Ja neklausīsi, naudu nedabūsi: ES vēlas izdomāt jaunu maksājumu kārtību

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Европейского союза
Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākajā laikā Eiropas Parlamentam vajadzētu apstiprināt ES ilggadīgo budžeta plānu un fondu ekonomikas atbalstam pēc koronavīrusa pandēmijas.

RĪGA, 2. oktobris – Sputnik. Eiropas Savienības valstu pastāvīgie pārstāvji ar balsu vairākumu apstiprināja ES pašreizējā prezidenta – Vācijas ieteikumu izmaksas no budžeta dalībvalstīm saistīt ar tiesiskas valsts normu ievērošanu, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz ES Padomi.

"Padomes viedokli atbalstīja lielākā daļa dalībvalstu," paziņojumu citēja RIA Novosti.

Tātad likuma virsvadības normu pārkāpēji var zaudēt finansējumu no ES fondiem. Šādu mehānismu pieprasa Eiropas Parlamenta deputāti, kam jāapstiprina ilggadīgais ES budžeta plāns un kopējais fonds ekonomikas atbalstam pēc koronavīrusa pandēmijas.

Trešdien Eiropas Komisija publicēja pārskatu par tiesisko normu ievērošanu dalībvalstīs. Tajā kritizēta situācija šajā jomā vairākās valstīs, pārsvarā – Ungārijā, Polijā un Bulgārijā. Runa ir par tiesu sistēmas un mediju neatkarību, korupcijas apkarošanu. Pārskatā norādīts, piemēŗam, ka daudzu mediju pārstāvji Bulgārijā cieši saistīti ar politiskajiem darbiniekiem.

Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sabrukums ir neizbēgams. Kāpēc ES tik kaismīgi strīdējās par palīdzību vājajiem

Bez tam pārskata autori uzskata, ka mediju grupas izveide Ungārijā, ko veido 470 provalstiski izvedumi, apdraud mediju plurālismu. Tāpat atzīmēts, ka Ungārijā nav tiesiskā pamata, kas ļautu nodrošināt pārskatāmību valsts struktūru reklāmas sadalē medijos. Pārskata autori kritizēja tiesu sistēmas reformas Polijā un Ungārijā – viņuprāt, tās ierobežo tiesu sistēmas neatkarību.

Polija un Ungārija, kas iebilst pret ES fondu līdzekļu piešķiršanas sasaisti ar tiesisko normu izpildi, jau paudušas, ka nepiekrīt pārskatā minētajiem slēdzieniem.

Iepriekš Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans nosūtīja Eiropas Komisijai vēstuli, kurā pieprasīja ES viceprezidentes Veras Jurovas demisiju sakarā ar viņas iztleikumiem par likuma virsvadības normu ievērošanu Ungārijā.

Ziņu lente
0