Situācija neuzlabosies: iedzīvotāji vairs netic Covid-19 nestajām briesmām

© Sputnik / Sergey MelkonovНа один день улица Тербатас в Риге стала пешеходной.
На один день улица Тербатас в Риге стала пешеходной. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti atzīmē, ka pēdējos mēnešos iedzīvotāju aktivitāte būtiski pieaugusi un pietuvojusies rādītājiem periodā pirms pandēmijas. Tamlīdzīgs noskaņojums neļaus uzlaboties epidemioloģiskajai situācijai. Vai tiešām cilvēki Latvijā vairs nebaidās?

RĪGA, 12. novembris — Sputnik. Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš iepazīstināja ar LU un "Latvijas Mobilā telefona" kopīgi veikto iedzīvotāju uzvedības analīzi, stāsta Latvijas avīze. Pētījuma gaitā tika analizēta LMT un Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija. Speciālisti salīdzināja iedzīvotāju aktivitāti dažādos laika periodos un mēģināja noteikt sakarības starp iedzīvotāju aktivitāti un epidemioloģisko situāciju Latvijā.

Klīst pa tirdzniecības centriem

Пассажиры в масках в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Atvedīs no Maskavas! Latvijā ārkārtējā situācija, bet Dombrava atkal krīt panikā

Dekāns atzīmēja, ka valsts ievestie ierobežojumi un ārkārtējā situācija nenesis rezultātu, kas stabilizēja situāciju koronavīrusa pirmā viļņa laikā. Iemesls ir vienkāršs: iedzīvotāji tagad izturas pavisam citādi. Aktivitāte martā bija daudz mazāka salīdzinājumā ar to, kas bija vērojama septembrī un oktobrī.

"Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju neievēro piesardzību, un viņu aktivitāte šoruden ir atgriezusies līmenī, kādā tā bija pirms Covid-19 krīzes," konstatēja Bērziņš.

"LMT" prezidents Juris Binde pastāstīja, ka veikts liela apjoma darbs, pētnieki modelējuši lielo datu modeli, lai varētu veikt liela apjoma datu apstrādi, to nododot atbildīgajām institūcijām, kas izstrādā stratēģiju un plānus cīņai ar Covid-19.

Pēc viņa domām, salīdzinot situāciju Rīgā 24. martā, kad Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija, ar situāciju 27. septembrī, redzams, ka notikušas nozīmīgas iedzīvotāju aktivitātes izmaiņas. Būtiski pieaugusi aktivitāte izglītības un zinātnes iestādēs, mazumtirdzniecības vietās un ārstniecības iestādēs. Savukārt samazinājusies aktivitāte galvaspilsētas dzīvojamajos rajonos. Tirdzniecības centru apmeklējums atgriezies līdz rādītājiem pirms pandēmijas un atbilst rādītājiem par aktivitāti šajā periodā pirms gada.

"Tāpēc vēlos aicināt Latvijas iedzīvotājus arvien aktīvāk izmantot tirgotāju piedāvātās iespējas iepirkties digitālajā vidē," norādīja Binde.

Vai gaidāmi atvieglojumi

Член комитета по социальной политике СФ РФ, заслуженный врач России Владимир Круглый - Sputnik Latvija
Nēsāt vai nenēsāt? Ārsts pastāstīja, cik lielā mērā maska pasargā no Covid

Iepriekš jau vēstīts, ka, pēc Veselības ministrijas galvenā infekcijas slimību speciālista Ugas Dumpja domām, par zināmiem ierobežoju atvieglojumiem būs iespējams runāt, kad Covid-19 izplatība samazināsies trīskārt.

No 9. novembra Latvijā ieviests ārkārtējās situācijas režīms, kas paredz virkni ierobežojumu. Dumpis uzskata, ka tie ir atbilstoši situācijai un infekcijas izplatību izdosies ierobežot, ja cilvēki tos ievēros. Speciālists uzsvēra, ka ātrs efekts nav gaidāms – tas būs redzams ne ātrāk kā pēc divām nedēļām, un nevajag brīnīties, ja šonedēļ Covid-19 gadījumu skaits pieaugs – tas būtu likumsakarīgi.

Ziņu lente
0