Franču dietologi paskaidroja, kā ēst saldumus un nepieņemties svarā

© Photo Brooke Lark on UnsplashПирожные
Пирожные - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dietologi apgalvo, ka diētas ir efektīvas tikai īstermiņa perspektīvā, jo, ja cilvēks, sasniedzot rezultātu, atgriežas pie ierastā uztura veida, atgriežas arī liekais svars.

RĪGA, 16. februāris – Sputnik. Dietologi no Francijas, kas skaitās daudzu desertu dzimtene, pastāstīja RIA Novosti par to, kā ēst saldumus un nepieņemties svarā, un arī par to, vai diētas mēdz būt efektīvas.

Мясная продукция - Sputnik Latvija
Dietologi nosaukuši produktus, kurus "vispār nedrīkst ēst"

"Sabalansēts uzturs, protams, ir veselībai svarīgs. Taču tai pašā laikā ir cilvēki, kam ir visnotaļ sabalansēts uzturs, taču viņi turpina pieņemties svarā. No otras puses skatoties, ir tie, kas ēd neveselīgu ēdienu, taču nepieņemas svarā ne par gramu… Tādēļ liekā svara problēma nav tajā. Cilvēkam ir liekais svars, ja viņš ēd vairāk, nekā viņam ir nepieciešams. Piemēram, ja jūs patērējat 2000 kilokaloriju dienā, un jums vajag 2000 kilokaloriju, lai dzīvotu, jūsu svars paliks stabils. Taču ja jūs ēdat 2300 kilokaloriju, bet jums vajag vien 2000, un tā gadās katru dienu, tad reiz jūs ieraudzīsiet izmaiņas svarā, protams, ne uzreiz, taču perspektīvā," sacīja uztura speciāliste no Perros-Girekas pilsētas Paskāla Gurdona.

Pēc viņas sacītā, ja cilvēks vēlas palikt stabilā svarā vai notievēt, ir jāiemācās atteikties no ēdiena, kad vairs nav bada sajūtas. "Paskatieties uz zīdaini. Viņš ēd tikai līdz tam brīdim, kamēr ir izsalcis. Kolīdz apetīte tiek remdēta, viņš pārstāj," sacīja Gurdona, piebilstot, ka daudzi, taču nebūt ne visi pieaugušie prot sajust organisma vajadzības.

Dietoloģe pozitīvi atbildēja uz jautājumu, vai ir iespējams ēst saldumus un nepieņemties svarā. "Ja jūs ēdīsiet desertu brīdī, kad esat izsalkuši, un apstāsieties, kad būsiet paēduši, tad nekādu problēmu nebūs. Bet, ja jūs vairs nevēlaties ēst, taču apēdat līdz galam desertu vai pat ābolu, jogurtu, tas tiks atlikts organismā," atzīmēja speciāliste.

"Vēl viena liekā svara problēma ir tajā, ka mēs neļaujam sev gūt baudu, kad ēdam produktu, kurš mums liekas kaitīgs. Un kad mēs ēdam desertu ar domām "Man nevajadzētu, es pieņemšos svarā, tas ir slikti veselībai" un tā tālāk, organisms nesagremos šo produktu. Un pēc tam jūs vēl sevi vainosiet," uzsvēra Gurdona.

Turklāt viņa pievērsa uzmanību tam, ka diētas, kuras izvēlas daudzas daiļā dzimuma pārstāves, nenes stabilu rezultātu. "Drīzāk būtu ieteicams "nesēdēt uz diētām", lai notievētu. Jo patiesībā diētas ir efektīvas tikai īstermiņa perspektīvā. Un kad diēta beidzas – vai nu tāpēc, ka ir apnicis, vai arī sasniegts vēlamais rezultāts – un cilvēks atgriežas pie sava ierastā uztura, tad svars atkal atgriežas, var pat parādīties papildu kilogrami," atzīmēja speciāliste.

Сухофрукты и орехи - Sputnik Latvija
Dietoloģe pastāstīja, kā neaptaukoties ziemā

Viņas kolēģe no Francijas dienvidiem Letīcija Korona arī ir pārliecināta tajā, ka diētas nav pārāk efektīvas. "Mēs varam samazināt svaru, nepieturoties ne pie kādas stingras diētas. Turklāt pēc diētas vērojama svara uzņemšanas tendence. Diētas vietā labāk būtu paredzēt sabalansētu uzturu," uzskata aģentūras sarunas biedre.

Atļauties ēst saldumus un nepieņemties svarā ir iespējams, apgalvo viņa. Taču ir daži noteikumi. "Ja mēs dažkārt vēlamies palutināt sevi ar saldumiem, mēs varam to darīt ēšanas beigās, taču mums nekad nebūtu jāaizvieto pusdienas vai vakariņas ar saldumiem. Tāpat nevajag ēst saldumus starp ēdienreizēm," pateica dietoloģe.

"Nedrīkst izlaist ēdienreizes. Ja tas notiek, tad rodas stipra bada izjūta, un mēs cenšamies remdēt to ar cukuru. Taču cukurs nesniedz piesātinājuma sajūtu," turpina dietoloģe. Turklāt, lai samazinātu svaru, ir jāpievērš uzmanība patērētajām kalorijām un jāpadomā par enerģijas izlietojuma palielinājumu, iekļaujot savā dzīvē nodarbošanos ar sportu, iesaka Korona.

Ziņu lente
0