"Pārāk labi dzīvo": Lukašenko atstās Lietuvu bez minerālmēslu un benzīna tranzīta

© Foto : Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijaКлайпедский морской порт
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandrs Lukašenko sola Baltkrievijas atbildi uz vairāku valstu sankciju ieviešanu – tostarp tas skar Baltkrievijas preču tranzītu cauri Lietuvai.

RĪGA, 29. augusts – Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzdeva valdībai izstrādāt jautājumu par visu tirdzniecības plūsmu pārorientēšanu no Lietuvas ostām uz citām, vēsta BelTa.

Lukašenko paziņoja, ka Minska atbildēs uz vairāku valstu sankcijām attiecībā pret Baltkrieviju.

Здание МИДа Украины - Sputnik Latvija
Ukraina apturējusi visus kontaktus ar Baltkrieviju

"Tagad mēs viņiem parādīsim, kas ir sankcijas. Ja viņi (poļi un lietuvieši) vēl uz Ķīnu un Krieviju cauri mums brauca, tagad viņi lidos vai nu caur Baltijas jūru vai Melno jūru, tirgosie ar Krieviju un tā tālāk. Bet par sankciju produkciju (produkti, kam Krievija ieviesusi embargo) – lai pat nesapņo. Mēs viņiem parādīsim, kas ir sankcijas," paziņoja Baltkrievijas līderis.

Viņš piebilda, ka jau sen Ministru kabinetam dots rīkojums iesniegt piedāvājumu par visu tirdzniecības plūsmu pārorientēšanu no Lietuvas ostām uz citām.

"Tad nu redzēsim, kā viņi dzīvos. 30% Lietuvas budžeta veido mūsu kravu plūsmas cauri Lietuvai. Ko vēl vajag? Pārāk labi dzīvo. Tādēļ noliksim pie vietas," sacīja Lukašenko.

Prezidents atzīmēja, ka Baltkrievija jau ir gājusi cauri periodam, kad attiecībā pret to bija spēkā sankcijas, un republika spēja "izdzīvot".

Lietuvas ĀM vadītājs Lins Linkēvičs 28. augustā, pirms otrās ES valstu ārlietu ministru padomes dienas sākuma, paziņoja ka iespējamo Eiropas Savienības sankciju saskaņošanas process saistībā ar situāciju Baltkrievijā turpinās.

Акция протеста в Минске - Sputnik Latvija
Minska atteica vizītē Baltijas valstu valdību un ĀM vadītājiem

Iepriekš ES ĀM vadītāji ziņoja, ka vienojās par jauna Baltkrievijas oficiālo personu saraksta izstrādi, kuri ir atbildīgi par "vardarbību, represijām un balsojuma rezultātu falsifikāciju" prezidenta vēlēšanās 9. augustā. Viņi uzskata Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus par falsificētiem un nepieņem tos. Diskusija par sankciju sarakstu bija ieplānota jaunajā ES ĀM vadītāju tikšanās reizē 27. augustā. Taču galīgie lēmumi netika gaidīti, jo tikšanās bija neformāla.

Saskaņā ar aģentūras DPA datiem, Eiropas Savienības valstu ĀM vadītāji neformālās tikšanās laikā Berlīnē dalījās vērtējumā saistībā ar sankcijām pret Baltkrieviju. Aģentūra norāda, ka Baltijas valstis uzskata tiešas sankcijas pret Baltkrievijas varasiestādēm par it kā notikušiem pārkāpumiem prezidenta kampaņas laikā un par vardarbību attiecībā pret protestu dalībniekiem par nepietiekamām. Savukārt Kipra "netieši" piedraudēja uzlikt veto sankcijām pret Baltkrieviju, ja netiks izdarīts pietiekams spiediens uz Turciju, ar kuru konfliktē Atēnas un Nikosija.

Ziņu lente
0