Elektronu face control: Latvija meklē BelAES elektroenerģijas atpazīšanas metodi

© Foto : Vk / РУП "Белорусская АЭС"Белорусская АЭС, архивное фото
Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ekonomikas ministrija varētu izstrādāt metodiku BelAES elektroenerģijas tirdzniecības novēršanai, kura paredzēs iespēju atsekot tās izcelsmi.

RĪGA, 27. augusts – Sputnik. Ekonomikas ministrija var izstrādāt metodiku, lai elektroenerģija no BelAES Astravjecā nenokļūst Latvijā, paziņoja iestādes valsts sekretārs Edmunds Valantis, vēsta Baltic Course.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Lietuva var izstāties no Nord Pool biržas, lai nodrošinātu BelAES boikotu

Uz jautājumu, kā Latvija spēs kontrolēt to, lai BelAES saražotā enerģija nenokļūst valstī, piemēram, caur Krieviju, Valantis atbildēja, ka jaunajai metodikai būs jāparedz iespēja noteikt elektroenerģijas izcelsmi. Tomēr patlaban Ekonomikas ministrija vēl nav saņēmusi uzdevumu izstrādāt šādu metodiku.

Taču Valantis uzsvēra, ka Latvijai ir ārkārtīgi svarīgi nodrošināt elektroenerģijas piegāžu stabilitāti un drošību.

Iepriekš Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka valsts pārtrauks elektroenerģijas tirdzniecību ar Baltkrieviju BelAES palaišanas gadījumā. Tomēr valdības vadītājs atzina, ka atteikšanās gadījumā no piegādēm no Baltkrievijas piegādātājiem pa tiešo, Latvija var turpināt elektrības tirdzniecību ar trešajām valstīm, izmantojot savienojumu starp Latviju un Krieviju.

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem.

Pret stacijas būvniecību aktīvi uzstājas Lietuva, kura aicina arī citas valstis boikotēt staciju. Lietuvas pozīciju atbalstījusi Polija. Latvija un Igaunija iepriekš atturējās atbalstīt boikotu. Vēl iepriekšējā nedēļā Latvijas ministru prezidents Krišjānis Kariņš paziņoja, ka politiskās iejaukšanās elektrības tirgū nebūs, jo šo jomu regulē pats tirgus.

Līdz ar Latvijas nostājas izmaiņām Lietuva paziņoja, ka tiks turpināti tehnisko risinājumu meklējumi Baltkrievijas enerģijas boikotēšanai.

Президент Литвы Гитанас Науседа встретился с президентом Эстонии Керсти Кальюлайд в Вильнюсе, 14 августа 2020 года - Sputnik Latvija
Lietuvas un Igaunijas prezidenti pastāstīja, kāpēc BelAES vajadzīga Krievijai

Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns paziņoja, ka šobrīd plānos ir galīgā politiskās deklarācijas teksta saskaņošana, kura nosprauž Baltijas valstu kopējo pozīciju par atteikšanos no BelAES elektroenerģijas iepirkumiem, un līdz ar to trīspusējas tirdzniecības metodikas apstiprināšana ar trešajām valstīm.

"Tālāk līdz galam tiks saskaņots teksts par atteikšanos no elektroenerģijas iepirkumiem, tieši politiskās deklarācijas teksts, un līdz ar politisko deklarāciju jau elektroapgādes sistēmas operatori parakstīs un apstiprinās trīspusēju metodiku, kā arī visas pārējās nepieciešamās tehniskās vienošanās, kuras arī ļaus īstenot gan šo principiālo lēmumu, gan saistības, kuras nospraustas politiskajā deklarācijā," sacīja ministrs.

Ziņu lente
0