Nāve pēc moratorija: viesnīcu bizness peld maksātnespējas administratoru rokās

© Sputnik / Михаил Мокрушин / Pāriet pie mediju bankasИнтерьер номера гостиничного комплекса, архивное фото
Интерьер номера гостиничного комплекса, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc tūristu skaita trīskārtēja pieauguma no 2017. līdz 2019. gadam Latvija stāv uz nozares kraha sliekšņa. Visvairāk cietušas viesnīcas, daudzas gaida, kad beigsies moratorijs maksātnespējas pieteikumu iesniegšanai, lai slēgtu durvis.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik, Jūlija Granta. Daļa viesnīcu Latvijā izsīkušās tūristu straumes dēļ jau ir slēgtas. Pie tam Ministru kabineta plāni pārskatīt kadastrālo vērtību iedzīs pēdējo naglu nozares zārka vākā: jau tagad nekustamā īpašuma nodokļi veido būtisku daļu ikvienas viesnīcas izdevumos un ievērojami apsteidz nodevas Lietuvā un Igaunijā.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele: mēs izvēlējāmies starp tūrisma biznesu un visu Latviju

Tīkla viesnīcu salīdzinošā analīze, ko veica konsaltinga firma "BDO Law", parādīja, ka par tādu viesnīcu, kā "Radisson Blue Latvija" īpašnieks Latvijā maksā nodokli 411 tūkstošu eiro apmērā gadā, Lietuvā – 110 tūkstošus, Igaunijā 46 tūkstošus. Pēc kadastrālās vērtības jaunās sistēmas stāšanās spēkā Latvijā nāksies maksāt 1,2 miljonus eiro gadā, gandrīz 6 reizes vairāk nekā Lietuvā. Ar Igauniju pat nav vērts salīdzināt, jo kaimiņi ziemeļos ar nodokli apliek tikai zemi, bet ne ēkas.

Kadastrālā vērtējuma vairākkārtējais pieaugums nogremdēs viesnīcu biznesu, kas jau tagad tikko turas virs ūdens, uzskata zvērinātais advokāts Rolands Valdemārs, – Nekustamā īpašuma nodoklis pieaugs 2-5 reizes.

Baltijas valstīs ir dažāda pieeja arī nodokļa administrēšanai. Lietuvā 2020. gadā Viļņa 100% apmērā "piedeva" viesnīcām NĪN, Kauņa – par 50%. Rīga atļāva atlikt nomaksu, tomēr šis termiņš jau sen ir garām, bet ienākumu nav vēl joprojām.

Tūrisma un restorānu biznesā strādā 11,8% uzņēmumu Latvijā. 2019. gadā ārvalstu viesi atveda valstī 806,3 miljonus eiro. Viņus apkalpoja 234 viesnīcas ar 11 442 numuriem, no kuriem 94 viesnīcas atrodas Rīgā. 2018. gadā tās iekasēja no klientiem 223,75 miljonus eiro un deva darbu 7 tūkstošiem cilvēku.

Šogad viesnīcu slodze neiepriecina: jūnijā numuri bija aizpildīti par 24,8%, salīdzinājumā ar 61,3% gadu agrāk. Uzņemto viesu skaits otrajā ceturksnī bija 4,5 reizes mazāks.

Гостиница Hotel Roma - Sputnik Latvija
Miljonus valstij un nevienas kapeikas biznesam: viesnīcai Hotel Roma ir pienācis gals

Vairākas viesnīcas plāno masveida štatu samazināšanu un atslēgšanu pirms apkures sezonas sākuma. Kadastra cenu plānotais pieaugums vienkārši izsit jebkādus pamatus zem viesnīcu kājām, ņemot vērā klientu sarukušo plūsmu: ja jau tagad Latvijas uzņēmēju nodokļu slodze ir vairākkārt lielāka nekā kaimiņiem, tai pieaugot 2-5 reizes, tādus nodokļus samaksāt nebūs iespējams, ir pārliecināts advokāts. Valdības soļi nav loģiski skaidrojami un neatbilst labas uzņēmējdarbības praksei, uzskata jurists.

Vienlaikus bezdarba līmenis nozarē ir trīskāršojies. Uz bankrota sliekšņa ir uzņēmumi, ko māc kredītu slogs, kam nav nekādas naudas rezerves grūtiem laikiem. Tie nonāk maksātnespējas administratoru rokās vai tos izsolīs paši īpašnieki. Daži starptautiskie tīkli jau ir gatavi nopirkt ēkas par grašiem, apliecināja "BDO Law", tomēr atzina, ka viesnīcu bizness it visur cieš zaudējumus un pat tādas tūrisma megapoles kā Londona un Ņujorka šogad saskārušās ar apgrozījuma kritumu par 87% un 50% atbilstoši. Nozare atjaunosies gadiem ilgi, tomēr nav dzirdams, ka Lielbritānijas vai ASV valdības mēģinātu izspiest no viesnīcām jaunus nodokļus.

Ziņu lente
0