Salaspils reaktors gadiem ilgi nesaņem pietiekamus līdzekļus. Likvidācija izmaksās vairāk

© Sputnik / Oksana DzadanaПоказатели радиационного дозиметра на территории АЭС
Показатели радиационного дозиметра на территории АЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Salaspils kodolreaktora likvidācijai paredzētais finansējums gadiem ilgi novirzīts citiem mērķiem, piemēram, "padomju okupācijas" upuru memoriālam un reemigrācijas programmai. Atliek tikai cerēt, ka plaša katastrofa nav sagaidāma, atzīmēja Valsts kontrole.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Salaspils kodolreaktora konservācijai un demontāžai paredzētais finansējums gadiem ilgi novirzīts dažādiem citiem mērķiem, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK). Tagad kodolreaktora likvidācijas pasākumu izmaksas sadārdzinās, kā arī pastāv vides kvalitātes pasliktināšanās risks, vēsta lsm.lv.

VK vērtē projekta īstenošanu no 2016. gada. Objekta likvidāciju bija plānots sākt jau 2015. gadā un šogad reaktora demontāža bija jau jāpabeidz, taču atbilstošie pasākumi vēl joprojām netiek veikti. Pie tam objekta uzturēšanai ik gadus nepieciešami 150 tūkstoši eiro.

Ядерные испытания - Sputnik Latvija
"Kodolbumba" Salaspilī pagaidīs: VARAM iztērējusi miljonus filmām un "okupācijai"

Reaktora likvidāciju koordinē Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija, objektu apkalpo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Pērn reaktora likvidācijai bija plānots piešķirt 1,2 milj. eiro, tai skaitā radioaktīvo atkritumu glabātavai "Radons". Veicot VARAM 2019. gada finanšu revīziju, VK vērtēja, ka 2019. gadā kodolreaktora likvidācijai paredzētie budžeta līdzekļi 63% apmērā izlietoti ar reaktora likvidēšanu nesaistītiem pasākumiem. Tāda situācija veidojas jau gadiem ilgi.

"Likvidācijas pasākums jau piekto gadu pēc kārtas ir izrādījies atliekams, bet tam atvēlētie līdzekļi pārdalīti pavisam citiem mērķiem, kaut arī jau pirms piecarpus gadiem Salaspils reaktora teritorijā tika konstatēta radioaktīvā ūdens noplūde apkārtējā vidē un vides kvalitātes pasliktināšanās risks pastāv joprojām.

Šādai rīcībai grūti rast izskaidrojumu, un jācer, ka tādējādi nenonāksim līdz liela mēroga vides katastrofai, par kuras seku likvidēšanu var nākties maksāt jau daudz vairāk," uzsvēra valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Piemēram, 2019. gadā kodolreaktora likvidēšanas pasākumiem paredzētais finansējums vairāk nekā 700 tūkstošu eiro apmērā novirzīts padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecības kontrolei, reemigrācijas koordinatora darbam katrā plānošanas reģionā, programmai "Ģimenei draudzīga pašvaldība", Latvijas prezidentūrai Baltijas jūras reģiona valstu padomē, kā arī turpmākai Salaspils kodolreaktora uzturēšanai.

No 2015. līdz 2019. gadam reaktora likvidācijai tika plānots finansējums 8,5 miljoni eiro, no tā 3,5 miljoni eiro jeb 41% tika pārdalīts ar pasākumiem nesaistītiem darbiem, savukārt 5 miljoni eiro ir pārskaitīti valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" pasākumu īstenošanai.

Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
Salaspils kodolreaktors un sprādzieni tuvējā ģipša karjerā

Arī šogad nekādas izmaiņas nav paredzamas – jau tagad 250 713 eiro, kas piešķirti reaktoram, pārdalīti ar tā likvidāciju nesaistītiem mērķiem, tostarp – arī tālākai uzturēšanai.

Revīzija konstatēja, ka likvidācijas procesu apgrūtina vairāku ar to saistītu iepirkumu izsludināšanas kavēšanās. VARAM šo situāciju skaidro ar to, ka ir nepieciešams pārskatīt iepriekš sagatavoto iepirkumu dokumentāciju, kā arī ar institucionālām izmaiņām "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā", kas notikušas 2019. gadā.

Ziņu lente
0