Zinātnieks pastāstīja, kādos gadījumos pacientiem ar Covid-19 ir smaga slimības gaita

© Sputnik / Алексей Майшев / Pāriet pie mediju bankasВрачи клинической больницы в Москве, переоснащенной для лечения пациентов с COVID-19
Врачи клинической больницы в Москве, переоснащенной для лечения пациентов с COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maksimālais risks draud hroniskiem slimniekiem ar traucējumiem asinsrites sistēmā vai imūnsistēmā; viņiem ir ļoti smaga Covid-19 slimības gaita un to pasliktina veselības traucējumi.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Smaga koronavīrusa infekcijas gaita ir gadījumos, kad pacientiem ar hroniskām slimībām ir traucēta asinsrites sistēma vai imūnsistēma. Viņi ir vairāk pakļauti veselības traucējumiem, par to intervijā "Parlamentskaja gazeta" pastāstīja Maskavas Mečņikova vakcīnu un serumu zinātniski pētnieciskā institūta zinātniskais vadītājs Vitālijs Zverevs, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Pēc viņa sacītā, pārējiem pacientiem inficēšanās ar Covid-19 gadījumā "praktiski nekas nedraud", viņiem slimības gaita ir viegla vai vidēji smaga. Taču viņš atgādināja, ka cilvēkiem ir svarīgi ievērot masku režīmu un higiēnas normas.

На один день улица Тербатас в Риге стала пешеходной. - Sputnik Latvija
Situācija neuzlabosies: iedzīvotāji vairs netic Covid-19 nestajām briesmām

Tomēr, pēc zinātnieka sacītā, tie, kas pārcieš Covid-19 bez simptomiem vai vieglā formā, sabiedrībai ir mazāk bīstami. Inficēšanās risku apkārtējiem palielina inficētie ar smagu slimības gaitu. Zverevs paskaidroja, kādēļ tā notiek.

"Skaidrs, ka inficēšanās varbūtība no cilvēkiem ar smagu slimības gaitu, kuriem šī vīrusa izdalīšanās pastāvīgi notiek lielos daudzumos, ir augstāka. Taču tiešas atkarības šeit nav," atzīmēja Zverevs.

Ja slimības gaita ir viegla, tas nozīmē, ka arī organismam tiek nodarīts mazāks kaitējums, piebilda akadēmiķis.

Iepriekš cits cienījams speciālists – Krievijas Veselības ministrijas galvenais infektologs Vladimirs Čulanovs izvērtēja Covid-19 lipīgumu dažādām pacientu kategorijām, tostarp viņš pastāstīja, cik ilgi koronavīrusa slimnieks var inficēt citus.

Pēc Čulanova sacītā, viss ir atkarīgs no slimības gaitas smaguma. Vieglas un vidēji smagas slimības gaitas gadījumā vīruss parasti izdalās aptuveni 10 dienu garumā pēc pirmo simptomu parādīšanās. Smagas slimības gaitas gadījumā vīrusa izdalīšanās ilgums var būs lielāks – līdz 20 dienām, sacīja speciālists.

Ziņu lente
0