Viedoklis

Maskavas vietā. Eiropas Savienība vēlas Minskai aizstāt Krieviju

© Sputnik / Анна ИвановаЗабастовка работников предприятия "Беларуськалий"
Забастовка работников предприятия Беларуськалий - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Integrēt Baltkrieviju Eiropā šobrīd var tikai piespiedu kārtā. Taču ar ko Eiropas Savienība, baltkrieva ieskatā, ir labāka par Krieviju?

Briselei ir jākļūst Minskai tuvākai, nekā Maskavai, pārliecināts Polijas ārlietu ministra vietnieks Pavels Jabloņskis. Viņš uzskata, ka ar sankcijām vien Eiropas Savienība netiks galā – būtu vērts piedāvāt Baltkrievijai sadarbību un parādīt, ka pastāv alternatīva Krievijai, norāda radio Sputnik autore Marija Smirnova.

Bet kāda ir šī alternatīva? Ar ko Eiropas Savienība, baltkrieva ieskatā, ir labāka par Krieviju? Briselē gaida baltkrievu piena produktus? Tur ir gatavi piegādāt Minskai gāzi un pastāvīgi kaulēties par to? Vai varbūt grib apvienot 9. maija parādes?

Кресло в Сейме Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Mēs varam pamācīt baltkrievu tautu, kā izputināt valsti: Saeimas debatēs par Baltkrieviju

Kas saista Eiropas Savienību ar Baltkrieviju, neskaitot nelielas nacionālistu grupas vēlmi atrauties no Krievijas? Pagaidām viņu tur ir mazāk, nekā Ukrainā, bet saikņu mums, par laimi, pagaidām ir atlicis vairāk. Vienīgais veids, kā integrēt Baltkrieviju Eiropā šobrīd ir piespiedu kārtā. Tātad nevis vienkārši pavilināt, kā tas bija ar Ukrainu, kura pati rāvās uz turieni, bet gan likt nojaukt visus pieminekļus Ļeņinam, pārdēvēt VDK, atteikties no krievu valodas.

Un ja ukraiņi neatkarības gados pamācījās ukraiņu valodu, tad vairumam baltkrievu dzimtā valoda joprojām ir un paliek krievu, un atmiņā joprojām ir kopējā pagātne.

Daudzi vecākas paaudzes ļaudis, izdzirdot domas par integrāciju ar Eiropu, droši vien atceras 40. gadus – toreiz viņus arī centās integrēt, taču Baltkrievija noturējās, nesāka sadarboties ar atnākušajiem eiropiešiem, bet vienkārši aizgāja mežos.

Ziņu lente
0