Ministram ir secinājumi pēc kultūras darbinieku piketa: nozari izpētīs par miljonu eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр культуры Наурис Пунтулис общается с протестующими против изменений в уплате налогов с авторских гонораров
Министр культуры Наурис Пунтулис общается с протестующими против изменений в уплате налогов с авторских гонораров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dienā pēc radošo aprindu pārstāvju protesta akcijas "Nesaprašanas siena" tika dots starts vērienīgam kultūras un mākslas nozares pētījumam, kuram valsts iztērēs miljonu eiro.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. Ceturtdien, 15. oktobrī, tika dots starts vērienīgam Latvijas kultūras un mākslas nozares pētījumam. Plānots noskaidrot, kā kultūras kapitāls var efektīvāk kalpot par resursu stabilai valsts attīstībai, vēsta TV3.

Kultūra kā attīstības faktors

Valdība atbalstīja pētījumu programmu "Latvijas kultūra – resurss valsts attīstībai" maijā. Kopējais finansējums trim gadiem ir miljons eiro.

Акция протеста работников культуры против изменений в уплате налогов с авторских гонораров - Sputnik Latvija
"Lieciet mierā kultūru": pie Saeimas norisinājās protesta akcija

"Joprojām ir izplatīts uzskats un stereotips par kultūru kā tikai patērējošo nozari un to, ka pētniecība nepieciešama galvenokārt lietišķās zinātnēs, lai radītu jaunus atklājumus, kas pārtaptu jaunās precēs. Kultūras ietekme ir daudz niansētāka," norādīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Viņš uzsvēra, ka kultūra ir jāsaprot – tās likumsakarības, ietekme uz sabiedrību un tautsaimniecību.

Projektu konkurss noslēdzās, uzvarēja Latvijas Kultūras akadēmija, kura veiks pētījumu ar partneriem. Rezultātus plāno izmantot kultūras politiku pamatnostādņu izstrādei, lai kultūras kapitāls varētu kļūt arī par ekonomisko kapitālu valsts attīstībai.

Kultūras akadēmijas prorektore zinātniskajā darbā Anda Laķe atzīmēja, ka pētnieki aprakstīs kultūras un mākslas ekosistēmu, apkopojot faktus par tiem, kas tajā strādā, algu modeli, nodokļu režīmiem, kurus izmanto kultūras darbinieki.

Ar ķieģeļiem rokās

Par jauno pētījumu programmu paziņoja dienā pēc tam, kad radošo aprindu pārstāvji sapulcējās Doma laukumā ar ķieģeļiem rokās, lai protestētu pret nodokļu celšanu autortiesību atlīdzībām. Šo politiķu plānu dēļ kultūras darbinieki ir nopietni noraizējušies par savu finanšu stāvokli nākamajā gadā.

Uz jautājumu, vai šādā brīdī ir jātērē miljons eiro pētījumiem, Puntulis atbildēja, ka labāku laiku ir  grūti atrast un šai programmai bija jāparādās jaut pirms daudziem gadiem.

"Vakar daļa radošo cilvēku stāvēja ar ķieģeļiem rokā. Personīgi man tā bija ļoti neprasta sajūta. Ar cilvēkiem, ar kuriem es aizvakar stāvēju uz vienas skatuves, stāvēt aci pret aci un redzēt viņu rokā ķieģeli. Te ir atbilde – šāds pētījums ir patiešām nepieciešams," piebilda Puntulis.
Ziņu lente
0