Latvijā aizdomājās par pilnībā bezmaksas augstākās izglītības ieviešanu, bet ne visiem

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasСтуденты на лекции
Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc idejas autoru domām no Saeimas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas, augstskolās ir jāvadās nevis pēc studentu skaita, bet gan to kvalitātes, tādēļ labāk ir uzņemt mazāk gribētāju, taču ar lielāku finanšu atbalstu.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Otrdien, 13. oktobrī, Saeimas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisija ķersies klāt jautājuma izskatīšanai par bezmaksas augstākās izglītības ieviešanu Latvijā, pirmām kārtām tiks skatīta tās ieviešana principā, raksta Press.lv.

Šobrīd 57% Latvijas studentu mācās par brīvu, taču, pēc apakškomisijas vadītāja Ilmāra Dūrīša domām, Latvija "peld daudzuma, nevis kvalitātes virzienā". Piemēra kārtā tiek minēta Igaunija, kur valsts varasiestādes ieviesa bezmaksas izglītību visiem, kas grasās mācīties valsts valodā un kam ir augstas sekmes mācību priekšmetos. Dūrītis uzsvēra, ka Latvijai derētu aizdomāties par to, lai uzņemtu mazāku studentu, taču nodrošinātu viņiem pilnu finansējumu.

Безработный - Sputnik Latvija
Eurostat: Latvijas iedzīvotājus no bezdarba glābj augstākā izglītība

Neskaitot minēto, apakškomisijā tiek minēti šādi argumenti par labu tās idejai: bezmaksas izglītība ļaus visiem gribētājiem iegūt izglītību, neatkarīgi no ienākumiem, savukārt studentiem nenāksies studijām paredzēto laiku tērēt darbam.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka, pēc Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Arvila Ašeradena domām, Latvijā ir pārāk daudz augstākās izglītības iestāžu. Viņš izteica viedokli, ka saprātīgāk būtu samazināt to skaitu līdz dažām lielām universitātēm.

Taču, kā rāda Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) pētījums, arī mācīties Latvijā nav īpaši kam. Studentu skaits 2019. gadā krities par 17%. Taču izglītībai piešķirto līdzekļu daudzums ir kļuvis ievērojami lielāks.

Ziņu lente
0