Laiks iesniegt deklarāciju un piemaksāt klāt: VID atgādināja iedzīvotājiem par nodokļiem

© AgriLife TodayЗаполнение налоговой декларации
Заполнение налоговой декларации - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka sen ir pienācis laiks iesniegt obligāto daļu ienākumu deklarāciju un samaksāt nodokļus.

RĪGA, 22. maijs – Sputnik. Latvijas Valsts ieņēmumu dienests (VID), kurš iepriekš jau sūdzējies par Latvijas iedzīvotāju aizmāršību, atgādināja, ka ir jāiesniedz deklarācijas par 2019. gadu un jāpārskaita valstij nesamaksātā daļa nodokļa, vēsta Mixnews.lv.

VID uzsvēra, ka daudziem nodokļu maksātājiem jāiesniedz obligātā daļa deklarācijas līdz 2020. gada 1. jūnijam vai 1. jūlijam. Turklāt ir jāatdod valstij nesamaksātā daļa nodokļa.

Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Nemaksā nodokļus – tevi aprīs: VID nolasīja lekciju skolēniem

Brīvprātīgo deklarācijas daļu drīkst iesniegt VID trīs gadu laikā līdz 2023. gada 16. jūnijam.

Turklāt joprojām var iesniegt brīvprātīgas deklarācijas par 2016., 2017. un 2018. gadu. Par 2016. gadu var atskaitīties līdz 2020. gada 16. jūnijam, par 2017. gadu – līdz 2021. gada 16. jūnijam, par 2018. gadu – līdz 2022. gada 16. jūnijam.

Tāpat pastāv iespēja atgūt daļu samaksāto nodokļu. Tai skaitā, ja tie bija izdevumi par medicīnu un mācībām vai uzkrājuma apdrošināšanu, ieskaitījumi pensiju fondos un ziedojumi.

Valsts ieņēmumu dienests pievērš uzmanību tam, ka jūs pat varat nenojaust, ka esat to cilvēku grupā, kuriem ir pienākums iesniegt deklarāciju līdz 1. jūnijam.

Tie ir cilvēki, kuriem ir nodokļu parādi, lai gan viņi ir maksājuši visus nodokļus. Kopš 2018. gada progresīvā ienākumu nodokļa likme un diferencētais neapliekamais minimums ir atkarīgi no kopējiem ienākumiem gadā, ne tikai no algas. Ja gada ienākumu apmērs svārstās, var izveidoties gan nodokļu pārmaksa, gan parāds.

Ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā tiek maksāti 20% nodokļu, ienākumiem no 20 004 līdz 62 800 eiro – 23%, virs 62 800 – 31,4%. Diferencētā neapliekamā minimuma prognoze varētu būt noteikta nepareizi.

Lai novērstu situāciju, kad veidojas nodokļu parāds, ir jāpieslēdzas savam EDS profilam, jāatver Algas grāmatiņa un tajā atkarībā no situācijas jāatzīmē "Nepiemērot prognozējamo ikmēneša neapliekamo minimumu".

Šis ieraksts uzreiz tiks automātiski nosūtīts darba devējam vai citam nodokļu maksātājam, kurš ir norādīts kā galvenā ienākumu gūšanas vieta, un tiks izmantots gada garumā aprēķinot un ieturot ienākumu nodokli.

Obligātā kārtībā

VID sagaida deklarācijas obligātā kārtībā no personām, kurām ir nodokļu parāds, kas izveidojies diferencēto ienākumu nodokļa un neapliekamā minimuma likmju dēļ, kā arī no personām, kuras īstenoja saimniecisko darbību. Tie ir Latvijas iedzīvotāji, kuri ir individuālie uzņēmēji vai izīrē vai iznomā savu īpašumu, vai ir zemnieku saimniecību īpašnieki, vai ir saņēmuši ienākumus no profesionālās darbības un tā tālāk.

Tāpat deklarācija ir jāiesniedz personām, kuras saņēma ienākumus ārzemēs. Izņēmumu sastāda nodokļu maksātāji, kuri saņem algu Eiropas Savienības valstīs, kur darbojas iedzīvotāju ienākumu nodokļa režīms vai pastāv analoģisks nodoklis.

Кошелек - Sputnik Latvija
Sociālo nodokli no minimālās algas liks maksāt visiem, iespējams, pašiem darbiniekiem

Personas, kuras saņēma ienākumus, kas tiek aplikti ar 10% nodokļu likmi (piemēram, ienākumi no nekustamā īpašuma izīrēšanas, augošā meža vai koksnes materiālu pārdošanas, no kuriem nodoklis netika ieturēts nodokļa samaksas vietā), arī ir jāiesniedz deklarācija VID.

Tāpat tas ir jāizdara tiem, kas saņēma ar nodokļiem neapliekamos ienākumus, kuru kopējā summa 2019. gadā pārsniedza 10 tūkstošus eiro. Tie, piemēram, var būt ienākumi no privātīpašuma pārdošanas.

VID gaida deklarācijas arī no tiem, kas saņēma citus ar nodokļiem apliekamus ienākumus, no kuriem netika ieturēts nodokli izmaksas vietā, tai skaitā ar nodokļiem apliekamās dāvanas, kas saņemtas no privātpersonām, kas nav saņēmēja radinieki vai precētie.

Ja jūsu kopējie ienākumi 2019. gadā pārsniedza 62 800 eiro, tad jums ir jāiesniedz ienākumu deklarācija līdz 2020. gada 1. jūlijam.

Arī VID atskaitījās, ka par 2019. gadu deklarācijas ir iesnieguši 646 220 Latvijas iedzīvotāji. Tika pārbaudīti 78,7% Latvijas iedzīvotāju iesniegto dokumentu. Turklāt valsts atgrieza vairāk nekā 102 miljonus eiro pārmaksāto nodokļu veidā.

Ziņu lente
0