Eksperts: baltkrieviem šķita, ka Latvijā ir labi, – tagad strebj putru ar lielu karoti

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasУчастники акции протеста оппозиции "Народный ультиматум" в Минске
Участники акции протеста оппозиции Народный ультиматум в Минске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stāsts par baltkrievu pārvākšanos uz Latviju vismaz kādam palīdzēs tikt vaļā no mīta par lieliskajiem Rietumiem.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Saskaņā ar Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko rīcībā esošo informāciju, uz Latviju aizbraukušie baltkrievi dzīvo "kaut kādā rezervācijā par divarpus dolāriem dienā". "Kur ir miljoniem, ko solīja, vai vismaz tūkstošiem dolāru?" taujāja Baltkrievijas prezidents.

Cilvēki, kas no Baltkrievijas devās uz Latviju, pieļāva kļūdu pašos pamatos, kad sāka protestēt, bet viena kļūda novedusi pie nākamās, atzīmēja Reģionālo problēmu institūta ģenerāldirektors Dmitrijs Žuravļovs.

"Latvijā pat vietējiem iedzīvotājiem neklājas labi, neskatoties uz valsts piederību Eiropas Savienībai. Nav nekāds brīnums, ka baltkrievi, ieradušies Latvijā, ir smagā stāvoklī. Viņiem nedos darba atļauju – darba nepietiek arī savējiem," Žuravļovs konstatēja sarunā ar Sputnik Latvija.

Pēc viņa vārdiem, atbraukušie Baltkrievijā dzīvoja ar ilūziju, ka dzīve Rietumos ir ļoti laba, un viņi dzīvos kā Rietumos, ja pārbūvēs Baltkrieviju.

"Un te nu viņi ir nokļuvuši Rietumos un strebj to "labo" ar lielu karoti. Daudzi negrib aptvert, ka mīts par lieliskajiem Rietumiem ir tikai mīts. Tāpēc jau tas pastāv, lai tam ticētu. Stāsts par baltkrievu pārvākšanos uz Latviju vismaz kādam palīdzēs tikt vaļā no mīta par lieliskajiem Rietumiem," uzsvēra Žuravļovs.

Полиция Таиланда - Sputnik Latvija
Viedoklis
Dzīvesveids – dumpis. Ar ko Taizeme atšķiras no Baltkrievijas vai Kirgizstānas

Politologs piezīmēja, ka bagātajā Eiropā ne baltkrievus, ne ukraiņus neviens negaida – tur uzņem bēgļus no Tuvajiem Austrumiem, pie tam tikai ideoloģisku apsvērumu dēļ.

"Bagātā Eiropa nemaz nav tik bagāta, kā šķiet, - to būtu labi apjēgt liberāli noskaņotajiem baltkrievu inteliģences pārstāvjiem," secināja Dmitrijs Žuravļovs.

Protesti Baltkrievijā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kad opozīcija paziņoja: tā nepieņemot balsojuma rezultātus. Baltijas valstis aktīvi iesaistījās baltkrievu opozicionāru liktenī un solīja patvērumu visiem, kas vēlēsies pamest republiku. Mediji vēsta, ka bēgļa statusu Latvijā saņēmis 21 Baltkrievijas pilsonis.

Ziņu lente
0