Krievijas Ģenerālprokuratūra nosūtījusi Vācijai jaunu pieprasījumu Navaļnija lietā

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasАлексей Навальный на заседании Центральной избирательной комиссии РФ
Алексей Навальный на заседании Центральной избирательной комиссии РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ģenerālprokuratūra norādīja, ka toksikoloģiskās izmeklēšanas rezultātiem, kas veikta pēc klīnikas Charite iniciatīvas, ir nozīme objektīvai un vispusīgai apstākļu noskaidrošanai Navaļnija lietā.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Krievijas Ģenerālprokuratūra nosūtījusi Vācijas likumsargājošajām iestādēm papildu pieprasījumu par tiesisko palīdzību Alekseja Navaļnija lietā, informēja iestādes oficiālais pārstāvis Andrejs Ivanovs, vēsta RIA Novosti.

Viņš atzīmēja, ka pieprasījums nosūtīts saskaņā ar Eiropas konvenciju no 1959. gada par savstarpēju tiesisko palīdzību, kā arī dokumenta papildu protokoliem.

Глава МИД РФ С.Лавров, архивное фото  - Sputnik Latvija
"Absolūti nepieņemami": Lavrovs bargi aizrādīja Berlīnei saistībā ar Navaļnija lietu

"Krievijas izmeklēšanas iestāde jaunajā pieprasījumā lūdza izsniegt ārstējošo ārstu papildu skaidrojumus, informāciju un dokumentu kopijas, kas attiecas uz A. Navaļnija ārstēšanu un izmeklešanu. Krievijas Federācijas Ģenerālprokuratūra turpina sadarboties ar partneriem Vācijā un cer, ka tiesiskās palīdzības lūgumi tiks izpildīti operatīvi un visaptveroši," piebilda Ivanovs.

Viņš precizēja, ka Berlīne vēl joprojām nav atbildējusi uz tiesiskās palīdzības pieprasījumu, kas nosūtīts 27. augustā.

"Vienlaikus, saskaņā ar Vācijas kompetento iestāžu pārstāvju paziņojumiem, kas publicēti plašsaziņas līdzekļos, pēc klīnikas Charite iniciatīvas veikts toksikoloģiskais izmeklējums, kura rezultātiem ir nozīme, lai pilnībā, objektīvi un vispusīgi noskaidrotu apstākļus, kuru rezultātā tika hospitalizēts Navaļnijs," konstatēja Ivanovs.

Navaļnija hospitalizācija

A.Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā. Mediķi diagnosticēja vielmaiņas traucējumus, kas radījuši krasas cukura līmeņa izmaiņas asinīs. Pagaidām nav zināms, kāds bijis to iemesls, taču indes pacienta acinīs un urīnā netika konstatētas.

Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM komentēja Berlīnes sniegto paziņojumu par Navaļniju

Divas dienas vēlāk Navaļnijs tika nogādāts Vācijā. Tur oficiāli paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais saindēts ar substanci no kaujas vielu "Novičok" grupas. Maskava noūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem, tomēr atbilde netika saņemta.

Vakar Vācijas valdība informēja, ka lūgusi Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) atbalstu Navaļnija lietā un laboratorijas Zviedrijā un Francijā apstiprinājušas vācu kolēģu datus.

Zināms, ka Vācijas izlūkdienestam BND bija piekļuve "Novičok" no 90. gadiem. Turklāt tas pētīts aptuveni 20 rietumvalstīs, arī Lielbritānijā, ASV, Zviedrijā un Čehijā.

Krievija saskaņā ar prezidenta dekrētu no 1992. gada pārtraukusi izstrādes ķīmisko ieroču jomā un 2017. gadā likvidēja visus šo vielu krājumus. To apstiprināja OPCW.

Ziņu lente
0