Makrons atkārtoti pārliecinājās par NATO "smadzeņu nāvi"

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasРабочий визит президента РФ В. Путина во Францию
Рабочий визит президента РФ В. Путина во Францию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Incidents NATO operācijas dalībnieku laikā starp Francijas fregati un trīs Turcijas kuģiem Vidusjūrā izraisījis Francijas prezidentam skumjas domas.

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. Francijas prezidents Emanuels Makrons nosauca neseno incidentu starp Turcijas un Francijas fregatēm Vidusjūrā par NATO "smadzeņu nāves" pierādījumu, vēsta RIA Novosti.

Президент Франции Эмманюэль Макрон на совместной с президентом РФ Владимиром Путиным пресс-конференции по итогам встречи в Константиновском дворце в Стрельне. - Sputnik Latvija
"Makrona diagnoze": cik ilgi NATO var nodzīvot ar "mirušām smadzenēm"

Desmitajā jūnijā franču fregate "Courbet" pie Lībijas krastiem centās pietuvoties Turcijas civilajam kuģim, jo radās aizdomas, ka ekipāža nodarbojas ar ieroču kontrabandu. Tobrīd, pēc Parīzes apgalvojumiem, trīs citi Turcijas karakuģi, kuri to pavadīja, notēmēja lielgabalus uz fregati un atteicās izpildīt prasību par kuģa pārmeklēšanu.

Francija klasificēja to kā agresīvu uzvedību. Tomēr Turcija noliedz apsūdzības, paziņojot, ka Francijas militārpersonas veica bīstamus manevrus, savukārt Turcijas kuģi izmantoja radarus nevis notēmēšanai, bet gan fregates novērošanai.

Fregate "Courbet" piedalījās NATO operācijā Sea Guardian, kuras mērķis bija situācijas stabilizācija Vidusjūrā, lai padarītu to drošāku NATO partneriem.

Makrons nosauca notikušo par nepieļaujamu un saskatīja tajā apliecinājumu skaļajam paziņojumam, kuru viņš izteica pērnā gada rudenī intervijā žurnālam The Economist: NATO piedzīvo "smadzeņu nāvi", bet Eiropa stāv uz kraujas malas un, ja nesāks domāt par sevi kā par ģeopolitisko spēku, zaudēs kontroli pār savu nākotni.

Atzīmēsim, ka šajā intervijā bija runāts par draudiem no Turcijas puses.

"Mēs redzam nesaskaņotas agresīvas darbības no vēl viena NATO locekļa, Turcijas, puses reģionā, kur uz kārts ir liktas mūsu intereses," paziņoja Makrons. (Ar to tika domāti Tuvie Austrumi).

Tad Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans atbildes kārtā ieteica Makronam "pārbaudīt savas smadzenes", pēc kā Turcijas vēstnieku izsauca uz Francijas ĀM.

Ziņu lente
0