Mums ir 20 tūkstoši jaunu bezdarbnieku: viesstrādnieku lauksaimniecībā nebūs

© REUTERS / Michaela RehleТрактор на пшеничном поле
Трактор на пшеничном поле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemkopības ministrija nav uzklausījusi Latvijas fermeru lūgumi atvieglot viesstrādnieku ieviešanu: pašu mājās bezdarbnieku ir pietiekami.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Latvijas zemkopības ministrs Kaspars Gerhards paziņoja, ka neatbalsta darbinieku ievešanu no citām valstīm darbam lauksaimniecībā, it īpaši Covid-19 pandēmijas apstākļos. Vispirms ir jāizmanto vietējie bezdarbnieki, viņš paziņoja programmā "Rīta panorāma" Latvijas televīzijā.

"Pirmkārt būtu jāorientējas uz Latvijas cilvēkiem," sacīja zemkopības ministrs un piezīmēja, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā ir 20 tūkstoši jaunu bezdarbnieku, kā arī ir veikta virkne izmaiņu regulējumā, lai atvieglotu sezonas darbinieku piesaisti lauksaimniecībā.

Сельскохозяйственная техника - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji negrib iet uz lauka, bet viesstrādniekus nelaidīs: ZM nepalīdzēja zemniekiem

"Ir viennozīmīgi skaidrs, ka viesstrādnieku ievešana nenodrošinās ilgtspējīgu mūsu tautsaimniecības attīstību kopumā," sacīja ministrs.

Politiķis atzīmēja: ja saglabāsies laikapstākļi, kādus patlaban prognozē sinoptiķi, šogad Latvijā gaidāma rekordliela graudaugu raža.

Atgādināsim, ka aprīlī tika pieņemti likumu grozījumi ar mērķi atbalstīt bezdarbniekus. Tie paredz pagarināt no 60 līdz 120 dienām termiņu, kura laikā bezdarbnieks var īslaicīgi strādāt, saglabājot savu statusu. Tas dod iespēju strādāt, piemēram, sezonas darbus lauksaimniecībā uz laiku līdz 4 mēnešiem, nezaudējot bezdarbnieka statusu un saņemot papildu eksistences līdzekļus.

Iepriekš trīs lielākās organizācijas, kas apvieno lauksaimniekus valstī, vērsās valdībā ar prasību vienkaršot sezonas strādnieku ievešanas procedūru vasaras darbu periodā. Fermeri ir nobažījušies par to, ka darba spēka trūkuma dēļ ražas ievākšana laukos šogad būs apgrūtināta un zaudējumus cietīs gan paši lauksaimnieki, gan pārstrādes uzņēmumi.

Ziņu lente
0