Politiķi Lietuvā sarīkoja piketu pie Latvijas vēstniecības BelAES dēļ

© Foto : Vk / РУП "Белорусская АЭС"Белорусская АЭС, архивное фото
Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc politiķa sacītā, viņi tikās ar vēstnieku, kurš apsolīja nodot viņu jautājumu par solidaritāti Latvijas ĀM vadītājam.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Konservators Žigimants Paviļonis pastāstīja savā Facebook lapā, ka Latvijas vēstnieks Lietuvā Indulis Bērziņš tikšanās laikā uzsvēra, ka republika nevēlas pirkt elektroenerģiju no Baltkrievijas AES, bet vēlas pirkt to tikai Krievijā, vēsta Sputnik Lietuva.

Otrdien daži politiķi sarīkoja piketu pie Latvijas vēstniecības Lietuvā, kura mērķis bija pārliecināt kaimiņu izrādīt solidaritāti Lietuvai saistībā ar Astravjecas rajonā būvēto staciju, atsakoties no tās elektroenerģijas iegādes.

Pēc Žigimanta Paviļoņa sacītā, vēstnieks solīja nodot viņu solidaritātes pieteikumu Latvijas ārlietu ministram.

"Mēs atjaunosim pārrunas ar Latvijas Saeimas komiteju vadītājiem piektdien. Mēs lielākoties nodarbojamies ar valdības darbu, jo, diemžēl, mēs neuzticamies mūsu valdībai. Sazvērestība un nācijas mānīšana, acīmredzot, ir šo valdību atšķirošās īpašības. Atliek vienīgi vērsties pie prezidenta un cerēt, ka prezidents aizstāvēs Lietuvas interese, neļaus slēpt patiesību, un beigu beigās mēs pārliecināsim brāļus-latviešus cienīt tās, pat ja [enerģētikas ministrs Žigimants] Vaičūns un viņa piekritēji turpinās stāvēt otrpus barikādēm," uzrakstīja politiķis.

Viņš uzskata, ka "Kremļa interesēs ir nošķirt un iekarot" viņu tautas. Pēc Paviļoņa domām, Vaičūns atbalsta "Krievijas un Baltkrievijas mērķi eksportēt elektroenerģiju uz Latviju un Igauniju un radīt ilgtermiņa zaudējumu Baltijas solidaritātei, mūsu integrācijai rietumu elektrotīklos".

Turklāt konservators paziņoja, ka vēstnieks padalījies ar viņu "šokējošā ziņā", ka pagājušajā nedēļā Eiropas Komisija prezentēja jaunu piedāvājumu par elektroenerģijas tirdzniecību starp Baltijas valstīm un trešajām valstīm. Taču, pēc Paviļona sacītā, viņi nebija par to informēti, jo Lietuvas valdība "visu slēpj no mums".

Сергей Кондратьев - Sputnik Latvija
Pret ko iemainīja Baltijas vienotību: eksperts novērtēja BelAES izdevīgumu Latvijai

"Mēs pieprasām, lai "pārrunu dalībnieks" Vaičūns nekavējoties informē Seimu par šo "kompromisu", ļoti gribas ticēt, ka tur būs atspoguļotas Seima sarkanās līnijas attiecībā uz elektroenerģijas nepirkšanu no Astravjecas, nevis de facto liks ceļu Krievijas elektroenerģijas iegādei caur mūsu teritoriju," uzrakstīja viņš.

Iepriekš Lietuvas enerģētikas ministrs paziņoja, ka Latvija un Igaunija nav paziņojušas, vai tās pirks elektroenerģiju no Baltkrievijas AES pēc tās ekspluatācijas uzsākšanas. Turklāt viņš atkārtoti aicināja kaimiņus būt solidāriem enerģijas iegādes jautājumā

BelAES būvniecība

Baltkrievija ar "Rosatom" dalību būvē atomelektrostaciju Grodņas apgabalā, aptuveni 50 kilometru attālumā no Viļņas. Maija sākumā objektā tika piegādāta kodoldegviela pirmajam energoblokam.

Lietuvā uzstājas pret projektu, dēvējot BelAES par "draudus" nesošu Baltijas republikai. Turklāt Viļņa izsakās pret objekta enerģijas eksportu un visiespējamākajos veidos aicina kaimiņu republikas nepirkt elektrību no šīs stacijas.

Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Augustā BelAES pados strāvu tīklā, Baltija nav vienojusies par boikotu

Pagājušajā nedēļā Lietuvas sabiedrība vērsās pie prezidenta Gitana Nausēdas un palūdza viņu uzņemties līderību BelAES jautājumā gaidāmajā "Austrumu partnerības" samitā un pirms stacijas pirmā reaktora palaišanas.

Daudzi eksperti atzīmēja, ka Viļņas asā pretestība BelAES jautājumā ir saistīta nevis ar tehnisko un ekoloģisko jautājuma pusi vai stacijas drošību, bet gan ar "apvainošanos" par Ignalinas AES zaudēšanu un bailēm pazaudēt savas jau tā vājās pozīcijas enerģijas tirgū.

Sputnik Lietuva intervijā Zinātnisko pētījumu un pilsonisko iniciatīvu attīstības fonda "Osnovanije" prezidents, eksperts kodolenerģētikas jautājumos Aleksejs Anpilogovs atzīmēja, ka Baltkrievija pašos pirmsākumos izgāja visus nepieciešamos un pat neprasītos testus, lai pierādītu pilnu sava kodolobjekta drošību. viņš uzsvēra, ka pašlaik Lietuvai nav atbalsta no Eiropas valstu puses attiecībā uz BelAES.

Ziņu lente
0