Vācijā paziņoja, ka Navaļnijs esot saindēts ar "Novičok" indi

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasРассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде
Рассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija gaida atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu Alekseja Navaļnija lietā, Maskava pagaidām nav saņēmusi oficiālus Vācijas paziņojumus par to, ka viņa analīzēs it kā esot nervus paralizējošo vielu grupā "Novičok" ietilpstoša viela.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Bundesvēra laboratorijas speciālisti paziņoja, ka Aleksejs Navaļnijs tika saindēts ar nervus paralizējošo vielu grupā "Novičok" ietilpstošo vielu, paziņoja Vācijas Ministru kabineta oficiālais pārstāvis Štefens Zaiberts. Par saviem secinājumiem Berlīne pagaidām nav informējusi Maskavu, paziņoja KF prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vēsta RIA Novosti.

Suvenīri no Krievijas - Sputnik Latvija
Britu politologi pastāstīja, kādēļ Rietumi ienīst Krieviju

Navaļnija biomateriālu toksikoloģiskā ekspertīze, kura tika veikta pēc klīnikas Charite pieprasījuma, parādīja, ka analīzēs atrodas nervus paralizējošo vielu grupā "Novičok" ietilpstoša viela, teikts VFR valdības paziņojumā.

Berlīnē paziņoja, ka asi nosoda "uzbrukumu" Aleksejam Navaļnijam un aicina Krievijas varasiestādes sniegt paskaidrojumus.

"VFR valdība asi nosoda šo uzbrukumu. Krievijas valdība aicināta nekavējoties izskaidrot notiekošo," teikts VFR valdības paziņojumā.

Vācijas Ministru kabineta oficiālais pārstāvis Štefens Zaiberts paziņoja, Vācijas valdība informēs Eiropas Savienības un NATO partnerus par Navaļnija izmeklējumu rezultātiem. "Ar partneriem tiks apspriesta savstarpēja reakcija atkarībā no Krievijas paziņojuma," tiek atzīmēts Zaiberta paziņojumā.

Tāpat Vācijas valdība plāno sazināties ar Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizāciju (ĶIAO) saistībā ar Alekseja Navaļnija situāciju.

Savukārt VFR ĀM informēs Krievijas vēstnieku Berlīnē Sergeju Nečajevu par Navaļnija izmeklējumu rezultātiem.

KF prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot Vācijas paziņojumus, pavēstīja, ka Berlīne pagaidām nav oficiāli informējusi Maskavu par saviem secinājumiem par Alekseja Navaļnija "saindēšanu".

"Nē," pateica Peskovs, atbildot uz aģentūras jautājumu, vai Berlīne ir informējusi Krieviju par saviem secinājumiem par Navaļnija "saindēšanu" ar "Novičoku", un vai KF ir šādi dati.

KF ĀM paziņoja, ka Krievija gaida atbildi no Vācijas uz KF Ģenerālprokuratūras pieprasījumu saistībā ar Navaļnija situāciju.

"Gaidām atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu saistībā ar Navaļnija situāciju," norādīja Krievijas ministrijā.

Iepriekš ziņots, ka Krievijas Ģenerālprokuratūra 27. augustā vērsās ar pieprasījumu par tiesisko palīdzību Navaļnija lietā. Tostarp runa ir par izmeklējumu, provizorisko diagnožu sniegšanu.

Alekseja Navaļnija hospitalizācija

20. augustā lidmašīna, kurā Navaļnijs devās no Tomskas uz Maskavu, veica ārkārtas nosēšanos Omskā tāpēc, ka opozicionāram kļuva slikti. Viņš tika nogādāts ātrās palīdzības slimnīcā, un reģionālā Veselības ministrija informēja, ka pacients atrodas reanimācijā.

Подозреваемые в попытке убийства Сергея Скрипаля и его дочери Юлии в Солсбери Александр Петров и Руслан Боширов - Sputnik Latvija
Krievijā parādīsies ķīmijas preču zīmols Petroff & Boshiroff

Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša iepriekš izteica pieņēmumu, ka Navaļnijs ir saindēts. Viņa apgalvoja, ka politiķis iepriekšējā dienā nav lietojis alkoholu vai "dzēris kaut kādas tabletes". Pēc aviokompānijas datiem, lidmašīnā pasažieris neko nav ne ēdis, ne dzēris.

Pirms izlidošanas viņš padzēra tēju lidostā. Videoierakstos redzams, ka glāzi ar dzērienu Navaļnijam atnesis Korupcijas apkarošanas fonda darbinieks Iļja Pahomovs.

Slimnīcā pastāstīja, ka  saindēšanās ir tikai viens no iespējamajiem politiķa stāvokļa iemesliem un slimnīcā viņš saņem visu nepieciešamo palīdzību, tomēr atrodas komā.

Omskas ātrās medicīniskās palīdzības slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Anatolijs Kaļiņičenko piektdien paziņoja, ka veiktie izmeklējumi nav fiksējuši indes un to pēdas pacienta asinīs vai urīnā. Vēlāk slimnīcas galvenais ārsts pastāstīja žurnālistiem, ka par galveno darba diagnozi uzskata vielmaiņas traucējumus, kas radījuši krasu cukura satura krišanos asinīs.

Vēlāk mediķi atļāva pārvest Navaļniju uz klīniku "Charite" Berlīnē, jo to pieprasīja radinieki (sākotnēji konsīlijs atzina, ka pacients nav transportējams).

Skripaļu lieta

2018. gada 4. martā Solsberijas pilsētā bezsamaņas stāvoklī tika atrasts Krievijas izlūkdienesta bijušais virsnieks Sergejs Skripaļs (viņš strādāja britu izlūkdienestu labā) un viņa meita Jūlija. Britu varasiestādes paziņoja, ka viņi esot saindēti ar it kā Krievijā ražotu nervus paralizējošu gāzi.

Глава МИД РФ С.Лавров, архивное фото - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: nevajag uzskatīt mūs par "jaunuļiem"

Septembra sākumā Londona publicēja divu "aizdomās turamo" krievu — Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova — fotogrāfijas, nosaucot viņus par "GIP oficieriem". Taču paši vīrieši intervijā Sputnik un RT galvenajai redaktorei Margaritai Simonjanai pastāstīja, ka nodarbojas ar uzņēmējdarbību fitnesa industrijā un uz Lielbritāniju brauca kā tūristi.

Neskatoties uz sākotnējiem paziņojumiem par indīgās vielas letālajām sekām, Skripaļi izdzīvojuši. Jūlija tika izrakstīta no slimnīcas pagājuša gada aprīļa vidū, Sergejs – mēnesi vēlāk. Kopš tā laika neviens viņus nav redzējis. Krievijas vēstniecība uzskata, ka Krievijas pilsoņi Sergejs un Jūlija Skripaļi vardarbīgi aizturēti Lielbritānijā.

Londona uzskata, ka par Skripaļu saindēšanu ar vielu A234 vainojama Krievijas valsts, taču Maskava to kategoriski noraida. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka "Skripaļa lieta" izjūk acu priekšā, jo nav nekādu pierādījumu, kas apliecinātu Krievijas vainu.

Ziņu lente
0