Politika

Minska atteica vizītē Baltijas valstu valdību un ĀM vadītājiem

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasАкция протеста в Минске
Акция протеста в Минске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu valdību vadītāji un ārlietu ministri vēlējās atbraukt uz Minsku, taču tur atteicās tikties ar viņiem.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas premjerministri un ārlietu ministri bija gatavi lidot uz Minsku, lai tiktos gan ar valdības, gan ar opozīcijas pārstāvjiem, taču valdības kanceleja un Baltkrievijas ĀM nolēma, ka šāda vizīte ir neiespējama, vēsta ERR.

Pirms nedēļas, 20. augustā, Igaunijas ĀM vadītājs Urmass Reinsalu sazinājās ar savu Baltkrievijas kolēģi Vladimiru Makeju ar mērķi apspriest iespējamo Baltijas valstu valdību un ĀM vadītāju vizīti uz Minsku. Tāpat Tallina sazinājās ar Baltkrievijas valdības kanceleju.

Обращение президента Белоруссии А. Лукашенко накануне президентских выборов - Sputnik Latvija
Lukašenko paziņoja par "diplomātisko slaktiņu" pret Baltkrieviju

"Jā, mans piedāvājums bija paņemt braucienā trīs premjerministrus un trīs ārlietu ministrus," sacīja Igaunijas valdības vadītājs Jiri Ratass. "Mēs sazinājāmies ar Baltkrievijas Republikas ĀM un valdības kanceleju. Un mums atnāca atbilde, kā visiem citiem Eiropas Savienības valstu vadītājiem, ka ar mums nevēlas kontaktēt."

Taču Ratass atzīmēja, ka Baltijas politiķi velējās tikties ar saviem Baltkrievijas kolēģiem, kā arī ar pilsoņu sabiedrības pārstāvjiem, bet ne ar prezidentu Aleksandru Lukašenko.

"Šāda lūgumu mums nebija. Tas nebija mūsu plānos," paziņoja Ratass.

Toties vakar, 27. augustā, Minskā notika ES valstu vēstnieku tikšanās ar Baltkrievijas ĀM vadītāju Vladimiru Makeju. Lietuvas vēstnieks Minskā Andrjus Puloks, komentējot tās rezultātus, pateica, ka "tikties – vienmēr ir labi".

Eiropas Savienības pārstāvniecības Baltkrievijā vadītājs Dirks Šubels no komentāriem atteicās.

Atgādināsim, ka Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās masveida protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: tikšanās Lietuvā parādīja, kas ir Baltkrievijas notikumu pasūtītājs

Pirmajās dienās kārtības sargi nežēlīgi apspieda protesta akcijas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, tika aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 600 vērsās ar iesniegumiem par miesas bojājumu nodarīšanu aizturēšanas laikā. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, trīs cilvēki gājuši bojā. Saskaņā ar IeM informāciju, nekārtību laikā cieta vairāk nekā 120 kārtības sargu. Vēlāk kārtības sargi pārstāja izdzenāt mītiņu un pielietot spēka metodes.

Pagājušajā nedēļā, 19. augustā, notika Eiropas Savienības Padomes ārkārtas samits, kurā ES valstu un valdību vadītāji apsprieda situāciju Baltkrievijā. Samita noslēgumā Eiropas Savienības Padomes vadītājs Šarls Mišels paziņoja, ka ES neatzīst prezidenta vēlēšanu rezultātus, kurus paziņoja Baltkrievijas varasiestādes. Tāpat viņš uzsvēra, ka ES ieviesīs sankcijas pret "ievērojamu skaitu to cilvēku, kas ir atbildīgi par vardarbību republikā un falsifikāciju vēlēšanās". Šajā sarakstā var iekļūt arī pats ievēlētais prezidents Lukašenko.

Sankciju jautājumu ES ārlietu ministri plānoja apspriest ceturtdien Berlīnē neformālas divu dienu tikšanās laikā.

Ziņu lente
0