Vācija nolēma netaisīt izņēmumu "Ziemeļu straumei 2"

© © Nord Stream 2Трубы для строительства газопровода "Северный поток-2"
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Projekta "Ziemeļu straume 2" operators neizslēdz iespēju apstrīdēt Vācijas Federālās tīklu aģentūras lēmumu.

RĪGA, 16. maijs – Sputnik. Vācijas Federālā tīklu aģentūra (BNA) noraidīja Nord Stream 2 AG pieteikumu ar lūgumu atbrīvot cauruļvadu "Ziemeļu straume 2" no Eiropas Savienības Gāzes direktīvas prasībām. Projekta operators nepiekrīt lēmumam, taču apgalvo, ka tas neietekmēs gāzesvada būvniecības pabeigšanu, vēsta RIA Novosti.

"Septītā kolēģija (BNA) 15. maijā noraidīja Nord Stream 2 AG pieteikumu par "Ziemeļu straumes 2" daļas Vācijas suverenajos ūdeņos atbrīvošanu no regulēšanas (atbilstoši direktīvai)," teikts Vācijas regulatora paziņojumā.

Par pamatu atbrīvošanai no šādām prasībām, neskaitot pārējos nosacījumus, varētu kļūt fakts, ka gāzesvada būvniecība tika pabeigta līdz 2019. gada 23. maijam, taču "Ziemeļu straumes 2" gadījumā tas tā nav, paskaidroja aģentūrā atteikuma iemeslus.

Lēmums var tikt apstrīdēts viena mēneša laikā.

Nord Stream 2 AG pozīcija

Projekta "Ziemeļu straume 2" operators – kompānija Nord Stream 2 AG – nepiekrīt Vācijas Federālās tīklu aģentūras lēmumam. Kompānijā uzstāj, ka 2019. gada 23. maijā gāzesvads tika pabeigts ekonomiskās funkcionalitātes ziņā.

Краново-монтажное трубоукладочное судно Академик Черский - Sputnik Latvija
"Gazprom" cauruļvadu izbūves kuģis "Akademik Cherskiy" jau atrodas Vācijā

Nord Stream 2 AG uzskata, ka ir jāizriet nevis no prasības pabeigt cauruļvada būvniecību 2019. gada maijā "būvnieciski tehniskā" viedokļa, bet gan ņemt vērā faktu, ka "jauno iekšējā gāzes tirgus direktīvu spēkā stāšanās brīdī jau tika veikts miljardiem investīciju atbilstoši līdzšinējam tiesiskuma režīmam".

"Starptautiskie tiesību eksperti apstiprināja, ka definējuma "projekta pabeigšana" sašaurināšana līdz slēdzienam par gāzesvada fizisko būvniecību pārkāps arī citu fundamentālo tiesību likumīgo cerību aizsardzību ES likumdošanā," teikts kompānijas-operatora paziņojumā.

Nord Stream 2 AG piebilda, ka ilgstošo procesu (par derogāciju, tiesāšanās ES Tiesā, arbitrāžas tiesa Līguma par enerģētikas hartu ietvaros) mērķis ir precizēt noteikumus, kuri būs pielietojami gāzesvada "Ziemeļu straume 2" ekspluatācijai.

"Šādas precizēšanas nepieciešamība radās projektu "Ziemeļu straume 2" nelikumīgi diskriminējoša grozījuma pieņemšanas rezultātā ES Gāzes direktīvā, kā arī tā ietekmes vērtējuma trūkuma rezultātā, kas parasti ir obligāta procedūra pirms Eiropas Komisijas jaunās likumdošanas ieviešanas," teikts kompānijas paziņojumā.

Taču tur tiek uzsvērts, ka situācija saistībā ar ES Gāzes direktīvu nekādā veidā neietekmēs "Ziemeļu straumes 2" būvniecības pabeigšanu.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Mediji: Vācija atteiksies atbrīvot "Ziemeļu straumi 2" no ES direktīvas

Saskaņā ar Gāzes direktīvas grozījumiem, jaunie un esošie gāzesvadi no trešajām valstīm uz ES Savienības valstu teritoriālajos ūdeņos būs jāatbilst noteiktiem noteikumiem, kuri pašlaik tiek piemēroti attiecībā uz sauszemes cauruļvadiem. To vidū ir gāzes ieguves un transportēšanas darbības sadalīšana, tā saucamais "unbundling", jeb kad kompānija nevar vienlaikus iegūt zilo degvielu un pārvaldīt cauruļvadu ES, pa kuru tā tiek piegādāta. Pie šādām normām attiecas arī nediskriminējoša gāzes sūknēšanas tarifu noteikšana, trešo pušu piekļuve iespējai sūknēt gāzi.

Pie tam ES valstis varēs izstrādāt izņēmumus jaunajiem noteikumiem priekš jauniem gāzesvadiem, taču šīs izmaiņas – ar tiesībām noraidīt vai mainīt tās – apstiprinās Eiropas Komisija.

Attiecībā uz būvēto gāzesvadu "Ziemeļu straume 2", praksē Gāzes direktīvas noteikumu pielietošana šim cauruļvadam nozīmēs, ka tam ir jābūt no "Gazprom" neatkarīgam operatoram, savukārt tā jaudai jābūt piekļuvei citām piegādātāju kompānijām.

Ziņu lente
0