Viņķele par Covid-19: rudenī var atgriezt maskas, labāk nebraukt pat pie kaimiņiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет у здания Сейма против утверждения краевой реформы на удаленном заседании
Пикет у здания Сейма против утверждения краевой реформы на удаленном заседании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Obligāta sejas masku lietošana sabiedriskās vietās var atgriezties Latvijā – piemēram, aukstajā sezonā, kad koronavīruss var apvienoties ar tradicionālo gripu, paziņoja Ilze Viņķele.

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Latvijā joprojām ir viens no zemākajiem Covid-19 saslimstības rādītājiem, slimnīcās vienlaikus vidēji atrodas ne vairāk par 5 cilvēkiem ar šādu diagnozi, tādēļ nav jēgas visu turēt zem atslēgas, paziņoja Latvijas Radio 4 ēterā veselības ministre Ilze Viņķele.

Veselības ministrija vadītāja paziņoja, ka Latvijas varasiestādes pašā sākumā veidoja savu cīņas taktiku ar koronavīrusa izplatību šādi: sākumā situāciju pēta eksperti, viņi sniedz savas rekomendācijas, un tikai pēc tam uz to pamata politiķi izstrādā risinājumus.

Багаж - Sputnik Latvija
Visi jaunie Covid-19 gadījumi Latvijā ir atbraukušajiem – no Īrijas, ASV, Ukrainas

Patreizējā situācijā Latvijas epidemiologi ieteica mīkstināt ierobežojumus, lai gan citās ES valstīs, tieši pretēji, atgriežas pie skarbākiem ierobežojumiem.

"Mūsu eksperti, skatoties uz esošajiem rādītājiem, ieteica spert apzinātu riska soli un mazināt ierobežojumus," paskaidroja Viņķele. "Jo mēs nezinām, cik ilgi nāksies dzīvot koronavīrusa ēnā, taču mēs zinām, ka Latvijā ir viens no zemākajiem Covid-19 izplatības līmeņiem Eiropā. Pie šādiem apstākļiem turēt visu slēgtu tikai tāpēc, ka kaut kur situācija pasliktinās, protams, ir iespējams, taču es neieteiktu tā darīt."

Ministre atgādināja, ka pavasarī bija nedēļas, kad stacionāros ar Covid-19 diagnozi atradās pa 30 cilvēkiem, dažkārt pie mākslīgās plaušu ventilācijas aparātiem pieslēdza pa 7 cilvēkiem dienā. Šobrīd pacientu skaits ar Covid-19 slimnīcās ārkārtīgi reti pārsniedz 5 diennaktī, slimības ilgums ir mazāks, pie MPV pieslēgt pagaidām nevienu nevajag.

Taču ministre apstiprināja rekomendāciju pēc iespējas atturēties no ārzemju braucieniem – galvenā ar Covid-19 inficēto plūsma šobrīd ir saistīta tieši ar tiem, kas atgriežas no citām valstīm.

Tāpat Viņķele piebilda, ka drīzumā valstu "dzeltenajā sarakstā", atgriežoties no kurām jāievēro pašizolācija, var iekļūt arī kaimiņu Lietuva.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Viedoklis
Atkal Sputnik, atkal skaudība. Kāpēc Rietumi nepriecājas par Krievijas vakcīnu?

"Ja mēs skatāmies uz 14 dienu kumulatīvo saslimstību uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, mums tie ir 4, Lietuvā – 10. Un tur ir izaugsmes tendence. Un pastāv varbūtība, ka Lietuva izrādīsies "dzeltenajā sarakstā". Es pati vēlētos aizbraukt uz Viļņu piedalīties "Baltijas ceļā" baltkrievu atbalstam, taču nolēmu, ka tomēr nāksies atturēties. Es arī ieteiktu mūsu iedzīvotājiem nebraukt pat pie kaimiņiem," sacīja ministre.

Tāpat Viņķele paziņoja, ka, iespējams, Latvijā atkal tiks ieviesta prasība lietot maskas sabiedriskās vietās – piemēram, aukstajā sezonā, kad koronavīruss var savienoties ar tradicionālo gripu.

"Mēs esam izveidojuši krājumus trīs mēnešiem. Notiek vairākas reizes lietojamo higiēnisko masku iepirkumu process. Tās izdalīs noteiktām iedzīvotāju grupām – pensionāriem, maznodrošinātajiem, lai viņiem būtu uz rokām divas šādas maskas. Tās izdalīs par brīvu. Cilvēkam, kuram ir neliela pensija, 10 eiro par masku – tā ir liela nauda. Tādēļ tika pieņemts lēmums, ka šīs kategorijas nodrošinās valsts," sacīja Viņķele.

Ziņu lente
0