Viedoklis

Krievijas militārie roboti stiprina reģionālo drošību uz sauszemes un jūrā

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasВоенный инженер ведет работы по разминированию сирийского города Алеппо при помощи роботизированного комплекса разминирования "Уран-6", архивное фото
Военный инженер ведет работы по разминированию сирийского города Алеппо при помощи роботизированного комплекса разминирования Уран-6, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija izmēģina un pieņem robotizētās sistēmas, kas paredzētas dažādā ekspluatācijas vidē – zem ūdens, uz sauszemes, gaisā un kosmosā. Krievija būtiski apsteidz konkurentus tehnoloģiskā bruņojuma jomā.

Manevri Krievijas poligonos, kā jau ierasts, maksimālo vērienu sasniedz vasaras periodā. Šī gada vasaras mēneši ir interesanti arī tehnoloģiskā izrāviena ziņā un ar jauno robotizēto bruņojuma sistēmu aktīvu uzņemšanu bruņojumā, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

NATO jūras kara spēku mācību "Sea Breeze 2020" fonā, kas notika Melnajā jūrā 20.-26. jūlijā, aizritēja Krievijas eksperimentālo zemūdens robotu un zemūdens monitoringa militārajai sistēmai paredzētās hidroakustiskās aparatūras izmēģinājumi. Jaunās robotizētās sistēmas demonstrēja spēju sekmīgi aizsargāt vitāli svarīgus militāros un ekonomiskos objektus no apdraudējuma no jūras puses.

Международные учения Sea Breeze - 2019 в Одессе - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO mācības Sea Breeze 2020 Melnajā jūrā – spēles ar pulvera mucu

21. jūlijā KF Aizsardzības ministrija pieņēma lēmumu par atmīnēšanas robotu "Uran 6" piegādi bruņotajiem spēkiem. Daudzfunkcionālais robotehniskais atmīnēšanas komplekss paredzēts koridoru izveidei mīnu aizžogojumos un vērā ņemamu platību atmīnēšanai. Iepriekš komplekss tika izmēģināts Sīrijā. Pēc "komandējuma" komplekss "Urkan 6" tika modernizēts, ņemot vērā gūto pieredzi.

Jūlija sākumā tanks T-14 uz smagās kāpurķēžu platformas "Armata" tika pārbaudīts bezpilota režīmā, kas iespējams, pateicoties atvērtajai digitālajai arhitektūrai.

29. jūnijā Centrālā kara apgabala spēki organizēja mācības Čebarkuļa poligonā, kurās tika izmantots jaunais kaujas robot "Marker" – tas palīdzēja sekmīgi atrisināt mācību uzdevumus. Komplekss veidots kā konstruktors karadarbības modeļu izstrādei nākotnē, un kļūs par sauszemes robotu, bezpilotu aviācijas un speciālo uzdevumu vienību integrācijas pamatu. Krievijas AM speciālisti plāno apmācīt robotu autonomai karadarbībai simtiem un tūkstošiem kilometru attālumā no komandiera-operatora. "Marker" var uzņemt šaujamieročus, granātmetējus, BLPA un planējošo lādiņu palaišanas kasetes dažādās kombinācijās. Robotizētās platformas "Marker" izstrāde un izmēģinājumi tiks noslēgti 2021. gadā.

Izskatīsim sīkāk dažus jaunākos Krievijas AM robotizētos kompleksus.

Sea Breeze – mērķu lauks

Melnajā jūrā Krievijas militārie speciālisti izmēģināja dažādās vidēs strādājošos robotehnikas kompleksus, kas paredzēti pretinieka objektu fiksācijai. Pie tam AM detalizēti pastāstīja par militāri tehniskā eksperimenta būtību Melnās jūras ziemeļrietumu daļā, kur vienlaikus noritēja NATO jūras kara spēku mācības "Sea Breeze 2020". Krievijas autonomajiem zemūdens aparātiem (koncerna ZRA "Avrora" produkcija) vajadzēja atrast un identificēt iespējamā pretinieka lielos objektus un mazgabarīta robotehniskos kompleksus. Viens no aparātiem izmantoja sānskata hidrolokatoru un daudzstaru eholoti, otrs inspicēja fiksētos mērķa objektus. Zināms, ka Krievijas kompleksi spēj nodot no "tikšanās vietas" mērķa raksturojumu un koordinātes, fotogrāfijas un video ierakstus.

ASV JKS 6. flotes komandieris Džins Bleks pastāstīja, ka mācībās izspēlēta pretgaisa un pretzemūdeņu aizsardzība, kā arī aizlieguma operācijas (pretinieka spēku aizturēšana vai likvidācija ceļā uz karadarbības zonu). Pateicoties šim scenārijam, NATO Krimas neitrālajos ūdeņos vairākas diennaktis izturējās kā ideāls "mērķu lauks" Krievijas JKF robotizēto kompleksu vajadzībām.

Diviem speciālistiem ir pa spēkam palaist no krasta kompaktos aparātus, ko ir gandrīz neiespējami identificēt ar potenciālā pretinieka līdzekļiem.

Melnās jūras flotes galvenais eksperimentu laukums kopš 2017. gada ir robotizētais kuģis "Viktor Cherokov". Domāju, uzkrāta zināma pieredze Krievijas zemūdens roobotizēto sistēmu pielietošanai kaujās un būtisks potenciāls mijiedarbībai ar virsūdens, gaisa un krasta izlūkošanas un uzbrukuma kompleksiem. Šī informācija ļauj jaunā gaismā novērtēt Krievijas stratēģisko objektu aizsardzības pakāpi reģionā.

"Uran 6" kaujas ierindā

Krievijas AM informēja, ka 2020. gadā atsevišķi inženieru un sapieru pulki un brigādes saņems vairāk nekā 20 daudzfunkcionālos robotizētos atmīnēšanas kompleksus "Uran 6". Jaunās tehnikas pirmo partiju 10. jūlijā saņēma Rietumu kara apgabala 20. gvardes armijas sapieru pulks. Turklāt Krievijas BS Starptautiskā pretmīnu centra poligonā Piemaskavā organizēta daudzfunkcionālā robotehnikas kompleksa operatoru sagatavošana.

Komplekss "Uran 6" tālvadības režīmā (līdz 1 km attālumā no operatora) pietiekami stabili nodrošina vispārēju apvidus atmīnēšanu, nodrošina koridorus kājnieku mīnu laukos. Tātad komplekss ļauj izslēgt karavīru klātbūtni augsta riska zonā un būtiski paplašina inženiertehnisko vienību iespējas.

Atbilstoši uzdevumam uz mašīnas tiek uzstādīts viens no vairāku veidu tralētājiem. Robots ir aptuveni 6 tonnas smags, tā komplektā iekļauta platforma transporttēšanai (KamAZ ar pacelšānas sistēmu un laukumu tralētāju nomaiņai). "Uran 6" spēj 3-4 minūšu laikā nobraukt no platformas vai uzbraukt atpakaļ.
Командно-наблюдательный пункт во время комплексной тренировки - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO tas ne sapņos nerādās: 150 tūkstoši Krievijas karavīru pārbauda cīņas gatavību

"Uran 6" ir pārbaudīts kaujas apstākļos – ar tā palīdzību tika atmīnētas Palmīras, Alepo un Deirezoras pilsētas Sīrijā. Pēc tam tā funkcijas tika paplašinātas. Perspektīvā sapieru darbības neaprobežosies ar mīnu laiku un apvidus atmīnēšanu, tiltu un fortifikāciju celtniecību. Pateicoties robotizētajiem kompleksiem inženieru un sapieru pulki varēs piedalīties nocietinātu objektu ieņemšanā un organizēt slēptu mīnēšanu.

Katrā sauszemes vai tanku armijā ir inženieru un sapieru pulks, kara apgabalā – inženieru brigāde. Mediji vēsta, ka tajos jau veidojas sapieru-trieciennieku rotas un baltajoni. Tiem palīdzēs "Uran".

"Marker" no nākotnes

Krievijas AM vajadzībām topošā platforma "Marker", neapšaubāmi, ir interesantākais projekts militārās robotehnikas jomā. Perspektīvā mākslīgais intelekts "Marker" varēs patstāvīgi pieņemt lēmumus, tas ir, aprēķināt maršrutu, kauju darbības laiku, munīcijas patēriņu un citus parametrus noteiktu uzdevumu izpildei – autonomi, mašīnu grupas sastāvā vai vienībā (ar cilvēkiem). Pie tam autonoms darbs paredz attālināšanos no komandcentra par simtiem un tūkstošiem kilometru, precīzus ieročus un mērķu indentifikācijas funkcijas.

Robotehniskā platforma "Marker" aprīkota ar precīzai šaušanai paredzētām iekārtām. Iepriekš robots piedalījās Centrālā kara apgabala mācībās, tomēr projekts vēl nav noslēgts. To izstrādā Perspektīvo pētījumu fonds un ZRA "Androidnaja tehnika", un uzņemumi pagaidām neplāno pārbaudīt mašīnu reālās kaujās. Uz unificētas platformas trīs posmos tiek izstrādātas veselas sauszlemes robotehnikas līnijas galvenās tehnoloģijas (tehniskā redze, sakari, navigācija, autonomā pārvietošanās un ekspluatācija, balss vadība). Ieplānota sērija no piecām mašīnām (divas riteņu un trīs – kāpurķēžu). Plānots, ka līdz 2021. gada jūnijam tās apgūs visas labākās zināšanas un kompetences. Platforma izstrādāta pēc moduļu principa un ļauj operatīvi mainīt (papildināt) liederīgo kravu un modernizēt sistēmas.

© Sputnik / Иван Сураев / Pāriet pie mediju bankasMilitārā robotehniskā platforma "Marker", paredzēta perspektīvo sauszemes robotu tehnoloģiju un bāzes elementu pilnvērtīgai izstrādei
Krievijas militārie roboti stiprina reģionālo drošību uz sauszemes un jūrā - Sputnik Latvija
Militārā robotehniskā platforma "Marker", paredzēta perspektīvo sauszemes robotu tehnoloģiju un bāzes elementu pilnvērtīgai izstrādei

Lietderīgajā kravā iespējams iekļaut vairākus savstarpēji neatkarīgus bruņojuma kompleksus. Pie tam BPLA komplekss nodrošinās veselas dronu grupas palaišanu autonomā režīmā. Tie risinās uzdevumus grupas sastāvā vai individuāli.

Многоцелевой истребитель МиГ-31 с гиперзвуковой ракетой Кинжал - Sputnik Latvija
Viedoklis
MiG-31 – bīstamākais mednieks debesīs

Iespējams, drīz vien Krievijas robots iemācīsies pildīt balss komandas kā karavīrs – arī tāds uzdevums nosprausts izmēģinājumu gaitā. Rietumi jau ir noraizējušies par Krievijas panākumiem – amerikāņu žurnāls Forbes laida klajā rakstu "Nekrītiet panikā, bet Krievija māca robotizētos tankus saprast cilvēka vārdus".

Krievijas AM roboti sekmīgi apgūst gaisa un kosmosa telpu, tomēr sauszemes "Marker" ar tā pašreizējo potenciālu nonāks bruņotajos spēkos tikai izmēģinājumiem un eksperimentiem – tas ir "viesis no nākotnes", kas sola principiāli jaunas bruņojuma sistēmas un "vairāku domēnu" cīņas taktiku. Šis robots ir nākotnes armijas avangards, tomēr jau šobrīd tam nav analogu visā pasaulē. Pentagona mēģinājums radīt autonomu militāro platformu kājnieku vienībām ("soļojošais" BigDog no Boston Dynamics) bija nesekmīgs. Amerikāņu robots neiemācījās patstāvīgi pieņemt pat vienkāršākos lēmumus vai vismaz saprast balss komandas, taču pastāvīga kontrole ar tālvadības pulti cīņas apstākļos nav piemērota.

Ziņu lente
0