"Savus bērnus jūs tā vis neēdināt": rīdzinieks sašutis par pārtikas pakām skolēnam

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasВ школьной столовой
В школьной столовой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāda skolēna tēvs publicējis sociālajos tīklos sašutuma pilnu atsauksmi par pārtikas paku, ko viņa bērns saņēmis pilnvērtīgu pusdienu vietā.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Mediji jau vairākkārt cilājuši jautājumu par ēdināšanu skolās. Nesen portāls skaties.lv, atsaucoties uz raidījumu "Bez Tabu", stāstīja, ka Raiņa vidusskolas audzēkņi, tāpat kā citi Rīgas skolu audzēkņi, kam pienākas bezmaksas pusdienas, bija ļoti pārsteigti: šogad pārsteigumu sarūpējis uzņēmums, kas nodrošina bērnus ar uzturu – siltās pusdienas nomainījis ļoti dīvains produktu komplekss. Daudzi tādas pārtikas pakas uzskata par ņirgāšanos.

Tagad kāda skolēna tēvs publicējis sociālajos tīklos emocionālu atsauksmi, kam pievienota "askētiskas pārtikas pakas" fotogrāfija.

Доска и мел - Sputnik Latvija
Skolnieka tēvs kļuva par skolotāju: Rīgas skolā ar grūtībām atrada matemātikas skolotāju

"Valdošie draņķu kungi, cik tad miljoni ir sazāģēti, ja bērniem Purvciema vidusskolā izsniedzat tādas pakas 5 tālmācības dienām? Savus bērnus jūs tā vis neēdināt," savā lapā Facebook konstatēja Tibuls Florencevs.

Publikācijai pievienotajā fotogrāfijā redzams: pakā ielikta sautētas gaļas bundža, maisiņš burkānu, maisiņš kartupeļu, piena paka, auzu pārslu paka, maizes klaips un kaut kādas pārslas. 

Komentētāju viedokļi dalījās – dažiem šķiet, ka paka nemaz nav tik slikta.

"Nu, ja pietrūkst fantāzijas, ko no tā var pagatavot, tā ir problēma! Jā, kaut ko nāksies pielikt klāt, taču ir arī tādi, kas par to priecāsies un teiks "paldies"! Mēs valstī labi dzīvojam! Dzīvojam pāri saviem līdzekļiem! Laikam jau bēranm vajadzētu suši vest katru dienu, zoosu aknas, omārus, dažadus sierus, un tas viss jāpagatavo pavāram no Francijas," sarkastiski uzrakstīja Anastasija.

"Noskaidroju. Skola pēc pašas vēlēšanās var iesniegt pakas bērniem, kuri mācās attālināti. Var neizsniegt. Par saturu: jā, autors nav nekāds labais fotogrāfs, varēja arī skaistāk nofotografēt, taču patiesībā sastāvs ir normāls. Protams, nav daudz, varēja būt labāk un bagātīgāk. Domāju, būs, tiklīdz nodokļus palielinās," piebilda Degi Karajevs.

День знаний в Рижской средней школе №88 - Sputnik Latvija
Atgriežamies pie mācībām: psiholoģe sniedza padomus skolēnu vecākiem

"Autors peldas kā niere taukos! Viņam par baltu velti dod ēdamo, pie tam svaigu un kvalitatīvu, bet viņš dīc. Vai 90. gadi ir aizmirsušies?!" bija sašutis Oļegs Vasiļjevičs.

Tomēr citi nosodīja produktu pakas skopo saturu un kvalitāti.

"Šausmas. Patiešām draņķi. Pašus tā ēdināt vajadzētu," autoram piekrita Aleksandra.

"Mūsu skolā – paka makaronu, paka sulas, paka "Kellog’s" un paciņa "studenta brokastis. Ka tik bērns nepārēstos," atzīmēja Jeļena.

"Visu var attaisnot, taču te ir īstas šausmas! Tā ir ņirgāšanās par bērniem, vecākiem, par skolām un par skolotājiem," uzskata Svetlana.

Jāpiebilst, ka "Bez Tabu" sižetā, kas bija veltīts Raiņa vidusskolai, pārtikas pakā bija iekļauts litrs piena, brokastu pārslas, maizes standziņas, divi 115 gramu jogurti, sausiņi, kā arī 300 mililitru sula.

Ar to firma paredzēja aizstāt piecas pilnvērtīgas pusdienas. Skolas direktors pastāstīja, ka liela daļa skolēnu produktus nav ņēmuši, bez maznodrošinātie skolēni labprāt paņēma pāri palikušās pakas.

Пустой класс - Sputnik Latvija
Maiņas vai tālmācības ik pēc nedēļas: kā skolas sāks mācību gadu

Savukārt uztura speciāliste norāda, ka paku saturu nebūt nevar saukt par sabalansētu uzturu, lai arī likums nosaka, ka ēdinātājiem par to ir jāparūpējas.

"Ieraugot paciņas saturu, šķita, ka tas ir joks. Saturs liek domāt, ka tas ir domāts kā papildu atbalsts, nevis maltītes aizstāšanai. Šajā paciņā gandrīz visi produkti ir ogļhidrātus saturoši produkti, pilnīgi skaidrs, ka gandrīz vispār netiek nodrošinātas olbaltumvielas. Sanāk, ka uz cukura bāzes skolēnos mēģina uzturēt enerģiju. Šis neatbilst noteikumiem, kas attiecas uz skolēnu ēdināšanu," norādīja uztura speciāliste Inese Siksna.

Ziņu lente
0