Mediji: Vācija atteiksies atbrīvot "Ziemeļu straumi 2" no ES direktīvas

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Ленинградской области
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja lēmums netiks pieņemts Nord Stream 2 AG labā, tas nozīmēs, ka cauruļvada iecirknis Vācijas ūdeņos nevar piederēt kompānijai, kas piegādā gāzi.

RĪGA, 2. maijs - Sputnik. Vācijas Federālā tīkla aģentūra (BNA) plāno noraidīt "Nord Stream 2 AG" pieteikumu cauruļvada "Ziemeļu straume 2" projekta būvdarbu atbrīvošanai no  Eiropas Savienības atjaunotās gāzes direktīvas prasībām, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz vācu izdevumu Handelsblatt.

Pagaidām Vācijas regulators pieņem piezīmes no ieinteresētajām pusēm līdz 8.maijam. Pēc tam struktūra pieņems galīgo lēmumu jautājumā.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Vācu ekologi nolēmuši apturēt "Ziemeļu straumi 2"

Janvāra vidū BNA informēja RIA Novosti, ka pieņēmusi pieteikumus no "Nord Stream 1 AG" un "Nord Stream 2 AG" operatoriem ar lūgumu atbrīvot gāzesvadus "Ziemeļu straume" un "Ziemeļu straume 2" no ES gāzes direktīvas prasībām.

Saskaņā ar "Handelsblatt" jaunajiem datiem, piektdien resors nosūtījis lēmuma projektu procesā iesaistītajām pusēm. Ziņots, ka dokuments nonācis arī vācu izdevuma rīcībā. Saskaņā ar datiem, BNA pieņems atbildes līdz 8.maijam un "operatīvi" pieņems galīgo lēmumu.

"Nord Stream 2" pieteikums noraidīts, ņemot vērā to, ka projekts ir jānoslēdz līdz 2019.gada maijam, lai to būtu iespējams atbrīvot no atjaunotās gāzes direktīvas prasībām.

"Nord Stream 2" norādīja, ka jāņem vērā nevis šīs prasības "celtniecības un tehniskā" jēga, bet gan jāņem vērā fakts, ka "brīdī, kad stājās spēkā iekšējā gāzes tirgus jaunās direktīvas, jau bija izdarītas investīcijas miljardiem eiro vērtībā saskaņā ar iepriekšējo tiesisko režīmu". BNA šo argumentu noraidīja, jo uzskata, ka jāņem vērā projekta "noslēgšanas" termins "būvdarbu un tehniskajā", nevis "ekonomiski funkcionālajā" kontekstā.

Janvārī "Nord Stream 2 AG" (projekta operators) oficiālais pārstāvis Jenss Millers paziņoja RIA Novosti, ka "Ziemeļu straume 2" atbilst visām prasībām, lai tiktu izslēgta no ES atjaunotās gāzes direktīvas noteikumiem Vācijā, tas attiecas arī uz projekta noslēgšanas termiņu, jo brīdī, kad direktīva stājās spēkā – 23.maijā – cauruļvads bija noslēgts no ekonomiskās funkcionalitātes viedokļa, atgādināja Sputnik Lietuva

Saskaņā ar Handelsblatt datiem, dalībnieki cer, ka "Nord Stream 2 AG" apstrīdēs spriedumu Diseldorfas Augstākajā zemes tiesā. Savukārt šī tiesa var nodot lietu tālāk – ES augstākajā tiesu instancē, Eiropas tiesā.

Vācu regulatora lēmums nozīmē, ka "Ziemeļu straume 2" ir jāatbilst atjaunotās gāzes direktīvas prasībām. Vispirms tas nozīmē, ka cauruļvada iecirknis Vācijas ūdeņos nevar piederēt kompānijai, kas piegādā gāzi.

Ziņu lente
0