Lavrovs sniedzis vērtējumu valodas kvotu ieviešanai Latvijas televīzija tirgū

© pixabayПросмотр ТВ-передач
Просмотр ТВ-передач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES jāsniedz vērtējums grozījumiem Latvijas elektronisko sakaru līdzekļu likumā, paziņoja KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs.

RĪGA, 17. jūnijs – Sputnik. Latvijas Saeimas lēmums par valodas kvotu ieviešanu televīzijā ir acīmredzama valsts krievvalodīgo iedzīvotāju diskriminācija. ES jāsniedz savs vērtējums šim likumam, paziņoja KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs pēc telefonsarunas ar ES augsto pārstāvi ārlietu un drošības politikas jautājumos Žuzepu Borelu.

"Ar uztraukuma izjūtu uztvērām Latvijas Saeimas galīgajā lasījumā apstiprināto grozījumus elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Mēs zinām, ka grozījumus aktīvi "stūma iekšā" radikāļi. Viņi centās panākt valodas kvotu ieviešanu televīzijas apraidē, neslēpjot, ka dara to, lai ierobežotu likumīgu piekļuvi informācijas avotiem krievu valodā," paziņoja Lavrovs preses konferencē pēc sarunas ar Borelu.

Книги на латышском языке - Sputnik Latvija
Pēc mēneša Latvijā parādīsies jauns soda veids valodas jomā

Viņš atzīmēja, ka, ņemot vērā to, ka 40% Latvijas iedzīvotāju runā krievu valodā, diskriminācija ir acīmredzama.

"Esmu pārliecināts, ka Eiropas Savienībai ir jāizanalizē šie lēmumi un jāpaziņo sava nostāja. Vismaz šādu lūgumu mēs izteicām Žuzepam Borelam, paužot cerību, ka tie paziņojumi, kurus mēs regulāri dzirdam no Briseles par nepieciešamību nodrošināt augstus demokrātijas standartus tajā, kas skar tai skaitā piekļuvi informācijai, nebūs tukša skaņa," sacīja Lavrovs.

Saeima 11. jūnija sēdē galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā par valodas kvotām televīzijā. Tagad 80% televīzijas operatoru pamata paketes raidījumu jābūt veidoties Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas oficiālajās valodās. Tā kā krievu valodas šajā sarakstā nav, grozījumi, būtībā, ierobežo krievvalodīgo televīzijas apraidi.

KF vēstniecība Latvijā, komentējot grozījumus, paziņoja, ka Latvijas varasiestādes atļāvušās iejaukties pilsoņu privātajā dzīvē, turklāt izdarīja to bez kautrēšanās un ar izdomātu ieganstu.

"Latvijas Saeima kārtējo reizi pasniegusi "dāvanu" valsts iedzīvotājiem, ierobežojot krievvalodīgo telekanālu translāciju, ar izdomātiem ieganstiem atklāti iejaucoties pilsoņu privātajā dzīvē un kavējot viņu piekļuvi alternatīviem un objektīviem informācijas avotiem. Tagad jāsāk krievu valodā iznākušo grāmatu inventarizācija... Bet tālāk visiem zināms, kas var notikt," teikts diplomātu ziņojumā.

Ziņu lente
0