Neatzītās Kalnu Karabahas republikas ĀM uzrunājusi pasauli

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasВоенный конфликт в Карабахе
Военный конфликт в Карабахе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diplomāti aicina pasaules sabiedrību atzīt Arcahas Republikas (Karabahas pašnosaukums) neatkarību.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Neatzītās Kalnu Karabahas republikas Ārlietu ministrija vērsusies pie visas pasaules. Diplomāti aicina atzīt Karabahas neatkarību, ņemot vērā situācijas saasināšanos reģionā, vēsta RIA Novosti.

Пожар, возникший в результате обстрела в Нагорном Карабахе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Karabaha: melu un atspēkojumu informatīvā fronte

Svētdien, 27. septembrī kļuva zināms, ka situācija pie saskarsmes līnijas Kalnu Karabahā atkal saasinājusies.

Neatzītās Kalnu Karabahas republikas prezidenta preses sekretārs informēja, ka Azerbaidžānas karavīri apšaudījuši apdzīvotās vietas Kalnu Karabahas teritorijā, arī tās galvaspilsētu Stepanakertu.

Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka uguni atklājusi Armēnija, bet azerbaidžāņu spēki sākuši pretuzbrukuma operāciju. Armēnijas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka Karabahā notikuši Azerbaidžānas gaisa un raķešu uzbrukumi.

Atzīt neatkarību

Neatzītās Kalnu Karabahas republikas Ārlietu ministrija savā paziņojumā aicina "atzīt Arcahas Republikas (Karabahas pašnosaukums) neatkarību, lai nodrošinātu Arcahas pilsoņu tiesības uz dzīvi un mierpilnu attīstību".

Diplomāti uzsvēra, ka pašreizējos apstākļos Arcahas starptautiska atzīšana ir vienīgais iedarbīgais mehānisms, kas ļaus atjaunot mieru un drošību reģionā.

Военнослужащий во время учений по борьбе с воздушными целями - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krīze Karabahā un dronu pielietojuma pieredze Sīrijā

ĀM sveica EDSO Minskas grupas līdzpriekšsēdētāju un starptautiskās sabiedrības pūles ar mērķi nekavējoties izbeigt Azerbaidžānas bruņoto agresiju un mazināt spriedzi.

KKR diplomāti pievērsa uzmanību tam, ka visas pasaules sabiedrības prasības un aicinājumus ciniski noraida Turcijas, Azerbaidžānas un teroristisko organizāciju savienība.

Pie tam KKR norādīja uz Azerbaidžānas "plašā bruņotā uzbrukuma" daudzajiem upuriem, ko pavada "starptautisko humanitāro tiesību normu, kā arī likumu un bruņoto konfliktu laikā izmantoto ieražu nopietni pārkāpumi".

Atgādināsim, ka vairākas valstis, tostarp arī Krievija un Francija, aicināja konflikta puses ievērot savaldību. Savukārt Turcija paziņoja, ka sniegs Azerbaidžānai jebkuru atbalstu kārtējās eskalācijas fonā.

Konflikts Kalnu Karabahā

Konflikts Karabahā sākās 1988. gada februārī, kad Kalnu Karabaha autonomais apgabals pasludināja savu izstāšanos no Azerbaidžānas PSR sastāva. Bruņotajā konfliktā 1992.-1994. gg. Azerbaidžāna zaudēja kontroli pār Kalnu Karabahu un septiņiem rajoniem tā apkaimē. Kopš 1992. gada rit pārrunas par konflikta mierīgu noregulēšanu EDSO grupā Minskā ar trim līdzpriekšsēdētājiem – Krieviju, ASV un Franciju.

Azerbaidžāna pieprasa saglabāt tās teritoriālo vienotību, Armēnija aizstāv neatzītās republikas intereses, jo KKR nav pārrunu puse.

Ziņu lente
0