Nosaukts vienkāršs un ātrs notievēšanas veids bez diētām

© pixabayЕда на тарелке
Еда на тарелке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piedāvātā "šķīvja metode" palīdz saprast, kādu noteikta tipa produktu daudzumu var iekļaut uzturā.

RĪGA, 20. septembris – Sputnik. Barselonas klīnikas "Alimmenta" dietoloģe Adriana Orosa nosauca vienkāršu un ātru veidu, kas palīdz sekot līdzi savam uzturam un koriģēt svaru. Par to vēsta RIA Novosti ar atsauci uz izdevumu ABC.

Запечённое мясо. - Sputnik Latvija
Veģetārieši pret gaļēdājiem: kam ir lielākas izredzes uz garāku mūžu?

Tiek atzīmēts, ka "šķīvja metode" palīdz saprast, kādu noteikta tipa produktu daudzumu var iekļaut uzturā. Puse šķīvja jāsastāda dārzeņiem svaigā vai pagatavotā veidā. Ceturtā daļa šķīvja paredzēta olbaltumvielām ar augstu bioloģisko vērtību, piemēram, olas, liesa gaļa, jūras veltes, zivis un pupiņas. Vēl viena ceturtā daļa tiek atvēlēta saliktiem ogļhidrātiem – pastai, rīsiem, kartupeļiem vai pilngraudu maizei. Tāpat dietoloģe piedāvāja papildināt šķīvi ar nelielu daudzumu veselīgo tauku – avokado, riekstiem vai sēklām.

Lai sistematizētu ēdiena pagatavošanas kārtību, Orosa sākumā piedāvā paņemt jēlus vai pagatavotus dārzeņus, kuri satur maz kaloriju, taču padara ēdienreizi sātīgu. Pēc tam viņa piedāvā pievienot olbaltumvielas un ogļhidrātus – to porcija ir atkarīga no ikdienas enerģijas tēriņa, – savukārt pabeigt ēdienu ar veselīgiem taukiem.

Taču dietoloģe Elisa Eskoriuela atzīmēja, ka ne vienmēr cilvēki atceras par rekomendācijām lietot uzturā saliktos ogļhidrātus, piemēram, izmantot uzturā pilngraudu maizi. Vēl viena kļūda – nepareiza olbaltumvielas saturošo produktu izvēlē, piemēram, pusfabrikāti – tie satur daudz cukura, sāls un piesātināto tauku. Tāpat Orosa atzīmēja, ka bieži cilvēki aizmirst par daudzveidību: gaļu ēd biežāk, nekā zivis, jūras veltes vai pupiņas.

Viņa paskaidroja, ka šī metode patiešām var palīdzēt nomest svaru. Uztura pamatu veido dārzeņi, kuri veicina piesātinājumu, pateicoties pārtikas šķiedrām un ūdenim, savukārt olbaltumvielām ir augsta bioloģiskā vērtība. Turklāt tie ir veselīgāki un satur mazāk piesātināto tauku. Ogļhidrātiem lēni jāizšķīst ūdenī un jābūt saliktiem. Tas viss ļauj tiem būt sātīgākiem.

Пирожные - Sputnik Latvija
Franču dietologi paskaidroja, kā ēst saldumus un nepieņemties svarā

Rēķinot porcijas, jāpievērš uzmanība ogļhidrātiem un taukiem: to daudzums ir atkarīgs no cilvēka vajadzībām un mērķiem. Turklāt, gremošanas problēmu dēļ, vai atsevišķu produktu nepanesamības gadījumā vajag precīzi noteikt dārzeņu porcijas izmēru. Orosa uzsvēra, ka uzturam jābūt individuālam un jābalstās uz nepieciešamību. Turklāt nevajag aizmirst par fiziskiem vingrinājumiem, ūdens patēriņa normu un censties izvairīties no stresa.

Eskoriuela paskaidroja, ka veģetāriešiem ir divi šāda uztura veida varianti. Pirmajā gadījumā pusei šķīvja jāsastāv no dārzeņiem un neliela augļu daudzuma, bet otrajai – no augu olbaltumvielām. Citā variantā puse šķīvja arī ir jāsastāda dārzeņiem un augļiem, ceturtā daļa – olbaltumvielām, bet atlikusī daļa – saliktiem ogļhidrātiem.

Ziņu lente
0