Viņķele: visiem kopā jābūt piesardzīgiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Covid-19 uzliesmojumi Daugavpilī un Kuldīgā ir mainījuši situāciju Latvijā – iespējams, nāksies no jauna nēsāt maskas un mācīt bērnus attālināti.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Piektdien Latvija pārsniegs sliekšņa rādītāju – 16 Covid-19 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, valdības sēdē informēja veselības ministre Ilze Viņķele.

Vakar valstī tika reģistrēi 95 jauni Covid-19 inficēšanās rādītāji, un tas ir lielākais skaits kopš pandēmijas sākuma. Kuldīgā divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs sastāda 155 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, Daugavpilī – 72,6, vidēji Latvijā – 17,6.

День знаний в Рижской средней школе №88. Первый класс - Sputnik Latvija
Rīgas skolas pagaidām neplāno pāriet pie tālmācībām

Pēc Viņķeles domām, nāksies ieviest izmaiņas, ja sliekšņa rādītājs rīt tiks pārsniegs: nāksies pieprasīt pašizolācijas ievērošanu, atgriežoties no valstīm, kurās saslimstības rādītājs 14 dienu laikā sasniedz 25 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, nevis 16, kā patlaban.

SPKC epidemiologs Jurijs Perevoščikovs piebilda, ka ceļot pašizolācijas slieksni līdz 25 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, tas attieksies uz trim valstīm – Kipru, Lihtenšteinu un Somiju, un, pēc būtības, neko nemainīs.

Tāpat Viņķele atzina, ka līdz ar saslimstības pieaugumu valstī nāksies padomāt, cik brīvi mēs dzīvojam. Iespējams, tuvākajā laikā valstī no jauna nāksies nēsāt maskas, pārskatīt pieļaujamo cilvēku skaitu pasākumos, ieviest ierobežojumus sabiedriskās ēdināšanas iestādēm un – pēdējais solis – atjaunot tālmācības skolās.

Vakarējais rekordlielais Covid-19 gadījumu skaits liek ievērot vēl lielāku piesardzību, Viņķele konstatēja Latvijas radio.

Politiķe norādīja, ka tas ir signāls: Covid-19 nav izdomājums un ir ārkārtīgi lipīgs, un, to var ierobežot tikai kopīgiem spēkiem.

Пикет у здания Сейма против утверждения краевой реформы на удаленном заседании - Sputnik Latvija
Valsts kancelejas vadītājs pastāstīja, kad Latvija var atgriezt ierobežojumus Covid-19 dēļ

Ministre norādīja, ka atklāto saslimšanas gadījumu palielināja vairāki faktori – gan plašāka testēšana, gan tas, ka atšķirībā no situācijas pavasarī skolas nav ciet un mācības turpinās klātienē, līdz ar to arī lielāka iespēja infekcijas izplatībai. 

Tāpēc, viņa uzsvēra, ka visiem kopā jābūt piesardzīgiem, lai skolas iespējami ilgi netraucēti noturētu mācības klātienē.

"Attālinātās mācības ir sitiens ģimenei ekonomiski, jo vecākiem jāpaliek mājās, viņi nevar strādāt un ekonomika nevar atkopties, turklāt tas ir stress, un arī vairo skolēnu nevienlīdzības riskus," norādīja ministre, taču atzina, ka nevar izslēgt situāciju, kad, infekcijai vēršoties plašumā, tomēr būs jāpāriet uz attālinātām mācībām, bet "tas ir absolūti pēdējais solis, kas jāattālina, cik vien iespējams".

Ziņu lente
0