Krima nekad nepiederēs Ukrainai: Šrēders pieprasa atcelt pret Krieviju vērstās sankcijas

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasЭкс-канцлер ФРГ Герхард Шредер
Экс-канцлер ФРГ Герхард Шредер  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sadarbība ar Maskavu ir ļoti vēlama pašreizējā ekonomiskajā situācijā, tāpēc pienācis laiks aizmirst Ukrainu un atcelt pret Krieviju vērstās sankcijas, uzskata Vācijas bijušais kanclers Gerhards Šrēders.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Vācijas bijušais kanclers Gerhards Šrēders intervijā avīzei "Tagesspiegel" uzsvēra, ka sadarbība ar Krieviju ir nepieciešama, ņemot vērā saspringto ekonomisko situāciju pasaulē, vēsta RIA Novosti.

Опасные трущобы Каракаса - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vašingtona ir pārskaitusies: sankcijas nes Krievijai lielu naudu

Ar īpašu pateicību Šrēders atzīmēja, ka Maskava ir gatava sadarboties ar Vāciju savstarpējas uzticības gaisotnē pēc visām tām šausmām, ko nācās pārdzīvot Otrā pasaules kara gados.

Pēc viņa domām, pret Krieviju vērstās sankcijas nav ietekmējušas un nevarēs ietekmēt Krievijas ārpolitikas kursu. Ir vienkārši neiespējami ar tādiem paņēmieniem piespiest Maskavu kaut ko izdarīt. Un neviens Krievijas prezidents neatdos Krimu Ukrainai.

Tātad pēc būtības pret Krieviju vērstajām sankcijām nav nekādas jēgas, toties tās nodara kaitējumu ES valstīm.

Šrēders prognozēja smagu periodu Vācijā un piebilda, ka patlaban valstij vairāk nekā jebkad nepieciešama sadarbība.

Savukārt Ukrainai viņš saskata tikai vienu izeju no situācijas – kļūt par federālu valsti ar lielāku autonomiju austrumos.

Krievijas un rietumvalstu attiecības krasi pasliktinājās, pieaugot spriedzei pēc notikumiem Ukrainā un Krimā 2014.gadā. ES un ASV ieviesa ierobežojošus pasākumus vispirms pret atsevišķiem Krievijas pilsoņiem un kompānijām, bet pēc tam pārgāja pie sankcijām pret veselām Krievijas ekonomikas nozarēm. Atbildot uz šo lēmumu, Krievija ierobežoja pārtikas preču importu no valstīm, kas ieviesa pret to sankcijas: ASV, Kanādas, Austrālijas, Norvēģijas un ES valstīm.

Министр иностранных дел Украины Вадим Пристайко - Sputnik Latvija
Ukrainas ārlietu ministrs sūdzas par Krievijas izolācijas pārkāpumiem

Vēlāk ES saistīja sankciju darbības termiņu ar Minskas protokolu izpildi no Krievijas puses, kuru mērķis ir noregulēt situāciju Ukrainas austrumos. Krievija uzskata, ka tamlīdzīga loģika ir absurda, jo valsts nav iesaistīta Ukrainas iekšējā konfliktā. Bet tam Maskava vairākkārt jau ir norādījusi, ka ir neproduktīvi censties turpināt dialogu sankciju valodā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins novērtēja, ka Rietumu ierobežojumi nodarījuši Krievijai zaudējumus 50 miljardu dolāru apmērā, bet Eiropa šajā laikā, pēc viņa vārdiem, zaudējusi 240 miljardus eiro. Atbildot uz spriedelējumiem par nepieciešamību "salīgt mieru" ar Rietumiem, lai panāktu sankciju atcelšanu, Putins atgādināja, ka Krievija ne ar vienu nav strīdējusies.

Ziņu lente
0