"Lieciet mierā kultūru": pie Saeimas norisinājās protesta akcija

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста работников культуры против изменений в уплате налогов с авторских гонораров
Акция протеста работников культуры против изменений в уплате налогов с авторских гонораров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā simts cilvēku sapulcējās laukumā pie Saeimas ēkas, lai sarīkotu akciju "Nesaprašanas siena", protestējot pret plānotajām izmaiņām autortiesību honorāru nodokļu samaksas kārtībā.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Šodien Vecrīgā notika kultūras nozares darbinieku mītiņš. Protestējot pret nodokļu celšanu nākamgad, viņi atnesa līdzi ķieģeļus, no kuriem uzcēla simbolisku "nesaprašanas sienu" starp tautu un valdību.

Vairāk nekā simts cilvēku sapulcējās pie Saeimas ēkas, bet pēc tam Doma laukumā, lai akcijas "Nesaprašanas siena" ietvaros paustu protestu pret valdības plānotajām izmaiņām nodokļu likumdošanā, kuras skar autortiesību atlīdzības. Doma laukumā tika uzbūvēta ķieģeļu siena, kura simbolizē politiķu nespēju un nevēlēšanos saprast radošo profesiju cilvēku.

© Sputnik / Sergey MelkonovKultūras ministrs Nauris Puntulis diskutē ar akcijas dalībniekiem
Lieciet mierā kultūru: pie Saeimas norisinājās protesta akcija - Sputnik Latvija
Kultūras ministrs Nauris Puntulis diskutē ar akcijas dalībniekiem

Piedāvāto izmaiņu būtība ir tajā, ka autortiesību atlīdzību saņēmējiem no nākamā gada 1. jūlija būs jāmaksā ne vien ienākumu nodokli, bet arī jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas. Bieži vien aprēķinātā nodevu summa var pārsniegt honorāru apmēru. Ķieģeļi, ko atnesa akcijas dalībnieki, simbolizēja arī to, ka plānoto izmaiņu likumos dēļ daudziem radošiem cilvēkiem nāksies nodarboties ar fizisku darbu, lai nopelnītu iztikai.

Akcijas rīkotāji – mākslinieki Kristaps Gulbis un Aigars Bikše – vakar paziņoja, ka nosūtīja valdībai vēstuli ar prasību saglabāt īpašo nodokļa režīmu autortiesību atlīdzību saņēmējiem, taču tikšanās laikā ar Kultūras ministrijas un Labklājības ministrijas pārstāvjiem viņi "saskārās ar absolūtu situācijas nesaprašanu un nevēlēšanos to saprast".

© Sputnik / Sergey MelkonovPie Saeimas ēkas notika radošo profesiju pārstāvju akcija "Nesaprašanas siena"
Lieciet mierā kultūru: pie Saeimas norisinājās protesta akcija - Sputnik Latvija
Pie Saeimas ēkas notika radošo profesiju pārstāvju akcija "Nesaprašanas siena"

Akcijas vietā tika manīts kultūras ministrs Nauris Puntulis, kurš diskutēja ar atnākušajiem un pat dabūja brīdinājumu no Pašvaldības policijas sakarā ar nepieciešamību ievērot sociālo distanci.

Tāpat pasākuma laikā garām gāja finanšu ministrs Jānis Reirs, kurš tradicionāli nesa no Finanšu ministrijas uz Saeimu portfeli ar nākamā gada valsts budžetu. Finanšu ministru atsevišķi akcijas dalībnieki sagaidīja ar vārdiem: "Lieciet mierā kultūru!", "Kultūra jau ir izvarota!", "Brauciet uz savu Ameriku – lieciet mierā Latviju, nodevēji!", "Reira kung, es biju labākās domās par jums".

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas finanšu ministrs Jānis Reirs
Lieciet mierā kultūru: pie Saeimas norisinājās protesta akcija - Sputnik Latvija
Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs

Kā izteicās kultūras darbinieki, "mēs jau tā strādājam par kapeikām".

Finanšu ministrs turpināja ceļu parlamentu ar budžeta portfeli, akcijas dalībnieki kulturāli savāca atnestos ķieģeļus un izklīda, saglabājot ieceri turpināt protestus.

Ziņu lente
0