Igaunijas iekšlietu ministrs labprāt nojauktu padomju memoriālu

© Sputnik / Вадим АнцуповСкульптурная композиция «Негаснущее пламя», являлось главной достопримечательностью церемониальной площади мемориального комплекса Маарьямяги
Скульптурная композиция «Негаснущее пламя», являлось главной достопримечательностью церемониальной площади мемориального комплекса Маарьямяги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas iekšlietu ministrs Marts Helme ar lielāko prieku būtu atbrīvojies no memoriālā kompleksa Mārjamē, viņš vienkārši nevēlas aizvainot krievus.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. Igaunijas valdība ieplānojusi tuvākajā laikā apspriesties par Mārjamē memoriālā kompleksa saglabāšanu Tallinā, vēsta EER.

Оскверненный памятный знак в городе Кивиыли, Эстония - Sputnik Latvija
Krievija sodīs par padomju karavīru pieminekļu zaimošanu ārvalstīs

Aizvadītās nedēļas nogalē apkārtējās vides ministrs Renē Koks (EKRE) iesniedza valdībai memorandu ar lēmumiem, kas saistīti ar Mārjamē memoriālā kompleksa likteni. Memoriāls veltīts Baltijas flotes jūrnieku Ledus pārgājienam no Igaunijas uz Kronštati 1918. gadā.

Memoriālo kompleksu veido eskadras kuģu "Autroil" un "Spartak" jūrnieku brāļu kaps, ko Tallinas līcī sagūstīja angļu interventi un nošāva. Mārjamē viņi apglabāti 1940. gadā, kad Igaunijā tika nodibināta padomju vara.

1975. gadā Mārjamē tika izveidots ceremoniālais laukums. Tajā izvietota skulptūru kompozīcija "Nedziestošā uguns", ko veido divas dolomīta sienā iegravētas plaukstas – PSRS gados starp tām dega Mūžīgā uguns.

Runas par to, ka memoriālais komplekss ir noplucis un nepieciešama nauda tā restaurācijai, ieskanējās jau pirms dažiem gadiem. Toreiz Urmass Reinsalu (bijušais tieslietu ministrs, tagadējais ĀM vadītājs) paziņoja, ka pieminekli varētu nojaukt.

Patlaban teritorija pieder valstij, taču Tallina interesējas par iespēju to nopirkt. Pie tam galvaspilsētas vadība vēlas, lai valsts piešķirtu 3-4 miljonus eiro kompleksa sakārtošanai, bet daži valdības locekļi apšauba, vai nodokļu maksātāju naudu vajadzētu tērēt tamlīdzīgas būves renovācijai.

Pret tamlīdzīgu lēmumu iebilst arī iekšlietu ministrs Marts Helme (EKRE).

"Es to uzskatu par okupācijas perioda simbolu, tāpat kā Gorholla un citi objekti, tas nes padomju laika moderlnisma atbaidošo zīmogu," teica Helme.

Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии - Sputnik Latvija
Igaunijas ārlietu ministrs vēlas izsaukt KF vēstnieku un "pasniegt" viņam vēstures mācību

(Gorholla ir kultūras un sporta komplekss Tallinā, būvēts pirms 1980. gada vasaras Olimpiskajām spēlēm. Patlaban tas ir pamests.)

"Izskatīsim jautājumu pragmatiski, šie objekti ir sagrauti, Gorhollai vajadzīgi desmitiem miljonu, šis komplekss (Mārjamē memoriāls – red.) sabrūk. No praktiskā viedokļa šo objektu sakārtošana nav saprātīga. Būtu prātīgāk tos nojaukt," uzskata ministrs.

Pie tam politiķis norādīja, ka runa nav tikai par naudu. Jāpanāk, lai nebūtu aizskarti tie, kas pārdzīvoja Sibīriju un citas Staļina laiku ciešanas. Tāpat nevajag aizvainot tos, kuri norāda: tur apglabāti Atbrīvošanas karā kritušie un Pirmās Igaunijas Republikas karavīri.

"Arī lai krievi Igaunijā atkal nejustos pazemoti. Līdzsvara punktu nāksies sameklēt. Domāju, strīdi valdībā būs sarežģīti un droši vien dažkārt arī karsti," konstatēja ministrs.
Ziņu lente
0