Pieaugušajiem un pusaudžiem atkal būs jāvalkā sejas maskas transportā

© Sputnik / Sergey MelkonovЖенщина и мужчина в защитных масках на остановке общественного транспорта в Риге
Женщина и мужчина в защитных масках на остановке общественного транспорта в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja sejas masku lietošanas rezultātā Covid-19 izplatība stabilizēsies vai samazināsies, šo prasību varēs atcelt.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Saskaņā ar valdības jaunāko lēmumu, no 7. oktobra sabiedriskajā transportā atkal būs jāaizsedz mute un deguns.

Lai piesegtu muti un degunu, varēs izmantot medicīniskās, nemedicīniskās vai higiēniskās sejas maskas, kā arī sejas vairogus.

Taču ir noteikti divi izņēmumi. Ņemot vērā, ka mazākiem bērniem nav pareizo iemaņu sejas masku lietošanā un viņu vidū Covid-19 izplatības risks ir zemāks, bērni līdz 13 gadu vecumam sejas maskas drīkst nelietot.

Turklāt, ja pasažierim ir acīmredzami fiziski ierobežojumi vai psihiskās veselības traucējumi, kā dēļ viņš nevar vai neprot lietot masku, tās izmantošana nav obligāta.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele saskatījusi priekšrocības Covid-19 gadījumu skaita pieaugumā Latvijā

Šis drošības pasākums tiek ieviests uz vienu mēnesi – līdz 6. novembrim. Tā efektivitāti, saskaņā ar Veselības ministrijas paziņojumu, varēs novērot pēc divām nedēļām, savukārt pilnībā novērtēt to varēs mēneša laikā. Ja sejas masku lietošanas rezultātā Covid-19 izplatība stabilizēsies vai samazināsies, šo prasību varēs atcelt, bet ja rezultātu nebūs, nāksies ieviest papildu pasākumus – ierobežojumus cilvēku pulcēšanai un pasākumu rīkošanai.

Šāda prasība bija spēkā arī vasaras sākumā, taču pēc Covid-19 saslimstības samazināšanās tā kļuva par rekomendāciju.

Turklāt, iespējams, pārskatīs pieļaujamo cilvēku skaitu iekštelpu pasākumos, kā arī izmainīs restorānu un kafejnīcu darbalaiku.

Premjers Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka izglītības iestādēm iespēju robežās būs jāstrādā attālināti, kā arī aicināja ievērot distancēšanos un bieži mazgāt rokas. Atzīmēsim, ka iepriekš izglītības ministre Ilga Šuplinska aicināja lielas skolas pēc iespējas pāriet pie B mācību modeļa – daļējas tālmācības, sākot no 7. klases.

Ziņu lente
0