlūkošanas līdzekļi, PGA sistēmas S-400 un OTRK "Iskander M" to atļauj. Jebkurā gadījumā tamlīdzīgas ASV armijas operācijas (izrādes) Eiropā daudz vairāk nekā Krieviju apdraud Rumāniju, Baltijas valstis un citas sistēmas HIMARS pagaidu vai pastāvīgās dislokācijas vietas. Jāņem vērā, ka sistēmas reaktīvos lādiņus un raķetes iespējams aprīkot ar taktiskajiem kodolšāviņiem, tāpēc Maskava ir spiesta reaģēt un izstrādāt atbildes pasākumus.

Reālās iespējas

Amerikāņu sistēma HIMARS pirmo reizi tika iemēģināta kaujas apstākļos 2010. gada februārī Afganistānā. Tika palaistas divas raķetes, tās būtiski novirzījās no nepieciešamās trajektorijas un nogāzās tālu no izraudzītā mērķa (rezultātā gāja bojā vairāki civiliedzīvotāji). Izmeklēšanas laikā HIMARS ekspluatāciju pārtrauca, tomēr pašlaik ASV armijā ir vairāk nekā 400 starta iekārtas.

Tāpat kompleksus HIMARS no 2015. gada izmanto Irākā cīņai ar teroristiem. Pa dažādiem objektiem palaisti vairāki simti dažādu raķešu. Datu par trāpījuma efektivitāti nav.

Cистема залпового огня M142 HIMARS - Sputnik Latvija
Fakti par mobilajām raķešu sistēmām HIMARS, ko iegādājas Polija

High-Mobility Artillery Rocket System ir mobila ASV armijas raķešu artilērijas sistēma. Tai izmantota šasija FMTV, var nest sešus 227 mm reaktīvos lādiņus (Krievijā tai analogas ir zalves  uguns reaktīvās sistēmas "Uragan" un "Smerch") vai vienu operatīvi taktisko raķeti ATACMS (analogs Krievijā – "Tochka U"). To var transportēt lidmašīna С-130 Hercules.

Iekārtai nav pašai savu starta vadīklu, tāpēc mašīna to kompensē ar spektra konteineriem ar dažādu tipu un kalibru reaktīvajiem lādiņiem. Pašgājējiekārta var nest dažādas raķetes (nevadāmās un vadāmās). Ražotājs lādiņus un raķetes izvieto hermētiskos transporta-starta konteineros, tehniskā apkalpe pirms šaušanas nav paredzēta.

Pašgājējiekārtas masa kopā ar munīciju – aptuveni 11 tonnas. Tā spēj sasniegt līdz 85 km/h ātrumu, ar vienu uzpildi pārvarēt līdz 480 km. Kompleksuu vada trīs cilvēku ekipāža. Iekārta spēj palaist lādiņus jebkurā virzienā ar leņķi līdz +60 grādiem.

Ziņu lente
0