Le Monde žurnālisti pareģo: ASV zaudēs līdera pozīcijas pandēmijas rezultātā

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasРабота российских военных врачей в полевом госпитале Бергамо
Работа российских военных врачей в полевом госпитале Бергамо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV patlaban vairs neieņem pasaules līdera vietu kā XX gadsimtā. Pēdējos gados Vašingtona no šīs misijas aizvien vairāk izvairījās, un pašreizējā krīze likusi amerikāņiem no tās atteikties.

RĪGA, 4. maijs – Sputnik. Koronavīrusa pandēmija ir pielikusi punktu pasaules kārtībai, kas izveidojās pēc Otrā pasaules kara, un ASV līdera pozīcijām starptautiskajā arēnā. Šādu viedokli pauda raksta autori franču izdevumā Le Monde.

Agrākās situācijas destabilizācijā svarīgākā loma bija Ķīnas izaugsmei, uzskata žurnālisti – viņi apgalvo, ka aizkavēšanās, ar kādu Pasaules veselības organizācija brīdināja cilvēkus par pandēmijas risku, apliecina organizācijas atkarību no Pekinas, stāsta RIA Novosti.

Заседание ОПЕК в Вене - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Tūkstoš dolāri par barelu": amerikāņu plāns šokējis naftas tirgu

Raksta autori ir pārliecināti: ASV ir zaudējusi XX gadsimtā iegūto pasaules līdera lomu. Pēdējos gados Vašingtona aizvien vairāk izvairījās no šīs misijas, turklāt pašreizējā krīze, kas novājinājusi valsti, lika amerikāņiem no tās atteikties, atzīmēts publikācijā.

Turklāt Covid-19 nodarījis nopietnu kaitējumu Eiropas vienotībai. Būdama bezpalīdzīga pandēmijas priekšā, ko nebija spējusi prognozēt, Eiropas Savienība nevarēja atbalstīt epidēmijā visvairāk cietušās valstis. Lai turpmāk ietekmētu jaunas pasaules kārtības izveidi, ES ir jāpārvērtē pašai sava kārtība, konstatēja Le Monde žurnālisti.

PVO statistika liecina, ka pasaulē ar koronavīrusu inficējušies vairāk nekā 3 miljoni cilvēku, vairāk nekā 230 tūkstoši no viņiem miruši.

Inficēto un upuru skaita ziņā pirmo vietu ieņēmušas Savienotās Valstis. Koronavīrusa smagi skarta ir arī Spānija, Itālija, Francija, Vācija un Lielbritānija.

Inficēto cilvēku skaita ziņā septīto vietu ieņem Krievija – tā patlaban apsteigusi Irānu, Ķīnu un Turviju – valstī fiksēti vairāk nekā 124 tūkstoši inficēto (lielākā daļa – Maskavā). Epidēmijā miruši 1222 cilvēki, vairāk neka 15 tūkstoši izveseļojušies. Varasiestādes aicina pilsoņus ievērot visus drošības pasākumus, tostarp – arī ieturēt distanci sabiedriskās vietās.

Ziņu lente
0