Gorbačovs devis padomu ASV nākamajam prezidentam

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasПрезентация книги М. Горбачева "Остаюсь оптимистом" в Московском Доме Книги
Презентация книги М. Горбачева Остаюсь оптимистом в Московском Доме Книги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais PSRS prezidents uzskata, ka Krievijai un Savienotajām valstīm jāorganizē "otrā Reikjavika" – tikšanās, līdzīga viņa paša apspriedei ar Ronaldu Reiganu Islandes galvaspilsētā 1986. gadā.

RĪGA, 1. oktobrisSputnik. Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs intervijā izdevumam Times aicināja ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas nākamo uzvarētāju aicināja bez kavēšanās tikties ar Vladimiru Putinu, vēsta RIA Novosti.

Bijušais padomju līderis pauda bažas par to, ka kodolbruņojuma sacensībās varētu zust kontrole.

"Situācija ir ļoti satraucoša. Lai kādi būtu vēlēšanu rezultāti, mums jāatsāk dialogs, lai pārvarētu tagadējo iesaldēto stāvokli. Vajadzīgs spēcīgs impulss no abu valstu prezidentu puses," savu viedokli pauda Gorbačovs.

Viņš uzskata, ka Krievijai un Savienotajām valstīm jāorganizē "otrā Reikjavika" – tikšanās, līdzīga viņa paša apspriedei ar Ronaldu Reiganu Islandes galvaspilsētā 1986. gadā.

Загрузка ракеты транспортно-заряжающий машиной на самоходную пусковую установку оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Klauvē pie atvērtām durvīm". Maskava iesaka ASV nepieļaut rupju kļūdu

"Padomju Savienības un ASV attiecības 80. gadu vidū bija daudz sarežģītākas nekā tagad. Tomēr mums toreiz izdevās rast izeju ar uzticības, sapratnes un abpusēju attiecību veidošanas palīdzību," uzsvēra bijušais PSRS prezidents.

Viņš pauda īpašas bažas par amerikāņu plāniem izstrādāt jaunus kodolieročus.

Vēlēšanas Savienotajās Valstīs notiks 3. novembrī. Donalds Tramps balotējies otram prezidentūras termiņam un sacenšas ar kandidātu no Demokrātu partijas Džo Baidenu.

Līgums par stratēģisko uzbrukuma ieroču ierobežošanu (START) ir vienīgais patlaban spēkā esošais ASV un Krievijas līgums par bruņojuma ierobežošanu. Tā termiņš beidzas 2021. gada 5. februārī. Iepriekš Vladimirs Putins ierosināja pagarināt līgumu uz pieciem gadiem bez iepriekšējiem noteikumiem. Vienlaikus Baltais nams uzsver, ka nepieciešams iesaistīt Ķīnu pārrunās par jauna trīspusēja kodollīguma izstrādi starp Maskavu, Pekinu un Vašingtonu. Ķīna šo ideju noraida.

Krievijas valdība atzīmēja, ka pagaidām nav saskatāma viennozīmīga Savienoto Valstu vēlme pagarināt START. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs iepriekš konstatēja, ka Krievija necentīsies apmierināt amerikāņu partneru nepiepildāmās prasības, cita starpā – arī par Ķīnas dalību līgumā.

Ziņu lente
0