Sociālo nodokli no minimālās algas liks maksāt visiem, iespējams, pašiem darbiniekiem

CC0 / PxHere / Кошелек
Кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministru kabinets uzdeva Labklājības ministrijai izstrādāt lēmumu par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu visiem nodokļu režīmiem.

RĪGA, 28. aprīlis – Sputnik. Labklājības ministrija piedāvās ieviest obligātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas visiem nodokļu režīmiem, kuras tiks aprēķinātas vismaz minimālās algas apmērā, paziņoja Latvijas Radio ēterā Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece.

Viņa paskaidroja, ka tiek lemts, kā rīkoties gadījumā, ja deklarētā alga ir zemāka par minimālo. Starpība būs jāsedz, taču vai to darīs darba devējs vai arī pats darbinieks, pagaidām nav zināms.

Muižniece atzīmēja, ka būs arī izņēmumi, piemēram, cilvēki ar invaliditāti un tie, kas tikko uzsācis darba gaitas. Tāpat šī norma nevar būt attiecināma pret pašnodarbinātajiem, taču arī šis jautājums vēl tiek apspriests.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Covid-19 pandēmija nav pamats nodokļu celšanas atcelšanai: premjers paziņoja termiņus

Kopš 2018. gada obligātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likme tika palielināta par 1%, lai novirzītu šos līdzekļus veselības aprūpes finansēšanai. Taču šis princips neskar cilvēkus, kuri strādā mikrouzņēmuma režīmā, saņem autortiesību honorārus, tos, kuri maksā patentmaksu.

Iepriekš valdība uzklausīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ziņojumu par dīkstāves pabalstu izmaksu, kurā tika atzīmēts, ka kopējā nodokļu režīmā vidējās sociālās iemaksas 2019. gadā sastādīja 273,7 eiro uz vienu darbinieku, savukārt mikrouzņēmuma režīmā – 98,86 eiro.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka krīze ir izcēlusi gaismā nodokļu sistēmas netaisnīgumu – daudzi nemaksāja sociālās apdrošināšanas nodevas un tādēļ tagad nevar saņemt atbalstu. Lai sasniegtu lielāku taisnīgumu, ir jāpanāk, lai visi Latvijā maksā proporcionāli vienlīdzīgus nodokļus, paziņoja valdības vadītājs.

Viņš paziņoja, ka mēneša beigās finanšu ministrs Jānis Reirs prezentēs piedāvājumus par izmaiņām nodokļos.

Jānis Reirs, kurš Finanšu ministrijas vadītāja amatā nomainīja Danu Reiznieci-Ozolu, uzstājas par nodokļu režīmu skaita samazināšanu, tostarp par mikrouzņēmuma režīma atcelšanu.

"Pie mums 600 tūkstoši darbinieku strādā kopējā nodokļu režīmā un maksā visus nodokļus pilnā apjomā, savukārt 270 tūkstoši izmanto atvieglotus režīmus. Es uzstājos par to, lai valsts nodokļu sistēmā būtu mazāk visādu uzņēmēju nodokļu nomaksas formu. (…) Ja mēs vienkāršotu mūsu nodokļu režīmu, tas novestu pie Valsts ieņēmumu dienesta aparāta samazināšanas," paziņoja Reirs.

Ziņu lente
0