Zibenīga izplatība: vai Latvijā ir jāsāk gaidīt karantīna Covid-19 dēļ

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasСотрудник лаборатории проводит тесты на коронавирусную инфекцию
Сотрудник лаборатории проводит тесты на коронавирусную инфекцию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Covid-19 saslimstība nesamazināsies un radīsies nepieciešamība ieviest ierobežojumus, tas notiks pakāpeniski, paziņoja ministre Ilze Viņķele.

RĪGA, 6. oktobris – Sputnik. Latvijā pēdējo divu nedēļu laikā vērojams vislielākais Covid-19 saslimstības pieaugums Eiropā. Līdz ar sejas masku lietošanas prasības sabiedriskajā transportā varētu tikt atgriezti arī citi pasākumi, taču tas notiks pakāpeniski, paziņoja Latvijas veselības ministre Ilze Viņķele, vēsta tvnet.lv.

Женщина и мужчина в защитных масках на остановке общественного транспорта в Риге - Sputnik Latvija
Pieaugušajiem un pusaudžiem atkal būs jāvalkā sejas maskas transportā

Vairākus mēnešus situācija ar koronavīrusa izplatību Latvijā bijusi mierīga, taču pēdējo divu nedēļu laikā vērojams rekordliels inficēšanās gadījumu pieaugums – 172%, salīdzinājumā ar 14% vidēji Eiropā, paziņoja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību risku analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Saslimstības pieaugums ir saistīts ar lieliem uzliesmojumiem uzņēmumos. Ir uzliesmojumi arī hokeja komandās un ārstniecības iestādēs.

Covid-19 atkal parādījis, ka spēj izplatīties plaši un zibenīgi, un tas ir signāls rīkoties, piebilda epidemiologs. Pēc viņa sacītā, divi svarīgākie pasākumi joprojām ir un paliek distancēšanās un dezinfekcija.

Pēc veselības ministres Ilzes Viņķeles sacītā, ja Covid-19 saslimstība nesamazināsies un parādīsies nepieciešamība ieviest ierobežojumus, tas notiks pakāpeniski un pēc šādu lēmumu absolūtas nepieciešamības izvērtēšanas.

Viņķele atzīmēja, ka jau ir ieviesta prasība no 7. oktobra valkāt sejas aizsargmasku sabiedriskajā transportā, stingrāki pasākumi visas valsts mērogā pagaidām netiek ieviesti. Viņķele pauda cerību, ka disciplinēta sejas masku lietošana sabiedriskajā transportā varētu palēnināt vai apturēt vīrusa izplatību.

Экспресс-тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija
Latvijā miris vēl viens pacients ar Covid-19

"Ja novēlat savai piemājas kafejnīcai sekmīgu darbu, ja vēlaties teātra izrādes un skolas klātienē, tad mēģinām ievērot drošības pasākumus, lai nebūtu jāķeras klāt ierobežojumiem. Ja gadījumā būs nepieciešamība pēc papildu ierobežojumiem, tie tiks ieviesti tikai soli pa solim, un izvērtējot absolūtu nepieciešamību," sacīja Viņķele.

Pēc viņas teiktā, papildu ierobežojumi pirmām kārtām skars cilvēku skaitu, kuri drīkst pulcēties pasākumos iekštelpās un pasākumos, kur nav iespējams nodrošināt konkrētas sēdvietas. Viņķele paziņoja, ka šonedēļ sabiedriskās ēdināšanas iestāžu pārstāvji tiek aicināti uz tikšanos, lai apspriestu, kādus preventīvos pasākumus spēj veikt paši uzņēmēji, lai neķertos klāt ierobežojumiem.

Ziņu lente
0