Krievijā komentējuši izstāšanos no Atvērto debesu līguma

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr Atvērto debesu līgums turpinās būt spēkā esošs, Maskava ievēros visus noteikumus, uzsvēra KF ĀM vadītāja vietnieks Aleksandrs Gruško.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Iepriekš New York Times ar atsauci uz augsta līmeņa ASV administrācijas pārstāvjiem paziņoja, ka Amerika 22. maijā grasās informēt Krieviju par izstāšanos no Atvērto debesu līguma. Maskavā šo situāciju ir komentējuši.

KF ĀM vadītāja vietnieks Aleksandrs Gruško paziņoja RIA Novosti, ka līdz brīdim, kamēr Atvērto debesu līgums nebūs zaudējis spēku, Maskava ievēros visus tā noteikumus un saistības.

Turklāt Gruško uzsvēra, ka cer, ka arī citas līguma dalībvalstis turpinās ievērot vienošanos.

Atvērto debesu līgumu, kura mērķis ir stiprināt uzticību Eiropā, pieņēma 27 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) valstis 1992. gadā Helsinkos.

Президент России Владимир Путин и его пресс-секретарь Дмитрий Песков на большой ежегодной пресс-конференции  - Sputnik Latvija
Putins pastāstīja, kādu dokumentu Krievija ir gatava nekavējoties parakstīt ar ASV

Pašlaik, saskaņā ar šo dokumentu, jau 34 dalībvalstis var atvērti vākt informāciju par līguma pušu bruņotajiem spēkiem un aizsardzības pasākumiem.

Mediji atzīmēja, ka ASV izstāšanās no līguma var izraisīt Eiropas sabiedroto, tai skaitā NATO sabiedroto, neapmierinātību, kuri tajā piedalās. Tika prognozēta iespēja, ka līdz ar Vašingtonas izstāšanos no vienošanās sekos Krievijas atbildes soļi, kura "gandrīz noteikti ierobežos viņu lidojumus virs savas teritorijas", kurus sabiedrotie izmanto Krievijas karaspēku pārvietošanās monitoringa nolūkos.

Turklāt ASV izstāšanās no līguma varētu nozīmēt, ka Tramps negrasās pagarināt bāzisko Līgumu starp Krievijas Federāciju un Amerikas Savienotajām Valstīm par turpmākās stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu un ierobežošanu (New START), kura termiņš beidzas 2021. gadā.

Ziņu lente
0