Pētījums: izdevumi izglītībai Latvijā pieaug, taču nav kas mācās

© Sputnik / Roberts VicupsВ школьном кабинете
В школьном кабинете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar starptautiskās organizācijas pētījumu, skolēnu un studentu skaits Latvijā ir manāmi samazinājies, taču izdevumi izglītības nozarē pieaug ātros tempos.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Starptautiskā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (ESAO) veikusi pētījumu Education ar a Glance 2019, saskaņā ar kuru izdevumi izglītībai Latvijā ir palielinājušies, savukārt skolēnu un studentu skaits ievērojami samazinājies, vēsta BB.lv.

Izglītībai Latvijā tiek tērēts ap 4,2% no IKP, savukārt vidējais ESAO dalībvalstu rādītājs ir 5,5% no IKP. Tādējādi vidēji izdevumi vienam skolas vecuma bērnam sastāda aptuveni 5884 eiro, savukārt pēcāk pieaug līdz 6337 eiro.

Skolnieku skaits skolās samazinājies par 8%, taču izdevumi pamatizglītībai un vidējai izglītībai Latvijā palielinājušies par 13%. Studentu skaits samazinājies par 17%, savukārt augstākās izglītības izdevumi samazinājušies par 7%.

День знаний в Рижской средней школе №88 - Sputnik Latvija
Aldermane: skolās gaidāma nopietna krīze

Vērts atzīmēt, ka valsts finansējums izglītības nozarē sastāda 97% finanšu resursu pamatizglītībai un vidējais izglītībai un 65% - augstākajai izglītībai.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju sākuši pārcelties uz Igauniju, lai viņu bērns ietu vietējā skolā. Tas notiek ne vien dāsno sociālo pabalstu dēļ, bet arī dēļ tā, ka Igaunijā var iegūt izglītību krievu valodā. Pagājušajā mācību gadā Igaunijas izglītības iestādes apmeklēja 323 jauni Latvijas pilsoņi, turklāt gandrīz 200 izvēlējās skolas, kas piedāvā programmas krievu valodā.

Šobrīd Igaunijā darbojas 74 vidusskolas, kurās izglītību iespējams iegūt krievu valodā, taču katru gadu to skaits samazinās. Krievu skolās mācās vairāk nekā 20% visu valsts skolēnu.

Pēc 9. klašu pabeigšanas skolēni iet uz ģimnāziju, kur viņiem arī pastāv iespēja mācīties krievu valodā. Mācību proporcija krievu un igauņu valodā ir 40 uz 60.

Ziņu lente
0