Atņēma izglītību, neiedeva pilsonību: aktīviste par to, kā Latvijā apvienoja krievus

© Sputnik / Sergey Melkonov9 мая в Риге: площадь у памятника Освободителям
9 мая в Риге: площадь у памятника Освободителям - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Latvijas varasiestādes neizrādītu spiedienu uz krievvalodīgajiem Latvijas iedzīvotājiem, Uzvaras diena nepārtaptu Latvijas Krievu dienā, uzskata sabiedriskās organizācijas "9maijs.lv" valdes locekle Svetlana Savicka.

RĪGA, 9. maijs – Sputnik. Sabiedriskās organizācijas "9maijs.lv" valdes locekle Svetlana Savicka uzskata, ka Latvijas varasiestādes ar savu rīcību mudina krievus saliedēties un apvienoties. Par to viņa pastāstīja intervijā radio Baltkom.

Atņemt Latvijas krieviem izglītību dzimtajā valodā, piemānīt ar pilsonību – visas šīs varasiestāžu rīcības, viņasprāt, veicinājušas to, ka 9. maijā pie pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem krievvalodīgie izjūt tādu vienotību, ka Uzvaras svētki pārvēršas Latvijas Krievu dienā.

Un pat vairāk, piemineklis Atbrīvotājiem kļuvis Latvijas krieviem par sava veida atbalsta punktu cīņā par savām tiesībām.

"Tik liels nepareizu politisko soļu daudzums novedis pie tā, ka 9. maiju Latvijas krievi mūsdienās būtībā pielīdzina Latvijas Krievu dienai," uzsvēra sabiedriskā aktīviste.

Tāpat Savicka uzskata, ka par dialoga trūkuma Latvijā ar krieviem rezultātu ir kļuvis tas, ka valstī tagad runā ar "Krievi nāk!" vai "Latvieti, nepadodies!" līdzīgiem lozungiem.

Uzvaras diena Latvijā

Atgādināsim, ka Latvijā koronavīrusa izplatības novēršanas nolūkos ieviesto ierobežojošo pasākumu dēļ Uzvaras dienā sabiedriskie pasākumi notiks tiešsaistes formātā.

Svētku koncerts tiešsaistes režīmā, kurš būs veltīts Lielās Uzvaras 75. gadadienai, sāksies 9. maijā, plkst. 11:00 portālā 9may.lv, biedrības YouTube kanālā un tās oficiālajā Facebook lapā.

В поселке Улброка под Ригой целый дом поместили под карантин - Sputnik Latvija
Kā Covid-19 apvienoja Latvijā krievus un latviešus

Tāpat translācijas atkārtojumi tiek plānoti plkst. 15:00 un 20:00, lai visi gribētāji spētu izbaudīt unikālo pasākuma programmu. Plkst. 22:00 notiks klusuma brīdis pieminot visus Lielajā Tēvijas karā bojāgājušos.

Tostarp bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs aicināja plkst. 22:00 iedegt savos logos sveci un sarīkot 9. maijā mazus svētku salūtus pie savām mājām plkst. 22:45.

"Šogad mēs nevarēsim visi kopā vienlaikus vakarā sapulcēties Pārdaugavā, Rīgā vai pie "Aļošas" pieminekļa Rēzeknē, vai Dubrovina parkā Daugavpilī. Taču ar gaismu logos mēs varam parādīt, ka simtiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju atzīmē Uzvaras dienu! Svece, mobilais tālrunis, vienkārši šķiltavas – tās jau ir tehniskās nianses," aicināja Ušakovs.

Tāpat Ušakovs ziņoja, ka vienojies ar izpildītājiem, kuri pēdējos gados uzstājās Rīgā Uzvaras dienā, un tagad 8. un 9. maijā dažādās platformās YouТube un Facebook būs iespējams noskatīties Ļeva Ļeščenko, grupu "Pesņari", "Mašina vremeņi", "Čajf", Garika Sukačova un DDT priekšnesumu ierakstus no koncertiem Rīgā.

Ziņu lente
0