Čehija izsūta divus Krievijas diplomātus "ricīna lietas" dēļ. Krievijas reakcija

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Прага
Города мира. Прага - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prāgas lēmums izraidīt divus Krievijas diplomātus atstāj aizvien mazāk iespēju konstruktīvam dialogam, norādīja Krievijas vēstniecība Čehijā.

RĪGA, 6. jūnijs – Sputnik. Prāga izraida divus Krievijas diplomātus aizbildinoties ar stāstu par to, ka Krievijas diplomāts it kā ievedis valstī indi – ricīnu, informēja premjerministrs Andrejs Babišs. Krievijas vēstniecība Čehijā nosauca diplomātu izraidīšanu par "safabricētu provokāciju" un atzīmēja, ka tamlīdzīgi soļi atstāj aizvien mazāk iespēju konstruktīvam dialogam, vēsta RIA Novosti.

Stāsts par ricīnu

Aprīļa beigās iknedēļas izdevums Respekt, atsaucoties uz informācijas avotu specdienestos, ziņoja, ka mēneša sākumā Prāgā it kā esot ieradies vīrietis ar Krievijas diplomātisko pasi un čemodānā atvedis indi – ricīnu. Vīrietis devies uz Krievijas vēstniecību. Vēlāk televīzija stāstīja, ka šis vīrietis bijis organizācijas "Rossotrudņičestvo" pārstāvniecības Čehijā vadītāja pienākumu izpildītājs Andrejs Končakovs.

Čehija atteikusies atdot Krievijai maršala Koņeva pieminekli - Sputnik Latvija
Video
Čehija atteikusies atdot Krievijai maršala Koņeva pieminekli

Čehijas mediji apgalvo, ka šī iemesla dēļ policija apsargā trīs Prāgas politiķus, kuri saistīti ar laukuma pārdēvēšanu pie Krievijas vēstniecības par godu Borisam Ņemcovam, vlasoviešiem veltītā pieminekļa uzstādīšanu un padomju maršala Ivana Koņeva pieminekļa nojaukšanu.

Krievijas vēstniecība Čehija noliedza paziņojumus par atvesto indi un nosauca tos par "skandaloziem un zemiskiem". Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka čehu mediju paziņojumi atgādina kārtējo "pīli". Valsts ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka neviens nav uzrādījis nekādus pierādījumus tam, ka Maskava kādu cilvēku Čehijā būtu mēģinājusi noindēt.

Diplomātu izraidīšana

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs 5. jūnijā informēja, ka valsts izsludinājusi par persona non grata divus Krievijas vēstniecības darbiniekus. Pēc viņa vārdiem, lieta par ricīna "pārvešanu" uz Prāgu izrādījusies izdomāta un tās pamatā bijis kāda vēstniecības darbinieka apzināti melīgs ziņojums pretizlūkošanas dienestam.

Города мира. Прага - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība atgādināja Čehijai, kas bija vlasovieši

"Viens no KF vēstniecības Prāgā darbiniekiem mērķtiecīgi iesūtīja Drošības un informācijas dienestam izdomātu ziņu par plānotu uzbrukumu čehu politiķiem. Līdztekus liekam darbam mūsu specdienestiem viņš tādējādi radīja tālākas problēmas Čehijas un Krievijas attiecībās un kaitēja Krievijas reputācijai Čehijā. Mēs esam suverēna valsts, un tādas akcijas mums ir nepieņemamas. Tādā situācijā mēs pieņēmām lēmumu: divi KF vēstniecības darbinieki pasludināti par persona non grata," teica politiķis.

No Čehijas tiek izraidīts organizācijas "Rossotrudņičestvo" pārstāvniecības Čehijā vadītāja pienākumu izpildītājs Andrejs Končakovs un pārstāvniecības darbinieks Ribakovs, informēja federālās aģentūras vadītāja vietnieks Mihails Brjuhanovs. Izraidīti ir Krievijas zinātnes un kultūras centra darbinieki.

Čehijas ārlietu ministrs Tomašs Petršičeks paziņoja, ka jautājums par vēstniecības darbiniekiem tika risināts pa diplomātiskajiem kanāliem, tomēr tas izrādījās neiespējami.

"Diplomātisks risinājums izrādījās neiespējams. KF pieeja nedod mums citu iespēju, kā vien izraidīt divus diplomātus, ar gaidāmu tamlīdzīgu atbildes soļu iespēju," teica Petršičeks.

Reakcija

KF vēstniecība Prāgā abu diplomātu izraidīšanu nosauca par "safabricētu provokāciju".

Šis nedraudzīgais solis, kura pamatā sākotnēji bija nepierādītas apsūdzības medijos, liecina, ka Prāgai nav vēlēšanās normalizēt Krievijas un Čehijas attiecības, kas pēdējā laikā degradējušas, turklāt ne mūsu vainas dēļ," teikts diplomātiskās misijas paziņojumā.

Vēstniecība atzīmēja, ka "dziļi vīlušies par tādu čehu partneru pieeju, kas atstāj aizvien mazāk iespēju konstruktīvam dialogam".

Federālās aģentūras vadītāja vietnieks Mihails Brjuhanovs norādīja, ka Prāgas lēmums nekādi nav attaisnots.

"Čehijā izdomāja to "ricīna skandālu", tādu nekvalitatīvu stāstu lētiem detektīviem. Mūsu valstu attiecībām tas noteikti nepalīdzēs," viņš teica.

Памятник маршалу Коневу в Праге - Sputnik Latvija
Prāgā vīrietis pieķēdēja sevi pie pieminekļa maršalam Koņevam

Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Džabarovs, komentējot situāciju, paziņoja, ka tādi Prāgas soļi neveicina attiecību uzlabošanos.

"Domāju, tas pasliktinās mūsu attiecības, un Čehija to dara velti," teica senators.

Viņš norādīja, ka Maskava neatstās šo soli bez atbildes.

"Atbilde būs noteikti, simetriska," politiķis paziņoja.

Savukārt Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Novikovs atzīmēja, ka Čehijas nedraudzīgie soļi pret Krieviju ir kļuvuši sistemātiski. Deputāts atgādināja arī par maršala Ivana Koņeva pieminekļa nojaukšanu Prāgā.

"Tas viss izskatās bēdīgi... Kad cilvēki ir spiesti pildīt kāda politisko pasūtījumu, viņi ir spiesti paši savai drošībai sākt pārliecināt savu tautu, savus iedzīvotājus par to, ka šī Krievijai naidīgā pozīcija nav kāda cita gribas primitīva pildīšana, ka tās pamatā ir kaut kādi konkrēti nedraudzīgi Krievijas soļi un, ja to nav, tos vajag izdomāt. Tagad mēs esam tieši tādā situācijā," paskaidroja politiķis.

Viņš pauda pārliecību, ka gaidāma Krievijas Ārlietu ministrijas operatīvu atbildi uz diplomātu izsūtīšanu.

Ziņu lente
0