"Šādiem pieminekļiem Rīgā nav vietas": latviešu profesore kritizē Puškina statuju

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятник Александру Пушкину в Риге
Памятник Александру Пушкину в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediju eksperte, profesore Sandra Veinberga uzskata Rīgā uzstādīto pieminekli lielajam krievu dzejniekam Aleksandram Puškinam par "nejēdzīgu", un tam līdzīgās skulptūras par "smieklīgām un pazemojošām".

RĪGA, 24. aprīlis - Sputnik. Latviešu profesore un žurnāliste nesen pastaigājusi pa Kronvalda parku Rīgā. Savus novērojumus viņa uzskatīja par vajadzīgu pastāstīt sociālajos tīklos.

Vispirms viņa negatīvi novērtēja Ostas pārvaldi, kurā agrāk bija 70.gados celts piena restorāns. To viņa nodēvēja par "neglītu" un pārgāja pie pieminekļa.

​Tā Veinbergas lapā Twitter parādījās 2009.gada augustā parkā uzstādītā lielā krievu dzejnieka Aleksandra Puškina piminekļa fotogrāfija.

"Nejēdzīgs piemineklis Rīgā. Rīgas apdziedātājs Puškins?" par dzejnieka skulptūru milzīgi sašutusi profesore Sandra Veinberga.

​Tomēr liela daļa Twitter lasītāju nepiekrita autores viedoklim un nostājās Puškina pusē.

"Nu, domāju, nebūtu jāstāsta, ka neesmu "krievu pasaules" atbalstītājs, bet pret Puškina statuju nav iebildumi. Tāpat kā nebūtu iebildumi pret Bairona, Šekspīra, Moljēra, un citu pasaules dzejnieku, vai literātu statujām," norādīja Imants Kore.

​"Man gan ir iebildumi pret šo Puškina statuju Rīgā un es nevēlos Bairona, Šekspīra vai Lindgrēnas statujas Rīgā, ja šiem autoriem ar Latvijas galvaspilsētu nav bijis nekādu kontaktu dzīvē vai literārajos darbos. Rīgā ir daudz ideoloģiski pievilktu pieminekļu," Veiberga uzstāja.

​"Iesaku pamācīties Rīgas vēsturi un arī palasīt Andra Kolberga grāmatas par Rīgu.  Tur ir divi pieminekļi - netālu ir piemineklis Annai Kern, kura bija Rīgas Citadeles garnizona komandiera sieva. Jūs noteikti varat atcerēties brīnišķigu dzeju, ko Puškins veltija Annai Kern," mediju speciālistei atgādināja Andrejs.

​"Šādiem pieminekļiem Rīgā nav vietas, tie liecina par it kā Latvijas kultūrsaišu tukšumu un savā būtībā ir smieklīgi un pazemojoši," profesore Veinberga palika pie sava.

​​"Rīga ir cieši saistīta ar krievu literatūras vēsturi. Tomēr mūsu pilsētā visbagātīgāk iemūžināts klasiķis, kurš šeit nekad nav bijis. Lai arī Latvijas galvaspilsētā ir Puškina iela, Puškina piemineklis un pat viņa mīļotās sievietes skulptūra," attrauca apmekletājs ar lietotājvārdu Skallagrimson.

​Tomēr arī šī informācija nepārliecināja pieminekļa naidnieci. Veiberga pauda pārliecību, ka bezjēdzīgi pieminekļi esot tumsonīgu galvaspilsētas varasvīru roku darbs.

"Visi nejēdzīgie, nevajadzīgie pieminekļi Latvijas galvaspilsētā ir Rīgas vadītāju tumsonības liecība. Varējām (piemēram) atgādināt pasaulei, ka Bulgākova Margarita ir no Rīgas un man nebūtu iebildumu. Ir jāzina mākslas un kultūras vēsture (saistībā ar Rīgu), nevis lienoši jāklanās Maskavai," pauda spriedumu Veinberga.

​​"Zināju, ka Sandra nav inteliģences sakropļota, bet tādu līmeni negaidīju," autores tvītu komentēja Arnis Matrozis.

​"Maskavā ir Raiņa iela. Es domāju,  ka kultūru var mierīgi neaiztikt. Un Puškina darbi ir klasika ne bez iemesla," raksta lasītājs ar lietotājvārdu Vidēji slēpta identitāte.

​"Ko te Puškins nodarījis? Galīgi jau aptrakuši, nekas vairs neder..." sašutis vaicāja Inguss Dāvids.

​"Nejēdzīgs tweets no komunikāciju ekspertes un profesores. Jūsu rakstus vienmēr "dalīju" ar pieci, tagad "dalīšu" ar desmit," konstatēja Dana Neikena.

​Atgādināsim, ka bronzas pieminekli Rīga saņēma dāvanā no Maskavas nama. Iepriekš pieminekli dzejniekam ierosināja uzstādīt Latvijas Puškina biedrība. Pieminekļu padome atbalstīja iniciatīvu jau 1999.gadā, taču tobrīd neizdevās atrast līdzekļus uzstādīšanai.

Pieminekļa autors ir Holandē dzīvojošais skulptors Aleksandrs Tatalrinovs. Parkā piemineklis uzstādīts 2009.gadā. Dzejnieks ļoti interesējās par Rīgu, tomēr pilsētu apciemot viņam neizdevās. Šeit dzīvoja viņa mīļotā Anna Kerna – Rīgas garnizona komendanta sieva. Puškins rakstīja viņai vēstules un veltīja dzejoļus. Piemineklis Annai Kernai atrodas pie koncertzāles "Ave Sol".

Pērn Puškina skulptūrai uzbruka vandāļi – nezināmas personas nozāģēja tai spieķi. Tas nebija pirmais uzbrukums. Gadu iepriekš nezināmas personas jau mēģināja nozāģēt spieķi, bet 2017.gadā Puškinam kaklā tika uzmesta cilpa.

Ziņu lente
0