Ar diviem metriem nepietiek: noskaidrots drošs attālums aizsardzībai no Covid-19

© Sputnik / Sergey MelkonovНапоминание о необходимости соблюдать социальную дистанцию в Via Jurmala Outlet Village
Напоминание о необходимости соблюдать социальную дистанцию в Via Jurmala Outlet Village - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oksfordas universitātes zinātnieki apšaubījuši patlaban pieņemtos distancēšanās noteikumus sabiedriskajās vietās ar mērķi aizkavēt Covid-19 vīrusa izplatību.

RĪGA, 30. augusts - Sputnik. Zinātnieki uzskata, ka 1,5-2 metru distance nav pietiekami droša koronavīrusa izplatības apstākļos. Speciālisti uzsvēra, ka šo datu pamatā ir novecojusi informācija – tie saistīti ar pieredzi par agrāko vīrusu izplatību, bet ar Covid-19 vīrusu situācija ir citāda, stāsta Bb.lv.

Līdz ar koronavīrusa epidēmijas sākumu visās valstīs tika ieviestas normas, ko bija ieteicams ievērot. Cita starpā obligāta bija distancēšanās sabiedriskās vietās. Veikalos un citās sabiedriskās vietās parādījās speciālas atzīmes, kas aicināja cilvēkus ievērot distanci vienam no otra. Par drošu tika uzskatīts 2 metru attālums. Tomēr Oksfordas universitātes zinātnieki šo hipotēzi izvērtēja kritiski, - pēc viņu domām, agrākie noteikumi ir pārāk vienkāršoti un neņem vērā izelpotā gaisa apjomu.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Krievijas pieredzi vakcīnas pret Covid-19 izveidošanā pēta vairāk nekā desmit valstīs

Speciālisti uzskata, ka sīkās daļiņas, kas satur Covid-19, var izplatīties līdz 7-8 metru attālumā, ja cilvēks kliedz vai klepo. Tāpat patlaban, sastādot rekomendācijas, netika ņemti vērā tādi faktori, kā ventilācijas līmenis telpās, maskas uz sejām un citi ārējie un ieksējie faktori.

Zinātnieki akcentēja, ka jaunās koncepcijas izstrādei būs vajadzīgs laiks un plaši pētījumi. Tomēr vēl joprojām jāpatur prātā tādi vienkārši noteikumi, kā roku mazgāšana, aizsargmasku un cimdu nēsāšana, kā arī savlaicīga inficēto personu izolācija.

Ziņu lente
0