Viedoklis

Rietumi atraduši baļķi Baltkrievijā, taču neredz skabargu Amerikā

© Sputnik / Dmitry Parshin / Pāriet pie mediju bankasЛюди на одной из улиц в Нью-Йорке после новостей о победе на выборах президента США кандидата от Демократической партии Джозефа Байдена
Люди на одной из улиц в Нью-Йорке после новостей о победе на выборах президента США кандидата от Демократической партии Джозефа Байдена - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumu puslodē piepildās prognoze – 3. novembris nav pielicis punktu vēlēšanu procesā ASV, un plānotā risinājuma vietā sižets iet uz priekšu milzu soļiem. Pa to laiku demokrātijas grandi pievērsuši uzmanību, viņuprāt, svarīgākām problēmām.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs nāca klajā (laikā, kad visur jau bija zināms par Viskonsinu un Mičiganu) ar svarīgu paziņojumu: "Mēs centāmies panākt neatkarīgu izmeklēšanu, kas atklāja viltojumus prezidenta vēlēšanās un nicinājuma cienīgas Lukašenko režīma darbības ar mērķi apspiest baltkrievu tautu. Ir jāorganizē jaunas vēlēšanas, brīvas un taisnīgas", portālā RIA Novosti stāsta Maksims Sokolovs.

Līdz ar Foreign Office unisonā iedziedājās arī EDSO. Tās oficiālais ziņotās ieteica dalībvalstīm "neatzīt 2020. gada 9. augustā aizritējušo prezidenta vēlēšanu Baltkrievijā rezultātus; pieprasīt jaunas vēlēšanas ar Demokrātisko institūtu un cilvēktiesību biroja (DICB) novērotājiem un citiem starptautiskajiem novērotājiem uz EDSO standartu pamata".

Гарантирую вам новые выборы, если: президент Беларуси назвал условие - Sputnik Latvija
Video
"Garantēju jums jaunas vēlēšanas, ja…": Baltkrievijas prezidents nosauca nosacījumu

EDSO novērojumi vēlēšanās ASV bija labvēlīgāki. Atzīmēti atsevišķi trūkumi, piemēram, fakts, ka vēlēšanu tiesības ierobežotas tiesājamības dēļ. Tomēr līdzsvara labad vajadzētu atzīmēt arī pozitīvās puses, piemēram, vēlēšanu tiesību saglabāšanu nelaiķiem, ieskaitot pat visai senus aizgājējus, kuri atdevuši savas balsis Baidenam. Tomēr kopumā "vispārējās vēlēšanas 3. novembrī bija konkurētspējīgas un labi organizētas, neskatoties uz tiesiskajām nenoteiktībām un loģistikas problēmām". Tas gan tikai vienam EDSO zināms, kā tiesiskās nenoteiktības saskaņojas ar labu organizāciju.

Par aktuālāko jautājumu izteicās arī ASV valsts sekretārs Pompeo, kurš aicināja Baltkrieviju organizēt vēlēšanas ar neatkarīgajiem novērotājiem.

Rietumu demokrātisko politiķu izglītībā ir robs – viņi nav dzirdējuši dažu labu anekdoti. Pašreizējai situācijai atbilst veselas divas.

Ebreju anekdote:

Сторонники Байдена у Белого дома в Вашингтоне в день голосования на выборах президента США - Sputnik Latvija
Viedoklis
Padodies vai mirsti: Trampa piekritējus gaida krievu liktenis

Rabinoviču izsauc uz VDK.

- Biedri Rabinovič, mēs zinām, ka Izraēlā jums ir brālis.

- Jā, ir gan, bet es ar viņu nekādi nesazinos...

- Bet mums vajag, lai jūs ar viņu atjaunotu attiecības. Te būs papīrs, pildspalva, sēdieties, rakstiet brālim vēstuli.

Rabinovičs sēžas un raksta: "Mīļais Ābram, beidzot esmu atradis laiku un vietu uzrakstīt tev vēstuli..."

Un vēl viena – par Vovočku, kurš, noskatījies, ko guļamistabā dara mamma ar tēti, skumji piezīmē: "Un šitie ļautiņi man aizliedz urbināties degunā!".

Ja Rietumu politiķi labāk pārzinātu krievu mutisko tautas daiļradi, viņi varētu izvairīties no ļoti nepatīkama stāvokļa. Frāze par skabargu svešā acī gan nepieder tikai krieviem vien: Jaunā Derība ir internacionāla.

Кандидат в президенты США Дональд Трамп. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tramps parādījis Amerikai patiesību, ko tā nespēj panest

Vien nedaudzi apliecina, ka Aleksandra Grigorjeviča sirdsapziņa ir tīra un vēlēšanas Baltkrievijā ir demokrātijas apogejs. Tomēr ASV un Baltkrievijas loma un ietekme mūsdienu pasaulē nav salīdzināmi. ASV tā ir daudz lielāka. Tātad, kad ar dažnedažādu elektorālu burvestību palīdzību mandātu saņem 78 gadus vecs plānprātiņš un gatavojas saņemt savās rokās superlielvalsts varas stūri – tas ir tik nelabi, ka ne izteikt.

Pie tam Lukašenko ir svarīga priekšrocība – viņš nesludina, ka viņa viedoklis par valsts pārvaldi, aizsardzību utt. ir obligāti un ar cieņu jāpārņem visai pasaulei – no satriektā Kremļa līdz nekustīgās Ķīnas mūriem. Amerikāņu politiķi sludina. Ar lielu patosu. Tāpēc brīnumi ASV vēlēšanās ir ļoti nozīmīgi citām valstīm.

Pārliekā uzmanība par stāvokli Baltkrievijā līdz ar vientiesīgo "Ai, brālīt, esmu vainīgs, Ameriku pat nepamanīju" liek autoritatīvo kungu un dāmu augstprātīgos izteikumus uzklausīt tā, kā viņi to pelnījuši. Un piebilst: "Viss jūsu teiktais ir ļoti interesants. Starp citu, kas tad tur, Mičiganā, īsti atgadījās?"

Ziņu lente
0