Tiesvedības uzsākšanas dienā Žestjanajā Gorkā tiks atklāts piemineklis bojāgājušajiem

© Pixabay/ Daniel_B_photosМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzu Žestjanajas Gorkas slepkavību upuru radinieki grasās atnākt uz atklāto tiesas sēdi genocīda lietā.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Šodien Novgorodas apgabala Soļcu rajona tiesā Bateckija ciemā sāksies Krievijas tiesvedībā pirmais process par Žestjanajas Gorkas ciema iedzīvotāju noslepkavošanu 1942. gadā atzīšanu par genocīdu, vēsta RIA Novosti.

Гвоздики - Sputnik Latvija
Novgorodas zemē guldīti latviešu soda vienību upuri

Saskaņā ar prokuratūras datiem, masveida padomju pilsoņu slepkavošanai no mierīgo iedzīvotāju skaita tika izveidota Drošības policijas un Vācijas Drošības dienesta "teilkomanda". Tās sastāvā bija 33 sodītāji no Latvijas PSR.

Saskaņā ar FDD reģionālās pārvaldes atslepenotajiem arhīvu dokumentiem, Žestjanaja Gorka un Čornoje ciemos īpaši nežēlīgi rīkojās nacistu kolaboracionisti – latvieši. 1941.-1943. gg. viņi nomocīja un zvēriski nogalināja vismaz 2.6 tūkstošus civiliedzīvotāju.

Ekspertīze ļāva identificēt 447 nomocītus un noslepkavotus civiliedzīvotājus. Viņu vidū ir 188 bērni. Eksperti secināja, ka lielākā daļa cilvēku nošauta, - par to liecina ložu pēdas. Daudziem nodarīti smagi miesas bojājumi.

Šo grupu vadīja vācu ģenerālis Hercogs Kurts, kuru pēc tam notiesāja Ļeņingradas militārā apgabala Kara tribunāls par "zvērīgu padomju pilsoņu slepkavošanu" un kurš nomira Vorkutas nometnē 1948. gada maijā. Taču citi slepkavību dalībnieki aizbēga uz citām valstīm un netika sodīti.

Bez noilguma termiņa

Novgorodas apgabala tiesu preses dienestā pastāstīja, ka tiesas sēde būs atklāta, tāpat tiks organizēta sēdes video translācija.

Bateckija rajona kaimiņu Mojkas ciema iedzīvotāja Tatjana Hasanova grasās ierasties tiesā, jo viņa grib uzzināt savas radinieces – vectēva māsas - likteni, kura gāja bojā 1942. gadā Žestjanajā Gorkā, taču nekādas liecības par to nebija saglabājušās.

Братская могила советских воинов, партизан и жертв фашизма в окрестностях деревни Жестяная Горка - Sputnik Latvija
Top zināmi nacistu soda vienības dalībnieku vārdi no Žestjanaja Gorka ciema

"Man un mūsu ģimenei šiem noziegumiem nav noilguma termiņa, vainīgajiem vienalga ir jāsaņem sods, savukārt viņu noziedzīgajām darbībām ir jābūt atzītām par genocīdu," pateica RIA Novosti Tatjana Hasanova.

Pēc viņas sacītā, daudzu Žestjanajas Gorkas slepkavību upuru radinieki grasās atnākt uz sēdi un saņemt apstiprinājumu tiem faktiem, par kuriem iepriekš bija runāts tikai šaurā ģimenes lokā.

Šodien netālu no Žestjanajas Gorkas ciema notiks memoriālā kompleksa atklāšanas ceremonija Lielā Tēvijas kara gados mirušo piemiņai.

Memoriāla atklāšanas ceremonijā piedalīsies KF prezidenta palīgs Vladimirs Medinskis, Novgorodas apgabala gubernators Andrejs Ņikitins, Krievijas Meklējumu kustības atbildīgā sekretāre Jeļena Cunajeva, kā arī spēka struktūru pārstāvji un bojāgājušo mierīgo iedzīvotāju radinieki.

Ziņu lente
0