Kultūras pieminekļi Latvijā ir apdraudēti: iedzīvotāji ir noraizējušies

© Sputnik / Sergey MelkonovЦветы у памятника Освободителям в Риге 9 мая
Цветы у памятника Освободителям в Риге 9 мая - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liela daļa iedzīvotāju Latvijā uzskata, ka valstī nav pietiekami aizsargāti kultūras pieminekļi, taču neviens nav informēts, kam par tiem būtu jāatbild.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Aptauja, ko veicis uzņēmums "Norstat Latvija", apliecina: 90% valsts iedzīvotāju uzskata, ka kultūras pieminekļi valstī ne vienmēr ir pietiekami aizsargāti, vēsta Mixnews.lv.

Šāds rezultāts nepārsteidz. Atsauksim atmiņā stāstu par Baltijas flotes zemūdeņu jūrniekiem veltīto pieminekli Rīgā, ko vienkārši ņēma un izmeta izgāztuvē. Turklāt to paveica varasiestāžu pārstāvji. Viss bija paveikts tik operatīvi, ka vietējie iedzīvotāji, kuri uzturēja kārtībā pieminekli, nepamanīja zaudējumu un nepaspēja to izglābt.

Atgriežoties pie aptaujas, atzīmēsim: 87% iedzīvotāji ir pārliecināti, ka kultūras pieminekļi piešķir Latvijai pievienoto vērtību. Acīmredzot, nevajadzētu nojaukt arī pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem. Galu galā, visas diskusijas, kas rit ap to, it īpaši valdībā, jau sen pārvērtušas monumentu par tādu pašu vizītkarti kā Milda.

Памятник Александру Пушкину в Риге - Sputnik Latvija
"Šādiem pieminekļiem Rīgā nav vietas": latviešu profesore kritizē Puškina statuju

Uzbrukumi Latvijas Komunistiskās partijas CK ēkai respondentiem arī, droši vien, nepatīk. Tomēr cilvēki neizprot, kam vajadzētu nodarboties ar pieminekļu aizsardzību un uzņemties atbildību par to saglabāšanu.

Aptaujāto vidū 69% atbildēja, ka tā ir Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP). Trešā daļa respondentu uzskata, ka par pieminekļu saglabāšanu vajadzētu rūpēties kultūras ministram. Pēc 25% aptaujāto domām, šis pienākums būtu jāuzņemas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram, vēl 25% domā, ka tam būtu jābūt Rīgas galvenajam arhitektam.

Pie tam atradušies vēl 7%, kas uzskata: par pieminekļiem jārūpējas tuvējo māju iedzīvotājiem. Un 5% uzlika šo pienākumu Latvijas prezidentam.

Tika apspriesta arī lifta iekārtošana vēsturiskajā ēkā Alberta ielā 9, par ko bija sašutis mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis. Noskaidrojās, ka ne tikai viņš vien – 69% aptaujāto paziņoja, ka ir nepieļaujami postīt arhitektūras pieminekli ar liftu, bet 39% respondentu norādīja: lai cik labi būtu izremontēts piemineklis, tas vairs nav kultūras mantojuma objekts, nav oriģināls, ja tā interjers ir pārveidots.

Ziņu lente
0