Atgriežamies pie mācībām: psiholoģe sniedza padomus skolēnu vecākiem

© Sputnik / Sergey MelkonovДень знаний в Рижской средней школе №88
День знаний в Рижской средней школе №88 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visvienkāršākais būs iztēloties skolu kā savdabīgu dzīves modeli: padomājiet, kāds tas ir jūsu bērnu acīs?

RĪGA, 6. septembris — Sputnik. Līdz ar mācību gada sākumu nodarbības sākas ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem. Dienas režīma maiņa, palīdzība ar mājas darbiem – tā ir mammu un tētu dzīves neatņemama sastāvdaļa, stāsta RIA Novosti.

Lai atvieglotu visai ģimenei pāreju pie "rudens laika", Maskavas psiholoģiskās palīdzības dienesta psiholoģe Ekaterina Igoņina sniedza vairākus vērtīgus padomus.

Депрессия, стресс, тревога - Sputnik Latvija
Kāpēc darbs pēc atvaļinājuma rada stresu

Pirmkārt, speciāliste ieteica veidot pareizu attieksmi pret mācību procesu. Viņa konstatēja, ka jebkura vecuma bērnam jāsaprot, kāpēc viņš iet uz skolu, kāpēc vecāku un skolotāju galvenais uzdevums ir palīdzēt bērniem "iemācīties mācīties".

"Visvienkāršākais būs iztēloties skolu kā savdabīgu dzīves modeli: padomājiet, kāds tas ir jūsu bērnu acīs? Droši vien, jūs piekrītat tam, ka dzīvē gadās neveiksmes, vilšanās, sarūgtinājumi un atklātas sakāves, grūtības un nepārvaramas varas apstākļi, sliktas dienas un pat slikta rīcība. Tomēr ir svarīgi prast pārvarēt grūtības, izlabot situācijas un mācīties tās novērst gan ar pašu pieredzes, gan gadu simteņiem senu patiesību palīdzību," teica psiholoģe.

Viņa piebilda: ja bērns skaita dienas līdz brīvdienām, vecāki var mēģināt mainīt savu viedokli par dzīvi un censties atrast prieku katrā dienā, vienalga, kas notiek skolā vai darbā.

Pareizs atbalsts

Bērniem ir jāsaprot, ka vecāki nepilda mājas darbus viņu vietā, viņi palīdz tos paveikt. Ja notiek otrādi, bērnam var rasties priekšstats, ka sekmes vajadzīgas vecākiem, ne viņam pašam.

Социальные сети - Sputnik Latvija
Psiholoģe aprakstījusi galvenos draudus, ko nes sociālie tīkli

"Īsta palīdzība būs organizēt apstākļus skolēna nodarbībām un atbalstīt optimālu režīmu – to bērniem pagaidām ir grūti organizēt pašiem. Gadās, ka vecāki paši ierosina izpildīt mājas darbus bērnu vietā, un vēlāk, slodzei augot, tas nāk par ļaunu viņiem pašiem," norādīja Igoņina.

Tāpēc ir svarīgi laikus izlemt, ka mājas darbi ir bēŗna pienākums. Lai to atvieglotu, vecāki var sniegt jebkādu atbalstu: atzinība, uzslava, lepnums par panākumiem un mierinājums par neveiksmēm nekad nebūs lieks.

"Apbalvojums var būt dažāds atkarībā no skolēna vecuma, tomēr vienmēr ir kaut kas, kas viņu iepriecinās un motivēs uz lielākiem darbiem," piebilda psiholoģe.

Režīma ievērošana

Ekaterina Igoņina atgādināja, ka režīma ievērošana bieži vien tiek pieprasīta tikai no bērniem. Tomēr paradums plānot darbus iepriekš un ievērot to izpildes grafiku dod ne tikai lielisku piemēru skolēniem, bet arī palīdz izvairīties no pārslodzes.

Ja aizvien biežāk un biežāk atgadās, ka mājas darbi aiztiepjas pēc pusnakts, ir jānoskaidro, kas par lietu: iespējams, ārpusskolas nodarbības rada pārslodzi, taču pie vainas var būt arī elementārs slinkums.

Protams, dažkārt gadās liels mācību apjoms, tomēr tie ir reti izņēmumi. Ja esat ievērojuši, ka tie ir sistemātiski, laiks noskaidrot, kas par lietu: piemēram, pārslodze dažādos priekšmetos vai pedagoga nevērība.

"Pieradiniet bērnus, ka jūs esat viņu rīcībā mājas darbiem atvēlētajā laikā; agrāk vai vēlāk ir citi darbi, piemēram, jūr gatavojat pusdienas, ejat uz veikalu un... atpūšaties, arī atpūtas laikā mammu nevajag novērst," teica speciāliste.

Atpūtas laiks

Psiholoģe atgādināja: lai kāda būtu jūsu atpūta – aktīva vai pasīva, ar grāmatu uz dīvāna, tai savs laiks ir jāvelta, pie tam regulāri!

"Tieši izklaides, daiļrade un iemīļotie hobiji palīdz saglabāt pozitīvu emocionālo fonu, dāvā prieku un iespēju relaksēties, uzlabo noskaņojumu un atjauno resursus, piešķir spēkus un pārliecību par sevi. Citiem vārdiem sakot, - padara vecākus labsirdīgus, un ir ļoti noderīgi tas bērniem, viņu sekmēm un panākumiem, tāpēc nežēlojiet laiku un naudu, lai savestu sevi kārtībā – tas atmaksāsies trīskārt," teica Igoņina.

Vēršanās pēc palīdzības

Psiholoģe teica, ka vecāki ir paši kompetentākie savu bērnu audzinātāji, viņiem savu atvašu īpatnības zināmas vislabāk, tomēr dažkārt gadās, ka pat pieredzējušākajiem var rasties problēmas. Tas var būt saistīts ar bērna uzvedību, problēmām mācībās vai pat grūtībām savstarpējās sapratnes aspektā.

Patiesībā gandrīz visas audzināšanas grūtības ir pārvaramas – vienas pazūd laika gaitā, citas pagaist, ja mainās attieksme pret tām. Tomēr nesekmība vai slikta uzvedība skolā var sagādāt milzum daudz problēmu bērnam un viņa ģimenei, ietekmēt raksturu, kontaktus ar vienaudžiem un pasauli," piebilda Igoņina.

Tāpēc ir svarīgi paturēt prātā, ka speciālisti var prātīgi un iedarbīgi palīdzēt. Runa nav tikai par psihologiem, atbalstu var sniegt pedagogi, logopēdi, spēļu terapeiti, aukles, mājskolotāji un treneri, kam vienmēr var palūgt padomu.

"Ja parūpēsieties par profesionāļu atbalstu, būs daudz vieglāk tikt vaļā no bažām par skolēna audzināšanas un mācību specifiku. Jums vēl joprojām būs svarīgākā loma katra bērna dzīvē – viņa mīlošo vecāku loma," noslēgumā piebilda speciāliste.

Ziņu lente
0